Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
У роки Другої світової війни більшість держав Л....docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
153.28 Кб
Скачать

2.Кількість населення Землі, його природний рух.

Сукупність людей, які проживають на певній території, становить її населення. демографія досліджує закономірності відтворення населення та окремих його груп шляхом аналізу природ нього руху та змін статево-вікової, шлюбної та сімейної структур. Географія населення вивчає особливості розміщення населення та поселень на земній кулі залежно від природних особливостей та суспільних умов його існування. Головними напрямами досліджень географії населення є вивчення його: регіональних кількісних характеристик; відмінностей статево-вікового, соціального, етнічного, релігійного складу; особливостей розселення та сучасного стану урбанізації, якості та характеру використання трудових ресурсів у країнах і регіонах. Нині населення світу становить понад 5,6 млрд чоловік. Воно постійно зростає за рахунок відтворення. Відтворення (природний рух) населення – це сукупність процесів народжуваності і смертності, які визначають розміри природного приросту. Природний приріст - це перевищення народжуваності над смертністю.

3.Комплексна характеристика Індії.

Географічне положення -розташована на пд Азії , на півострові Індостан.На північному заході межує з Пакистаном та Афганістаном; на сході - з М'янмою і Бангладеш. На півдні вузька Полкська протока і Манарська затока відділяють її від Шрі-Ланки.Площа території - 3,29 млн кв. км.Найвища точка - г. Чогорі.Кількість населення - 1,21 млрд. осіб.Столиця Нью-Делі.Найбільші міста: Калькутта,Мумбаї,Ченнаї,Хайдарабад,Ахмедабад.Адміністративний поділ -  28 штатів(Офіційні мови - хінді та англійська, а також 17 регіональних мов.Релігія - 82,6% населення сповідують індуїзм, 12,2% - іслам, 2,34% - християнство; серед віруючих є також сикхи (1,94%), буддисти (),76%), джайни (0,4%) та ін.Грошова одиниця - індійська рупія = 100 пайсам 

Білет 30.

1. Міжнародні організації.

Міжнародні організації — це організації трьох або більше урядів, спрямовані на вирішення певних спільних питань чи організації проектів. Уряди діють від імені своєї держави і представляють її інтереси, притримуючись поваги її суверенітету. мультинаціональні корпорації є важливим суб'єктом в публічному міжнародному праві, починають діяти після підписання певного взаємного договору, ратифікованого державами-учасниками. Ознаки:

членство 3-х і більше;наявність установчого міжнародного договору;постійні органи і штаб-квартира;повага суверенітету членів-держав;невтручання у внутрішні справи;встановлення порядку прийняття рішень і їх юридичної сили.

Деякі міжнародні організації-сот,нато,оон,мвф,снд,,юнеско,Європейський Союз

2.Урбанізація.Види і темпи урбанізації в країнах світу.

Урбаніза́ція — це зростання ролі міст в розвитку суспільства, який супроводжується ростом і розвитком міських поселень, зростанням питомої ваги міського населення. Перша риса — швидкі темпи зростання кількості міського населення.Друга риса — концентрація населення і господарства в основному у великих містах. Це пояснюється насамперед характером виробництва, ускладненням його зв'язків з наукою, освітою. Крім того, великі міста зазвичай повніше задовольняють духовні потреби людей, краще забезпечують достаток і різноманітність товарів і послуг, доступ до сховищ інформації.3-поміж великих міст прийнято окремо виділяти найбільші міста-„мільйонери“ з населенням понад 1 млн. мешканців. На початку XX ст. їх було всього 10, на початку 80-х рр.— понад 200.Третя риса — «розповзання» міст, розширення їхньої території. Для сучасної урбанізації особливо характерний перехід від простих до групових форм міського розселення — від звичайного «точкового» міста до міських агломерацій — компактних територіальних угруповань міських і сільських поселень. Ядрами найбільших міських агломерацій стають переважно столиці, найважливіші промислові і портові центри.Незважаючи на спільні риси, урбанізація в різних країнах і регіонах має певні відмінності, зокрема неоднакові рівні і темпи. За рівнем урбанізації всі країни світу можна поділити на три великі групи. Але основний вододіл проходить між більше і менше розвинутими країнами. У розвинутих країнах рівень урбанізації в середньому становить 72%, а в країнах, що розвиваються,— 32%. Темпи урбанізації багато в чому залежать від її рівня. У наші дні міське населення в країнах, що розвиваються, зростає в 3 рази швидше, ніж у розвинутих. На них тепер припадає 1/6 усього щорічного приросту міських мешканців.