Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
478.21 Кб
Скачать

Тема 1. Виробн пiдприємство, виробн. П-с їх особливостi, структура та основи орг-ї

1.Тов. вир-во - основа розвитку економiки.

Това́рне виробни́цтво — вир-во, в якому продукти праці призначаються не для власного споживання, а для обміну через ринок шляхом купівлі-продажу.

Тов. вир-во грунтується на суспільному поділі праці. За умов тов. вир-ва працівники створюють корисні продукти не для власного споживання, а для продажу іншим людям.

Зв’язки між вир-вом і споживанням. розвиваються за формулою : вир-во – обмін – споживання.

Закон вартості – найважливіший закон тов. вир-ва. Зміст закону виявляється в його трьох основних вимогах:

1.Вартість товару утворюється суспільно необхідними витратами праці, капіталу, знань, фізичних і духовних сил людини у п-сі суспільно необхідної діяльності

2.Витрати, видатки на створення товару повинні відповідати суспільно необхідним нормам, перевищення яких веде до збиткової діяльності, а зниження – доодержання вищого прибутку.

3.Обмін товарів і послуг відбувається на засадах еквівалентності, на підставі обміну рівновеликих вартостей.

Закон попиту: між попитом і ціною встановлюється прямий зв’язок. Чим вище попит на даний товар, тим вище його ціна.

Закон пропозиції: чим більше пропозиція, чим більше даного товару на ринку, тим нижче його ціна.

2. Пiдприємство - первинна ланка промисловостi.

Пром п-ства та їх об'єднання — це основні (первинні) ланки промисловості. Вони є безпосередніми виробниками промислової продукції. Їх діялн поєднує в собі централізоване керівництво та самостійність і ініціативу в прийнятті конкретних рішень у межах своїх повноважень і відповідно до прогнозів економічного й соціального розвитку галузі, установ вищих органів.

Пром. п-ство здійснює будь-які види господарської діяльності, якщо вони не заборонені законодавством України й відповідають цілям, передбаченим статутом п-ства. Держава гарантує додержання прав і законних інтересів п-ства.

Управління пром п-ством здійснюють відповідно до його статуту на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна й принципів самоврядування трудового колективу. П-ство самостійно визначає структуру управління, встановлює штати.

3. Основнi принципи органiзацii пiдприємства.

Основними принципами п-ства є:

•організаційно-адміністративна відокремленість;

• фінансово-економічна самостійність;

• виробничо-технічна єдність.

Організаційно-адміністративна відокремленість означає, що п-ство має відокремлене майно, єдиний колектив, єдину адміністрацію і володіє правом юридичної особи.

Фінансово-економічна самостійність полягає в тому, що п-ство організовує свою діяльність на основі самоокупності і має єдину закінчену форму обліку та звітності.

Виробничо-технічна єдність забезпечується сукупністю основних засобів (будинками, спорудами, машинами, обладнанням та ін), які об'єднані в особливі виробн підрозділи і частини, технологічно пов'язані в п-сі вир-ва продукції (робіт і послуг).

4. Закон України про пiдприємство .

В березні 1991 року був прийнятий Закон України «Про п-ства в Україні». Даний Закон спрямований на реалізацію Декларації про державний суверенітет України.

Закон визначає види і організаційні форми підпр., правила їх створення, реєстрації, реорг-ї і ліквідації, організаційний механізм здійснення ними господарської діяльності в умовах переходу до ринкової економіки.

Закон спрямований на забезпечення самостійності підпр., визначає їх права і відповідальність у здійсненні господарської діяльності, регулює відносини підпр. з іншими п-ствами і орг-ями, місцевими радами, органами державного управління.