Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
У роки Другої світової війни більшість держав Л....docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
153.28 Кб
Скачать

2.Демографічні проблеми та шляхи їх вирішення.

Демографічна проблема — сукупність соціально-демографічних проблем: 1) стрімке зростання населення, або демографічний вибух, у країнах, що розвиваються, і загроза депопуляції. До проблем народо­населення слід віднести також неконтрольовану урбанізацію в краї­нах, що розвиваються, кризу великих міст у деяких розвинених краї­нах, стихійну внутрішню й зовнішню міграцію, яка ускладнює по­літичні відносини між державами. Нерівномірне зростання населення в різних регіонах супрово­джується інтенсивним процесом перерозподілу світового населен­ня між ними. падіння наро­джуваності загрожує депопуляцією насе­лення з її негативними соціальними наслідками. Стрімке зростання населення в країнах Азії, Африки та Латин­ської Америки, що розвиваються, призводить до подвоєння його чи­сельності кожні 20—ЗО років і ускладнює вирішення соціально-еко­номічних проблем.

3.Комплексна характеристика Китаю.

Географічне розташування - знаходиться у Центральній і Східній  Азії. Узбережжя континентальної частини Китаю на сході і півдні омивається водами Бохайського, Жовтого, Східно-Китайського і Південно-Китайського морів Тихого океану. У морях, що омивають Китай,розкидано..5,4тис.островів. Площа сухопутної території Китаю - 9 597 000 кв. км. За цим показником країна поступається лише Росії і Канаді. У меридіальному напрямку територія Китаю простягається на 55 тис., у широтному напрямку - на 5,2 тис. км.  Довжина.сухопутного.кордону -22,8тис.км.Загальна.площа.територіальних.вод -4,73млнквкм.Загальна довжина берегової лінії складає 32 тис. км, у тому числі довжина континентальної берегової лінії - 18 тис. км, острівної - 14 тис. км.Територія - 9,6 млн кв.км Населення -  понад 1,34 млрд осіб, включаючи населення спеціальних районів Сянган (Гонконг) і Аомень (Макао), а також островаТайвань. Столиця - 27 вересня 1949 року столицею КНР було оголошено місто Бейпін, також ухвалено перейменування Бейпіну.у.Пекін.Інші великі міста - Шанхай (9 000 тис. мешканців), Тяньцзінь (6200 тис.), Сянган (5 500 тис.), Шеньян (5 000 тис.), Ухань (4 000 тис.), Гуаньчжоу (4 000 тис.).Адміністративно-територіальний розподіл. Країна поділяється на 4 міста центрального підпорядкування (Пекін, Шанхай, Тяньцзін, Чунцін), 23 провінції, 5 автономних районів і 2 спеціальні адміністративні райони – Сянган.і.Аомень. Офіційнамова -китайська. Релігія  -  в основному - даосизм і буддизм, серед прихильників інших релігій - мусульмани, протестанти, католики.Грошова одиниця - юань

Білет 29.

1. Глобальна проблема війни і миру на планеті.

Вченими підраховано, що за останні 6 тис. років люди пережили понад 14, 5 тис. воєн, Війна завдає нечуваної шкоди людській популяції і екосистемам. Будь-які військові дії завдають навколишньому природному середо­вищу шкоди, особливо якщо вони ведуться на великій території протя­гом тривалого часу, однак і при короткочасних військових конфліктах можуть виникнути надзвичайні екологічні ситуації, якщо можливий про­тивник застосує сучасні засоби знищення. Навмисні негативні впливи людини на природу і навколишнє середовище у військових цілях отри­мали назву екоциду. У наш час найбільш руйнівний потенціал має зброя масового знищення — ядерна, хімічна і бактеріологічна. Ядерна зброя характеризується великою потужністю і різною вра­жаючою дією, яка визначається впливами на навколишнє середови­ще ударної хвилі, світлового випромінювання, проникаючої радіації, радіоактивного зараження і електромагнітного імпульсу. Ударна хви­ля при ядерному вибуху має колосальну руйнівну силу, яка наносить незахищеним людям і тваринам важкі травми, аж до їх загибелі. Під впливом проникаючої радіації, що викликається смертонос­ними гамма-променями і нейтронами, у людей і тварин виникає про­менева хвороба, яка у важких випадках закінчується загибеллю. У 70—80-ті pp. було введене поняття «ядерної зими» — різкого і тривалого похолодання, що може виникнути у разі війни із застосуванням термоядерної зброї. При цьому середнє зниження температури повіт­ря над Північною півкулею рогнозується більш ніж на 20 °С. Хімічна зброя призначена для отруєння людини і біоти за допомогою бойових отруйних речовин — газів, рідини або твердих речовин. Засоби їх застосування: ракети, міни, снаряди, бомби або розпилення з літаків. Хімічні отруйні речовини здатні укорінюватися і пересуватися по трофі­чних ланцюгах, створюючи високу токсичну небезпеку для життєдіяль­ності організмів. Бактеріологічною (біологічною) зброєю називають бактеріальні засо­би (бактерії, віруси), отрути (токсини), призначені для масового уражен­ня людей. Використовуються за допомогою живих переносників захво­рювань (гризунів, комах тощо), або у вигляді боєприпасів, начинених зараженими порошками або рідиною. Бактеріологічна зброя може ви­кликати масові інфекційні ахворювання людей і тварин чумою, холе­рою, сибіркою та іншими хворобами, навіть попадаючи в їх організм у малих кількостях.