Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Perevod_PDF_DOC.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
5.53 Mб
Скачать

Тема 9. Виробнича інфраструктура

9.1. Особливості підрозділів виробничої інфраструктури

Виробнича інфраструктура (ВІ) підприємства - це сукупність підроз-ділів, які прямо не беруть участі у створенні основної (профільної) продукції підприємства, але своєю діяльністю створюють умови для нормального перебі-гу виробничого процесу в основних цехах.

ВІ як об’єкт аналізу має ряд особливостей, які потрібно враховувати під час планування.

Результати роботи ВІ відіграють роль корисних дій, не набуваючи вигля-ду продукції в матеріально-речовій формі. Користь від діяльності виробничої інфраструктури виявляється лише в процесі виробництва. Отже, результат дія-льності інфраструктури є послугою виробничого характеру.

Послуга ВІ, як вид послуги, не існує самостійно, поза виробничим проце-сом. Процес споживання послуг ВІ нерозривно пов’язаний із процесом вироб-ництва.

Те, що продукція підрозділів виробничої інфраструктури не матеріалізу-ється в речі, а набуває форми корисних дій і зникає разом із цими діями, є пере-думовою існування особливого виду резервів в інфраструктурі. Тут ідеться про резервування не продукції, а виробничих потужностей - їхньої пропускної спро-можності, можливості технічних приміщень, трудових ресурсів, тощо.

Для кількісного оцінювання рівня розвитку інфраструктури використо-вують показники, які характеризують нагромадження в інфраструктурі її ви-робничого потенціалу. Тому поряд із категорією «інфраструктура» як сфера діяльності говорять про матеріально-технічну базу інфраструктури та сту-пінь її розвитку.

Під час аналізу та планування ВІ необхідно відокремлювати її функціона-льно-галузеву структуру, тобто такі ланки, як транспортно-складська, інформа-ційно-комунікаційна чи сфера технічного обслуговування (ремонтне, інструме-нтальне, енергетичне).

Розрізняють дві функції, які виконують елементи ВІ. Перша - обслуго-вування процесів основного та допоміжного виробництва. Вона є обов’язковою для всіх підприємств (транспортне, складське господарство та ін.). Друга – «власне» виробництво - виникає та розвивається як результат, що склався в деяких галузях у плані організації виробництва та розподілу праці. Це, наприклад, виробництво різних видів енергії та тепла; деталей для ремонту обладнання; технологічного оснащення й інструменту.

В наш час на промислових підприємствах функціонують як самостійні структури інструментальні, енергетичні, ремонтно-механічні, транспортні цехи. Усі вони мають свої особливості функціонування, а отже, і особливості плану-вання їхньої діяльності. На великих і середніх машинобудівних підприємствах із часів централізованого планування залишилися добре оснащені великі ремо-нтно-механічні, інструментальні цехи. Їхні потужності здатні виготовляти запа-сні частини, інструменти як для власних потреб, так і іншим споживачам, на-

приклад, запасні частини для сільськогосподарських машин, оснащення для суміжних підприємств. Малі підприємства користуються, здебільшого, послу-гами сторонніх спеціалізованих організацій (автобази, енергоремонті тощо).

В умовах невизначеної та швидкомінної ринкової кон’юнктури база розра-хунку основних розділів річного плану не є сталою та може часто змінюватися.

Тому річні плани за деякими розділами потрібно складати за збільшеними показниками. У цих умовах основним терміном планування є плани на квар­тал. Це стосується насамперед таких підрозділів, як інструментальний, транс-портний цехи, матеріально-технічне забезпечення.

У короткостроковому періоді розробляють оперативні плани, вони мають вузьку спрямованість, високий ступінь деталізації та характеризуються різно-манітністю прийомів і методів.

У ринкових умовах сучасні модернізовані та нові вітчизняні підприємства користуються здебільшого послугами спеціалізованих підприємств із технічно-го обслуговування основного виробництва. Це, наприклад, виготовлення прес-форм для підприємств, що випускають склотару, гарантоване ремонтне обслу-говування складного устаткування за окремими контрактами, транспортне об-слуговування під час зовнішніх перевезень тощо.

Метою планування діяльності підрозділів ВІ є: обґрунтування вироб-ничої програми підрозділу на рік, квартал, місяць; розрахунок потреби в персо-налі; обґрунтування витрат виробництва в умовах швидкозмінної ринкової кон’юнктури.

Особливістю планування кожного з підрозділів інфраструктури є те, що застосовуються багато нормативів, понять, термінів, яких немає в основному виробництві, наприклад, вантажообіг, вантажопотік, категорія складності ремо­нту, міжремонтний цикл і т. ін. [3].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]