Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
У роки Другої світової війни більшість держав Л....docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
153.28 Кб
Скачать

3.Комплексна характеристика польщі.

Географічне положення. Польща розташована у Центральній Європі над Балтійським морем, між 49о 00' та 54о 50' північної широти і між 14о 08' та 24о 09' східної довготи. Протяжність з півночі на південь складає 649 км, зі сходу на захід - 689 км.Загальна довжина державного кордону складає 3496 км. На півночі переважну частину кордону складає територіальний відрізок Балтійського моря - 440 км, а по суші Польща межує з Російською Федерацією - 210 км. На півдні гірські хребти Судетів і Карпат відділяють Польщу від Чехії - 790 км та Словаччини - 541 км. На сході сусідами Польщі є Литва - 103 км, Білорусь - 416 км та Україна - 529 км.Площа території країни складає 312 683 кв. км.Чисельність населення - 38,135 млн. осіб(2008 р.).Столицею Польщі є Варшава з населенням 1,709 млн. осіб(2008 р.).

Найбільші міста : Лодзь , Краків, Вроцлав, Познань, Гданьськ, Щецін , Бидгощ, Люблін , Катовіце.Адміністративний поділ - 16 воєводств.Воєводства поділяються на 308 повітів , які розділені на 2489 гмінів ,включаючи 65 міст, що мають статус міських повітів. (Новий адміністративний розподіл введений 1 січня 1999 р.)Грошова одиниця злотий.Офіційна мова польська.Релігія - католицизм.

Білет 26.

1.Географія технічних культур

Технічні культури – це рослини, які є сировиною для подальшої переробки у різних галузях господарства. За своїм призначенням технічні культури поділяють на волокнисті, олійні, цукристі, тонізуючі, крохмалисті, каучуконосні, наркотичні та інші. Серед волокнистих культур (бавовник, льон, джут, кенаф) найпоширенішим є бавовник. Із нього виробляють багато видів тканин, вату, штучний фетр; із насіння - олію; відходи використовують в якості корму для тварин. Бавовник – культура тропічного та субтропічного кліматичних поясів. Найбільшими виробниками й експортерами бавовнику є Китай, Індія, США, Пакистан, Узбекистан, Австралія, Бразилія, Туреччина, країни Африки. Льон-довгунець холодостійка культура. Його вирощують у країнах Європи та Китаї. В США, Канаді, Аргентині, Індії вирощують, переважно, олійні сорти льону (льон-кудряш). Найпоширенішими олійними культурами є соя, соняшник, арахіс, ріпак, оливи, олійна кокосова пальма. Соя вирощується переважно в США, Китаї, Бразилії, Індонезії, арахіс – в Південній Азії, Західній Африці, Аргентині. Цукристими культурами є цукрова тростина Цукрові буряки Тонізуючі культури . Картопля є найпоширенішою з бульбоплодних культур.

2.Міграційні процеси в світі, механічний рух населення.

Міграційні процеси різноманітні, тому для їх вивчення та управління ними вони класифікуються залежно від різних ознак: · По відношенню до території своєї країни розрізняють міграцію внутрішню і зовнішню; • за ступенем добровільності міграцію поділяють на добровільну і вимушену; · За характером міграція може бути зворотною та безповоротній; · За періодичністю переміщення міграція буває періодичної (епізодичною), сезонної, маятникової; · З точки зору дотримання норм чинного законодавства міграція населення може бути законною і незаконною. · З причин виникнення виділяють міграцію трудову. · Міграційні процеси, які відбуваються всередині країни, утворюють внутрішню міграцію. Міграційні потоки між державами утворюють зовнішню, або міждержавну міграцію. Зовнішня міграція, пов'язана зі зміною постійного місця проживання, складається з двох потоків: еміграції - Виїзду з країни та імміграції - В'їзду в країну. Добровільна міграція населення - Це переміщення людей з однієї території в іншу за власною ініціативою і бажанням, яке може бути зумовлене різними причинами: демографічними, економічними, медичними, етнічними. Вимушена міграція населення обумовлена ​​причинами, не залежними від мігрантів. Серед них: державне переселення (відселення), військові дії, етнічні конфлікти, екологічні катастрофи. Трудова міграція - Це переміщення населення, обумовлене пошуком місця роботи.