Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
У роки Другої світової війни більшість держав Л....docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
153.28 Кб
Скачать

2.Географія нафтової промисловості світу.

У структурі паливної промисловості на частку нафти припадає до 43%. За різними оцінками, потенційні ресурси нафти у надрах Землі становлять 185—390 млрд. т. Нафту видобувають у 75 країнах світу. До багатих на нафту країн регіону належать Іран, Ірак, Кувейт, Об'єднані Арабські Емірати. Великі поклади нафти (понад 400 родовищ) розвідані в Канаді. Значна частина продукції експортується до США, де власні запаси нафти дорівнюють 4,4 млрд. т. Видобуток ведеться у 30 штатах. Розвідуються нові родовища на мілководді морів. Найбільші морські родовища нафти розвідані у Перській та Мексиканській затоках, Північному морі, біля північного узбережжя Аляски, берегів Каліфорнії, західного узбережжя Африки. Частка шельфових родовищ у розвіданих запасах нафти пересічно оцінюється на 20—30% Україна не багата на нафту. Перспективні на нафтовидобуток шельфи Чорного та Азовського морів: орієнтовні запаси — до 4—5 млрд. т. нафти. Більше ніж у 90 країнах світу діє 700 нафтопереробних заводів В Україні нафтопереробна промисловість представлена найбільшим у Європі Лисичанським, а також Херсонським, Одеським, Кременчуцьким і Львівським нафтопереробними заводами. їхні потужності здатні переробляти 50—60 млн. т нафти протягом року.

3.Загальний огляд Африки

Африка є другим за величиною після Євразії материком планети.У північній частині більшу частину території займає пустеля Сахара, а в південній — центральне плато. Найвищою точкою материка є вулкан Кіліманджаро (5895 м), а найнижчою — озеро Ассаль у Джибуті, яке на 153 м нижче рівня океану. Середньомісячні температури влітку становлять 25~30, а взимку — 10~25°С.

У пустелі Сахара зареєстровано найвищу на Землі температуру повітря — 58 °С. Але в горах бувають температури нижче 0 °С. Щорічно взимку в горах Атлас випадає сніг, для них притаманна висока сейсмічність. Основний водостік спрямований до Атлантичного океану.За площею лісів Африка поступається лише Латинській Америці, але вирубування перевищує природний приріст лісів. Надрові запаси Африки дуже різноманітні. Африка багата на корисні Алмази видобувають у Центральній та Південній Африці, золото, уран — у Південній Африці, рудизаліза, алюмінію — у Західній Африці, міді, кобальту, берилію, літію — в основному в Південній Африці, фосфорити, нафту, природний газ — у Північній і Західній Африці.Найбільші поклади міді у Демократичній Республіці Конго та Замбії, бокситів — у Гвінеї, а залізних руд — у Мавританії.Здебільшого мінеральна сировина високоякісна і видобувається відкритим способом.Отже, ресурси для господарювання Африка має.

Білет 20.

1. Характеристика країн централізовано-керованої економіки.

Країнами централізовано керованої економіки залишаються Китайська На­родна Республіка, Корейська Народне-Демократична Республіка, В'єтнам, Лаос, Ку­ба. Незважаючи на те, що ринкові відносини все більш проникають в економіку цих країн, для них характерні високий рівень усуспільнення виробництва, широке застосування систем планування. Однак, в економіці цих країн відсутні ме­ханізми саморегулювання господарства, об'єктивного розподілу та регулювання ре­сурсів, зусилля держави в управлінні економікою перетворюється на стримуючий чинник розвитку, в них зберігаються командно-адміністративні методи організації та управління госпо­дарством. Країни централізовано керованої економіки вдало розв'язують окремі про­блеми розвитку господарства, зокрема техніко-економічні питання індустріалізації.