Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
478.21 Кб
Скачать

8.Основнi методи та пiдходи до управлiнь запасами.

Основним завданням управління запасами є оптимізація сукупних матеріальних ресурсів. Основними с-мами управління запасами з незалежним попитом є с-ма «з фіксованим часом» (періодичністю замовлення) та с-ма «з фіксованою кількістю» (розміром замовлення).

У с-мі «з фіксованою кількістю» постійно контролюють рівень запасів. Коли кількість знижується до певного рівня (точки замовлення), видається чергове замовлення на поповнення запасів при чому замовляється завжди одна й та сама кількість. Фіксованими величинами в цій с-мі є рівень, за якого повторюється замовлення тобто – точка замовлення та обсяг замовлення.

У с-мі «з фіксованим часом» замовлення на поповнення запасів розміщуються з заданою періодичністю, наприклад, раз на два тижні. Обсяг, що замовляється, щоразу інший і залежить від залишку, який лишається на складі. Фіксованими величинами у цій с-мі є інтервал замовлення та максимальний рівень запасу на складі.

9.Змiст та методи оперативного управлiння виробництвом.

Основний зміст оперативного управління виробництвом полягає в конкретизації плану випуску продукції в часі і просторі, безперервному контролі і регулюванні його виконання.

У с-мі оперативного керування виділяють кілька фаз:

планування

облік

контроль

аналіз

регулювання

диспетчеризація

Під час планування для кожного підрозділу підпр-ва уточнюють обсяг і номенклатуру продукції, яку потрібно випустити в заданий період. Головна задача оперативного плану полягає у забезпеченні чіткої, погодженої роботи усіх підрозділів підпр-ва.

Диспетчеризація - це с-ма безперервного контролю й оперативного регулювання ходу виробництва з метою забезпечення виконання плану відповідно до розробленого календарного графіка.

Для повного і достовірного відображення ходу виконання робіт організують оперативний облік. Дані обліку піддаються ретельному контролю та аналізу. Задача контролю полягає у порівнянні фактичних параметрів щодо технології та продукції, даних про хід виробничого процесу із нормативними величинами.

Оперативний аналіз має забезпечити своєчасність оцінки. У результаті аналізу виявляють причини відхилення від запланованого ходу виробництва і пропонують різні заходи щодо ліквідації цих причин.

Завершальним етапом оперативного керування є регулювання ходу виробничого процесу.

10.Облiково-плановий графiк, як метод оперативного управлiння виробництвом.

Інструментом оперативного управління є обліково-плановий графік Гантта, розроблений на початку XX ст. Він являє собою таблицю, в якій відбивається завантаження протягом наступного періоду кожної одиниці обладнання, строки його профілактики, перерви та ін. Ця інформація міститься в квадранті, утвореному перетином рядка часу і стовпця, що відображає зміст виконуваного завдання. У квадранти вносяться також відомості про фактичне виконання завдань, тому графік і може служити надійним інструментом поточного контролю.

Графік Гантта – інструмент розробки графіків виробничих процесів і контролю за їх виконанням, що дає можливість швидко оцінити стан виробничого процесу (які процеси завершені, а які - ні).