Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Perevod_PDF_DOC.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
5.53 Mб
Скачать

10.3. Планування витрат виробничої собівартості

Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) складається з вироб-ничої собівартості продукції (робіт, послуг), яку буде реалізовано протягом зві-тного періоду, нерозподілених постійних загальновиробничих витрат, наднор-мативних виробничих витрат.

До виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включають:

  • прямі матеріальні витрати;

  • прямі витрати на оплату праці;

  • інші прямі витрати;

  • загальновиробничі витрати.

Склад статей витрат виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) на­ведено в табл. 10.6.

Таблиця 10.6 – Склад статей витрат виробничої собівартості продукції

Стаття

Склад статті

1

Прямі матеріа-льні витрати

Вартість сировини та основних матеріалів, що утворюють основу виготовлюваної продукції, купівельних напівфабрикатів і комплек-туючих виробів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат

2

Прямі витрати на оплату праці

Заробітна плата та інші виплати робітникам, зайнятим у виробницт-ві продукції, виконанні робіт або наданні послуг, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат

3

Інші прямі витрати

Включають усі інші виробничі витрати, які можуть бути безпосе-редньо віднесені до конкретного об’єкта витрат, зокрема відраху-вання на соціальні заходи, плата за оренду земельних і майнових паїв, амортизації, витрати від браку, які становлять вартість остато-чно забракованої продукції (виробів, напівфабрикатів), та вира-ти на виправлення браку за вирахуванням: остаточно забракованої продукції за справедливою вартістю; суми, що відшкодовується працівниками, які допустили брак; суми, одержані від постачаль-ників за неякісні матеріали й комплектуючі вироби тощо

4

Загальновироб-ничі витрати

1. Витрати на управління виробництвом (оплата праці апарату управління цехами, дільницями тощо; відрахування на соціальні заходи й медичне страхування апарату управління цехами, дільни- цями; витрати на оплату службових відряджень персоналу цехів, дільниць тощо).

2. Амортизація основних засобів загальновиробничого (цехового, дільничного, лінійного) призначення.

3. Амортизація нематеріальних активів загальновиробничого (цехо­ вого, дільничного, лінійного) призначення.

4. Витрати на утримання, експлуатацію та ремонт, страхування, операційну оренду основних засобів, інших необоротних активів загальновиробничого призначення.

5. Витрати на вдосконалення технології та організації виробництва (оплата праці й відрахування на соціальні заходи працівників, за- йнятих удосконаленням технології та організації виробництва, по- ліпшенням якості продукції, підвищенням її надійності, довговіч- ності, інших експлуатаційних характеристик у виробничому проце- сі; витрати матеріалів, купівельних комплектуючих виробів і напі- вфабрикатів, оплата послуг сторонніх організацій тощо).

6. Витрати на опалення, освітлення, водопостачання, водовідведен- ня та інше утримання виробничих приміщень.

7. Витрати на обслуговування виробничого процесу (оплата праці загальновиробничого персоналу; відрахування на соціальні заходи, медичне страхування робітників та апарату управління виробницт- вом; витрати на здійснення технологічного контролю за виробни- чими процесами та якістю продукції, робіт, послуг).

8. Витрати на охорону праці, техніку безпеки й охорону навколиш- нього природного середовища.

9. Інші витрати (внутрішньозаводське переміщення матеріалів, деталей, напівфабрикатів, інструментів зі складів до цехів і гото- вої продукції на склади; нестачі незавершеного виробництва; не- стачі і витрати від псування матеріальних цінностей у цехах; оплата простоювань тощо).

Загальновиробничі витрати поділяють на постійні та змінні. До постійних належать витрати на обслуговування й управління виробництвом, які залиша-ються незмінними (або майже незмінними) у разі зміни обсягу діяльності. Пос-тійні виробничі накладні витрати розподіляються на кожний об’єкт витрат з ви-користанням бази розподілу (годин праці, заробітної плати, обсягу діяльності, прямих витрат тощо) за нормальної потужності. Нерозподілені постійні загальновиробничі витрати включають до складу собівартості реалізованої про-дукції (робіт, послуг) у період їх виникнення.

До змінних загальновиробничих витрат належать витрати на обслугову-вання й управління виробництвом (цехів, дільниць), які змінюються прямо (або майже прямо) пропорційно зміні обсягу діяльності. Змінні загальновиробничі витрати розподіляють на кожний об’єкт витрат з використанням баз розподілу (годин праці, заробітної плати, обсягу діяльності, прямих витрат тощо) згідно з фактичною потужністю звітного періоду.

Перелік і склад змінних і постійних загальновиробничих витрат визначає підприємство.

Нормальна потужність підприємства - очікуваний середній обсяг дія-льності, що може бути досягнутий за умов звичайної діяльності підприємства протягом кількох років або операційних циклів з урахуванням запланованого обслуговування виробництва.

За розподілу постійних загальновиробничих витрат можуть виникнути нерозподілені постійні загальновиробничі витрати, суму яких включають до витрат періоду й відображають у складі собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг).

Суть розподілу постійних загальновиробничих витрат з використанням нормальної потужності полягає в тому, що сума постійних загальновиробничих витрат, що розподіляється на кожну одиницю виробництва, не зростає внаслі-док низького рівня використання потужності. Тож, собівартість продукції не буде завищеною.

Собівартість готової продукції формується за рівнянням

Залишок незавершеного виробництва на кінець періоду визначають так:

НВПК = НВПП + В - СВП,

де НВПк - незавершене виробництво продукції на кінець звітного періоду;

НВПп - незавершене виробництво продукції на початок звітного періоду;

В - витрати на виробництво продукції у звітному періоді;

СВП - собівартість виробленої продукції. Приклад розрахунку собівартості реалізованої продукції наведено в табл. 10.7.

Таблиця 10.7 – Розрахунок собівартості реалізованої продукції

Показники

Звітний період, грн

Собівартість реалізованої продукції:

• залишок готової продукції на 01.01.

100

Собівартість виробленої за звітний період продукції:

• незавершене виробництво на 01.01;

60

• прямі матеріальні витрати;

120

• прямі витрати на оплату праці;

60

• інші прямі витрати;

• виробничі накладні витрати;

20

• незавершене виробництво на 31.12.

50

Усього собівартість готової продукції, виготовленої за звітний період

(60 + 120 + 60 + 20 - 50).

210

Залишок готової продукції на 31.12 звітного року.

160

Собівартість реалізованої продукції (100 + 210 – 160)

150

Отже, собівартість реалізованої продукції визначають за таким рівнянням:

Витрати, пов’язані з операційною діяльністю, які не включають у собіва-ртість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), поділяють на адміністра-тивні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]