Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
478.21 Кб
Скачать

21. Якi є форми органiзацiї виробн. На рiзних пiдприємствах.

Концентрація — це процес зосередження виробн., робочої сили, засобів праці на великих підпр.х.

Деконцентрація - створення широкої мережі малих і середніх підпр., розукрупнення існуючих великих підпр..

Спеціалізація - процес зосередження діяльності підпр. на виготовленні певної продукції (виконанні окремих видів робіт, наданні платних послуг).

Конверсія характеризує істотне перепрофілювання частини виробн. потенціалу підпр. на виробн. іншої продукції під впливом докорінної зміни ринкового середовища чи глобальних чинників розвитку економіки.

Кооперування є формою виробн. зв'язків між підпр.ми різних галузей, що спільно виготовляють певний вид кінцевої продукції.

Комбінування виробн. - процес органічного поєднання в одному підпр.і кількох виробництв, які належать до різних галузей промисловості

Диверсифікація - одночасний розвиток кількох технологічно не пов'язаних видів виробн., у значному розширенні номенклатури та асортименту продукції підпр..

25. Недолiки та переваги рiзних видiв виробництв - iндивiдуального, малосерiйного, серiйного, великосерiйного та массового

Одиничне виробн. Переваги: широкиий асортимен­т продукції, мобільність, швидка пристосовуваність до умов сучасного ринку, наявність робітників високої кваліфікації, використання універсального обладнання.

Недоліки: невеликий обсяг випуску однакових виробів, відсутність глибокої спеціалізації, висока собівар­тість продукції, тривалий виробничий цикл, велика питома вага ручної праці.

Переваги серійного виробн.: велика номенклатура виробів, значне застосування механізації праці, повторюваність номенклатури, спеціалізація робочих місць.

Переваги масового виробн.: за кожним робочим місцем закріплено одну-дві операції, постійна номенклатура продукції, використання автоматичних ліній.

Масове та серійне виробн. мають ряд недоліків. Го­ловними з них є орієнтація не на конкретного споживача і його вимоги, а на середні стандарти та труднощі перебудування виробн., пов'я­зані із застосуванням значної кількості спеціального обладнання.

22. Задачi та принципи рацiональної органiзацiї виробничого процесу.

Виробн. п-с і окремі його операції повинні бути раціонально організовані у просторі і часі. Для цього слід дотримуватися таких принципів:

1.Принцип пропорційності вимагає, щоб у всіх частинах виробн. п-су була узгоджена пропускна спроможність, тобто однакова здатність виконання робіт і випуску продукції.

2.Принцип паралельності передбачає одночасне виконання окремих операцій, п-сів.

3.Принцип прямоточності означає, що предмети праці в п-сі обробки повинні мати найкоротші маршрути по всіх стадіях і операціях виробн. п-су, без зустрічних і зворотних переміщень.

4.Принцип безперервності вимагає, щоб перерви між суміжними технологічними операціями були мінімальні або зовсім ліквідовані.

5.Принцип ритмічності полягає в тому, що робота всіх підрозділів підпр. і випуск продукції повинні здійснюватися за певним ритмом, планомірною повторюваністю.

6.Принцип автоматичності передбачає економічно обгрунтоване вивільнення людини від безпосередньої участі у виконанні операцій виробн. п-су.

7.Принцип гнучкості означає, що виробн. п-с повинен оперативно адаптуватися до зміни організаційно-технічних умов, пов'язаних з переходом на виготовлення іншої продукції або її модифікацією.

8.Принцип гомеостотичності вимагає, щоб виробнича с-ма була здатною стабільно виконувати свої функції в межах допустимих відхилень і протистояти дисфункціональним впливам.