Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
У роки Другої світової війни більшість держав Л....docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
153.28 Кб
Скачать

2. Географія зернових культур.

У світовому валовому зборі зерна (2000 млн т) приблизно рівні позиції займають три культури: пшениця (28%), рис (26%) і кукурудза (25%). За площею посівів та експорту пшениця також перша серед зернових культур.Найбільші в світі виробники пшениці - Китай (близько 100 млн т), США, Індія, Франція, Росія, Канада, Австралія, Аргентина. Більшість з вищеназваних країн (США, Канада, Франція, Австралія, Аргентина) пшеницю у великих розмірах експортують. Лідируючий у світовому виробництві пшениці Китай, разом з Японією, Бразилією та Єгиптом, в більшій кількості її імпортує. Росія в окремі роки поповнює число країн-імпортерів пшениці.Рис вимогливий до грунту, теплолюбний і вологолюбний. Найбільш сприятливі для культури рису природні умови тропічної і субтропічної зони земної кулі. У країнах Східної, Південно-Східної та Південної Азіїрис є головним продуктом харчування. Головні експортери рису - Таїланд, В'єтнам, США, М'янма, Пакистан. Найбільші імпортери - Індонезія, Бангладеш, Іран, КНДР, Саудівська Аравія.Кукурудза - культура одночасно продовольча і кормова. Тому в країнах розвиненого тваринництва під кукурудзу відводиться значна частина посівної площі. Переважна частина світового виробництва кукурудзи, що становить 450-500 млн т на рік, припадає на країни Північної і Латинської Америки (США, Мексика, Бразилія, Аргентина) і Китай.З інших зернових культур найбільш важливі в господарстві світу жито, ячмінь, овес, просо і сорго.вирощують в країнах лісової зони Північної Америки (Канада, США) і Європи (Великобританія, Франція, ФРН, Польща, Естонія, Латвія, Литва, Росія та ін.)

3.Комплексна характеристика польщі.

Географічне положення. Польща розташована у Центральній Європі над Балтійським морем, між 49о 00' та 54о 50' північної широти і між 14о 08' та 24о 09' східної довготи. Протяжність з півночі на південь складає 649 км, зі сходу на захід - 689 км.Загальна довжина державного кордону складає 3496 км. На півночі переважну частину кордону складає територіальний відрізок Балтійського моря - 440 км, а по суші Польща межує з Російською Федерацією - 210 км. На півдні гірські хребти Судетів і Карпат відділяють Польщу від Чехії - 790 км та Словаччини - 541 км. На сході сусідами Польщі є Литва - 103 км, Білорусь - 416 км та Україна - 529 км.Площа території країни складає 312 683 кв. км.Чисельність населення - 38,135 млн. осіб(2008 р.).Столицею Польщі є Варшава з населенням 1,709 млн. осіб(2008 р.).

Найбільші міста : Лодзь , Краків, Вроцлав, Познань, Гданьськ, Щецін , Бидгощ, Люблін , Катовіце.Адміністративний поділ - 16 воєводств.Воєводства поділяються на 308 повітів , які розділені на 2489 гмінів ,включаючи 65 міст, що мають статус міських повітів. (Новий адміністративний розподіл введений 1 січня 1999 р.)Грошова одиниця злотий.Офіційна мова польська.Релігія - католицизм.

Білет 7.

1.Типологія країн світу за формою правління та адміністративно-територіальним устроєм.

Форми держ. Правління: Президентська республіка-главу держави обирає народ, глава держави виконує всі повноваження, звільняє та призначає членів уряду на власний розсуд. (США, Росія, Єгипет, півд..-Африканська республіка). Парламентська-роль президента значно менша, верховенство має парламент, парламент призначає президента, при цьому президент має право розпустити парламент (Греція, Іспанія, Італія, Естонія, Індія, Угорщина, Ізраїль). Монархія-глава держави-монарх. Конституційна монархія-законодавча влада належить уряду та парламенту (Данія, Швеція, Норвегія, Іспанія).Абсолютна монархія-все контролює монарх (галва держави) парламент абсолютно відсутній (Катар, Бруней). Теократична (Папа римський) глава уряду-глава церкви(лівія) скасовано уряд та політичні партії, закони. Британська співдружність-премєр міністр, генерал губернатор. (австралія, нова гвінея, ямайка, канада)