Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Perevod_PDF_DOC.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
5.53 Mб
Скачать

Тема 12. Планування і контроль оновлення продукції

12.1. Плани оновлення продукції, їхній склад і завдання

Під впливом науково-технічного розвитку відбувається швидке старіння продукції (скорочення її життєвого циклу). Кожен новий життєвий цикл продук-ції за своїми рисами і окремими параметрами схожий на попередній і разом із тим він неповторний, своєрідний, у ньому вже закладено попередній досвід і всі технічні та організаційні досягнення. Категорія життєвого циклу продукції є ши-роковикористовуваною формою опису процесу реалізації та поширення новов-ведень. Разом із тим в економічній літературі найчастіше розглядаються саме життєві цикли продукції. Проте одночасно із даними циклами існують й інші ци­кли, наприклад, цикли випуску продукції, цикли експлуатації обладнання, цикли перетворення вихідних матеріалів у напівфабрикати та готову продукцію.

Протягом свого життя продукція на ринку переживає декілька етапів. При плануванні необхідно розрізняти у кожному циклі ці етапи. По-перше, етап впровадження, коли товар є новинкою і потрібен певний час та значні грошові затрати (особливо на рекламу), щоб довести споживачеві його комерційні пере­ваги. На даному етапі зазвичай виникають досить великі витрати виробництва і прибуток при цьому малий чи, навіть, від’ємний. По-друге, етап росту, коли ви-знання товару на ринку супроводжується стрімким зростанням попиту на нього. На даному етапі здійснюються модифікації базової моделі продукту, формується плановий діапазон цін. По-третє, етап зрілості, коли обсяг продажу товару, дося­гнувши його максимального значення, починає поступово скорочуватися. Пода­льше просування товару на ринок ускладнюється і набуває надзвичайно жорст-кого конкурентного характеру. І, нарешті, четвертий етап - старіння, коли попит на товар на ринку неухильно падає. Скорочується обсяг виробництва даного то­вару, а потім зовсім припиняється випуск цієї продукції.

При плануванні підприємством розробки нових товарів необхідно, насам-перед, з’ясувати, на якій стадії життєвого циклу знаходяться його аналоги, вже представлені на ринку. Включаючись у виробництво товару, який перебуває на стадії зрілості, підприємство ризикує з’явитися на ринку в той момент, коли

почнеться стадія старіння і попит на даний товар падатиме. З другого боку, не-вірно визначивши стадію росту товару - аналогу, прийнявши її, наприклад, за настання зрілості, можна втратити можливість збільшення обсягів продаж під-приємства. Таких випадків багато, і тому необхідно правильно передбачати ди­намку та тривалість життєвого циклу продукції.

Не менш серйозною помилкою є ігнорування життєвого циклу при розро-бці стратегії оновлення асортименту підприємства. Не можна допускати, щоб обсяги продажів, додержуючись геометрії кривої життєвого циклу, значно зни-жувалися. Важливо підтримувати обсяг продаж на певному, досить стабільному рівні. Для цього підприємству необхідно забезпечити впровадження та збіль-шення випуску модифікованого (оновленого) товару, розробленого до настання старіння попереднього товару (рис. 12.1).

Для того, щоб досягти стабільності в продажах (підтримуючи чи збіль-шуючи рівень П0), розробку нового (оновленого) товару слід починати ще до того моменту, коли попередній вступає в стадію зрілості. У протилежному ви-падку будуть безповоротно втрачені час і конкурентоспроможність.

Рис. 12.1 - Крива зв’язку життєвих циклів товарів на ринку

Перед прийняттям стратегічного рішення щодо впровадження нового виробу проводиться ідентифікація стадії його життєвого циклу. У процесі ідентифікації одну стадію відрізняють від іншої за допомогою таких основ-них показників як відсоток зростання обсягів продажу, конкурентна позиція, привабливість ринку та інші.

Для прикладу розглянемо, як використовується портфельна модель Мак-Кінсі при плануванні оновлення продукції.

Кола на матриці (рис. 12.2) показують положення продукту відносно при-вабливості ринку та конкурентної позиції. Діаметр кола пропорційний плано­вому обсягу продажів. Стрілками вказано етапи життєвого циклу, які проходить нова продукція від планування її впровадження до виходу з ринку. Для кожної стадії планують необхідні заходи і дії, починаючи із підтримки, закріплення, інвестування та закінчуючи виходом із ринку.

Отже, в основі планування виробництва оновленої продукції лежить кон-цепція життєвого циклу продукції. Криві життєвого циклу продукції показують,

що при зменшенні попиту на один вид продукції підприємство повинно вчасно спланувати випуск іншого виду товару (рис. 12.1). Проте дані криві не можуть із певною точністю передбачати, коли закінчиться одна стадія та почнеться насту-пна, як довго вона буде тривати та який дохід зможе отримати підприємство. Тому довгострокове планування випуску продукції повинно бути доповнено короткостроковим.

Випуску нової та оновленої продукції передує великий комплекс робіт , що має назву підготовка виробництва. У сучасних умовах створення принципо-во нової продукції повинно базуватись на використанні маркетингових дослі-джень, відкриттів та винаходів. Це передбачає тісний зв’язок етапів наукових досліджень із стадіями підготовки виробництва, що дозволяє поєднати в єдину систему всі роботи, які спрямовані на отримання кінцевого результату - осво-єння серійного (масового) випуску нового виробу.

Рис. 12.2 - Портфельна модель «Мак-Кінсі»

За складом і завданнями планових робіт, які виконуються у процесі ство-рення, підготовки виробництва та освоєння нової продукції виділяють такі їх ви-ди: науково-дослідні, конструкторські та технологічні, організаційно-планові, роботи матеріально-технічного, економічного та соціально-психологічного ха­рактеру.

Роботи, які виконуються в процесі розробки та постановки продукції на виробництво, спрямовані на вирішення наступних основних завдань:

  • забезпечення потреб у новій продукції внутрішніх споживачів та екс-порт даної продукції;

  • створення і виробництво продукції високого технічного рівня та якості, конкурентоспроможної на внутрішньому і зовнішньому ринках;

  • скорочення термінів розробки та освоєння виробництва нової продукції;

  • забезпечення стабільності (та покращення у відповідності до умов ринку) показників якості продукції та ефективної її експлуатації;

  • забезпечення та підвищення конкурентоспроможності підприємства, що випускає дану продукцію;

  • завоювання прихильності споживачів до продукції підприємства та створення його позитивного іміджу.

План оновлення продукції складається на основі завдань стратегічного плану. У розширеному варіанті план оновлення продукції повинен містити такі розділи:

  • якісні та структурні зміни «портфеля» продукції підприємства;

  • економічна ефективність виробництва нової (оновленої) продукції;

  • норми і нормативи;

  • виробництво та реалізація продукції;

  • матеріально-технічне забезпечення виробництва нової продукції;

  • персонал і оплата праці;

  • витрати виробництва нової продукції, прибутки, рентабельність.

Вихідними даними для планування технічної підготовки виробництва є планові завдання розробки й освоєння виробництва нової продукції; планові нормативи для визначення обсягу і трудомісткості робіт кожного етапу техніч-ної підготовки.

Розрізняють два типи нормативів технічної підготовки виробництва: об’ємні і трудові. За допомогою перших встановлюється обсяг робіт у натура­льному вимірі, а за допомогою других - у нормо-годинах.

До об’ємних нормативів відносяться: кількість оригінальних деталей, які припадають на виріб відповідної групи складності; кількість технологічних карт на одну деталь за видом обробки; коефіцієнти технологічної оснащеності за видами обробки; типовий розподіл деталей, технологічних процесів і осна-щення за групами складності.

До трудових нормативів відносять трудомісткість конструкторських, кре-слярських, копіювальних та інших робіт із проектування оригінальної деталі, трудомісткість проектування технологічного процесу й оснащення на одну ори-гінальну деталь тощо.

Кількість оригінальних деталей у виробі залежить від його конструктив-ної складності та новизни.

Після визначення обсягу конструкторських і технологічних робіт розра-ховується їхня трудомісткість. Для цього необхідні нормативи трудомісткості за групами складності: на проектування однієї оригінальної деталі; на розробку одного технологічного процесу за видами обробки; на проектування та вигото-влення однієї одиниці технологічного оснащення за видами; на наладку одного технологічного процесу за видами обробки. Ці нормативи носять галузевий ха­рактер і встановлюються різними методами на основі аналізу й узагальнення фактичних даних проектних організацій і підприємств галузі. При відсутності відповідних нормативів обсяги робіт і їхня трудомісткість визначаються шля­хом експертної оцінки.

На основі встановленої за нормативами трудомісткості робіт може бути розрахований цикл (тривалість) кожного етапу технічної підготовки виробниц-тва у календарних днях (Тц).

Розрахунок проводиться за формулою [11]:

(12

де τі - трудомісткість стадії (етапу), людино-годин;

Чі - чисельність робітників, які одночасно виконують дану стадію (етап) ро-біт, чол.;

Тзм - тривалість зміни, годин;

Кв.н - коефіцієнт виконання норм;

k2 - коефіцієнт, який враховує додатковий час на узгодження, затвердження, внесения змін у технічну документацію та ін., що не передбачені нормативами (k2 = 1.1 4- 1.5);

k3 - коефіцієнт переведения робочих днів у календарні:

k3 = Дк/ Др р - число робочих днів у плановому році;

Дк - число календарних днів у плановому році).

Зазвичай кількість виконавців визначається на основі практичних розра-хунків. Якщо величина Тц задана, то за вищенаведеною формулою визначається кількість виконавців.

Після цього розробляється основний плановий документ - генеральний план-графік технічної підготовки виробництва нового виробу, який визначає послідовність робіт і загальну тривалість циклу технічної підготовки виробниц­тва.

Кількість стадій і обсяг робіт із підготовки виробництва на підприємстві різні. Вони залежать від розподілу даних робіт між замовником, проектною ор-ганізацією та підприємством-виробником, від типу виробництва і складності ви­робу. Тому графік проектних робіт не відображає всього змісту робіт по різних виробах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]