Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
У роки Другої світової війни більшість держав Л....docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
153.28 Кб
Скачать

Деякі міжнародні організації

  • СОТ,НАТО,ООН,МВФ,СНД,,ЮНЕСКО,Європейський Союз

3.Загальна характеристика Туреччини.

Географічне положення - країна розташована на заході Азії і крайньому південному сході Європи - на півострові Мала Азія і на відокремленій від нього протоками Босфор і Дарданелли південно-східній частині Балканського півострова. Азіатська частина називається Анатолією, європейська - Східною Фракією. Межує: з Грецією – на заході, з Болгарією, Грузією – на півночі, з Вірменією та Іраном – на сході, з Сирією та Іраком – на півдні. На півночі омивається водами Чорного моря, на півдні – Середземного, на заході – Егейського. Мармурове море та протоки Босфор і Дарданелли розділяють європейську і азіатську частини країни.Площа території  - 779,452 тис. кв. км.Населення - 72,974 млн осіб (2006 р.).Столиця - м. Анкара (3,716 млн осіб з передмістями (2007 р.).Адміністративний поділ - ділиться на 81 вілаєт (провінція).Найбільші міста - Стамбул (7000 тис. осіб), Ізмир (2000 тис. чол.), Адана (1000 тис. осіб), Бурса (900 тис. осіб), Кон'я (500 тис. осіб), Анталья (520 тис. осіб).Офіційна  мова  - турецька.Релігія  - іслам суннітського спрямування.Грошова одиниця - турецька ліра = 100 курушей.

Білет 15.

1.Типологія країн світу за формою правління да адміністративно-територіальним устроєм.

Форми держ. Правління: Президентська республіка-главу держави обирає народ, глава держави виконує всі повноваження, звільняє та призначає членів уряду на власний розсуд. (США, Росія, Єгипет, півд..-Африканська республіка). Парламентська-роль президента значно менша, верховенство має парламент, парламент призначає президента, при цьому президент має право розпустити парламент (Греція, Іспанія, Італія, Естонія, Індія, Угорщина, Ізраїль). Монархія-глава держави-монарх. Конституційна монархія-законодавча влада належить уряду та парламенту (Данія, Швеція, Норвегія, Іспанія).Абсолютна монархія-все контролює монарх (галва держави) парламент абсолютно відсутній (Катар, Бруней). Теократична (Папа римський) глава уряду-глава церкви(лівія) скасовано уряд та політичні партії, закони. Британська співдружність-премєр міністр, генерал губернатор. (австралія, нова гвінея, ямайка, канада)

2.Світове господарство, його структура.

Світове господарство — система взаємодіючих господарств усіх країн світу, цілісний характер і функціонування якої визначаються об'єктивними законами розвитку людського суспільства. Тривалий час паралельно існувало три точки зору (підходи) на його структуру, формаційна (міжсистемна) концепція; концепція «трьох світів» і концепція «центру та периферії». Концепція «трьох світів» розподіляла світову економіку на світ капіталізму, світ соціалізму та світ, що розвивається. Відображенням такої точки зору е поширені в останні десятиріччя статистичні Матеріали, де усі країни поділяються на три названі вище групи.  Останнім часом найбільшого поширення набула третя концепція, згідно з якою світова економіка має свій «центр» (найбільш розвинуті країни) та «периферію» (країни, що відстають від «центру» за рівнем економічного розвитку). Переваги такого підходу полягають у тому, що структура світового господарства розглядається тільки з точки зору критеріїв економічного розвитку. Між «центром» та «периферією» чіткої межі немає. До «центру» належать, як правило, країни Західної Європи (у першу чергу ЄС), США, Канада, Японія, деякі країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону (Нова Зеландія, Австралія та Ін.). До світової «периферії» належать всі інші національні економіки, але вони в свою чергу розподіляються на групи за ступенем віддаленості від «центру».