Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
У роки Другої світової війни більшість держав Л....docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
153.28 Кб
Скачать

3.Комплексна характеристика німеччини.

Офіційна назва - Федеративна Республіка Німеччина.Географічне розташування - держава розташована в Центральній Європі. На суші межує з Данією (довжина спільного кордону - 68 км), на півночі з Нідерландами (577 км), з Бельгією (167 км), Люксембургом (138 км) і Францією (451 км) на заході, Швейцарією (334 км) й Австрією (784 км) на півдні, Чеською Республікою (646 км) і Польщею (456 км) на сході і південно-сході.Загальна довжина кордону - 3,621 км. Довжина берегової лінії - 2,389 км.Найвища точка - гора Цугшпітце (2962 м). Площа території - 357, 022 кв. км. Чисельність населення - 82,002 млн. осіб (2008 р.).Столиця - Берлін (Berlin) - 3,416 млн. мешканців. Адміністративний поділ - 16 федеральних земель (Баварія, Баден-Вюртемберг, Бранденбург,  Гессен, Мекленбург-Передня Померанія, Нижня Саксонія, Рейнланд-Пфальц, Саар, Саксонія, Саксонія-Анхальт, Північна Рейн-Вестфалія, Тюрінгія, Шлезвіг-Гольштейн) в тому числі 3 міста (Берлін,Бремен, Гамбург) із земельним статусом. Інші великі міста -  Гамбург, Мюнхен,  Кельн, Франкфурт-на-Майні, Ессен, Дортмундт, Штутгарт , Дюссельдорф, Бремен, анновер.  Державна мова - німецька.Грошова одиниця - євро = 100 євроцентів.Релігія - найбільш розповсюджені протестантизм, католицизм.Національне  свято - 3 жовтня - День німецької єдності (1990 р.). 

Білет 3.

1.Характеристика постсоціалістичних країн.

Головні особливості господарства цих двох підгруп країн такі: високий рівень суспільного і територіального (географічного) поділу праці, розгалужені і цілком сформовані функціонально і територіальне господарські системи, які за своїми ознаками мало відрізняються від відповідних структур економічно розвинутих країн. Але на сучасному етапі країнам бракує капіталу, і більшість галузей (особ­ливо сільське господарство, легка промисловість, торгівля) використовує застарілі техніку і технологію. В країнах тільки формуються сучасні організаційно-управлінські структури ринкового господарства. У всіх у них розпочалася еко­номічна перебудова на ринкових засадах, і деякі держави вже досягли певних успіхів. Більш вдало зарекомендували себе польська, чеська та угорська моделі економічних реформ.До постсоціалістичних країн Євразії у Центральній Європі належать Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія, Югославія (у складі республік Сербія і Чорногорія), Словенія, Хорватія, Боснія та Герцего­вина, Македонія, Албанія; в Азії - Монголія.

2.Нтр та її основні риси.

Протягом усієї історії людство перебуває в стані постійного наукового і технічного пошуку. Розум, зусилля і майстерність рук людини дали змогу їй пройти, напри, вклад, в галузі енергетики шлях від набуття вміння застосування вогню до відкриття ядерної і термоядерної енергії; в галузі транспорту - від винайдення колеса до створення сучасних надшвидкісних поїздів або літаків. НТР) - це якісний стрибок у розвитку продуктивних сил, що відбувається в результаті поєднання процесів наукової та технічної революції. Основні риси сучасної науково-технічної революції такі: 1. Небувало швидкий розвиток науки, її взаємодія як з матеріальним виробництвом, так і іншими видами діяльності, перетворення науки в безпосередню продуктивну силу. 3. Корінним чином змінюється технічна і технологічна база господарства світу. НТР розвивається і вглиб - освоюються мікро-світ атома, генна інженерія, нові фізико-хімічні процеси; Про сучасний стан технічної і технологічної оснащеності тієї чи іншої країни можна зробити висновок, виходячи з обсягів виробництва та застосування ЕОМ і наукоємної продукції в цілому. На сьогодні понад 50 % обсягу виробництва цих галузей припадає на США та Японію.Науково-технічна революція впливає і на зміни в розміщенні господарства світу. Так, географія промисловості, що склалася під впливом чинників, які діяли на­прикінці XIX - першій половині XX ст. доповнюється такими новими рисами.