Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕМЛЕВПОРЯДНЕ ПРОЕКТУВАННЯ (01-100ст).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать
  1. Завдання і зміст розміщення шляхів і об'єктів інженерного оснащення території

Розміщення магістральних і внутрігосподарських шляхів та інших інженерних об'єктів враховує:

  • розміщення основних шляхів;

  • розміщення основних об’єктів меліоративного будівництва (ставки, водосховища);

  • організацію водопостачання та обводнення території;

  • розміщення основних меліоративних і гідротехнічних проти­ерозійних об’єктів.

Вирішення цих питань проводиться комплексно та з дотриман­ням вимог:

  1. створити сприятливі умови для господарювання;

  2. всі елементи інженерного обладнання розміщувати узгоджено один з одним;

  3. інженерне обладнання повинно займати мінімальну площу;

  4. забезпечити природоохоронні заходи;

  5. мінімальні капіталовкладення.

В сільськогосподарському виробництві здійснюють багато­сторонні транспортні зв’язки як всередині сільськогосподарських підприємств, так і з внутрішніми адміністративними і економічними пунктами. Внутрішньогосподарські перевезення - це нерозривна складова частина сільськогосподарського виробництва та здійсню­ються по дорожній сітці. Дорожня сітка включає автомобільні дороги.

Автомобільні дороги залежно від значення і середньодобової інтенсивності руху розділяють на п’ять категорій.

Місцеві дороги за інтенсивністю руху менше 200 автомобілів на добу відносять до п 'ятої категорії.

Місцеві дороги залежно від їх призначення розділяють на дві

групи.

До першої групи відносять негосподарські дороги, які з’єдну­ють господарські центри сільськогосподарських підприємств з адміні­стративними і економічними пунктами, автомобільними дорогами дер­жавного і обласного значення, залізнично-дорожніми станціями і пристанями. До цієї групи відносять і дороги, які з’єднують між собою центри сільських рад, с.-г. підприємств, а також підприємства з переробки сільськогосподарської продукції. Дороги першої групи є дорогами загального користування.

Друга група доріг - внутрішньогосподарські. Вони призначені для транспортних та інших функціонально-виробничих зв’язків всередині одного господарства.

Внутрішньогосподарські дороги поділяються на магістральну та польову дорожню сітку.

По магістральних дорогах здійснюються транспортні зв’язки всередині господарства між виробничими підрозділами і їх господар­ськими центрами. Ці дороги обслуговують виробничий процес сільськогосподарського підприємства в цілому, і в той же час по них обслуговуються сівозміні масиви. Нерідко по магістральних дорогах здійснюються вантажні і пасажирські зв’язки із сусідніми господарст­вами та іншими підприємствами. Такі внутрішньогосподарські дороги виконують функції доріг загального використання.

Польові дороги необхідні для обслуговування виробничих процесів. По них перевозять людей, насіння, добриво, пальне, воду і урожай, переміщують машини і знаряддя.

Польові дороги — це продовження і розгалуження магістральних доріг, а магістральні дороги часто використовують в якості польових. Розміщення польової дорожньої сітки безпосередньо пов’язане з організацією процесів полеведення і проводиться одночасно з устроєм території сівозміни. В даній складовій частині проекту внутрішньо­господарського землевпорядкування розглядається розміщення тільки магістральних доріг.

При розміщенні магістральної дорожньої сітки вирішуються питання: визначення трас магістральних доріг і споруд на них; обґрунтування розробленого проекту, визначення черги будівництва.

Розвиток дорожньої сітей планується так, щоб забезпечити по­стійний і вигідний зв’язок між виробничими підрозділами і їх госпо­дарськими центрами, сівозмінними масивами, економічними і адміні­стративними пунктами. Виходячи з цього, до розміщення магістральних доріг в сільськогосподарських підприємствах ставляться наступні основні вимоги:

  1. Забезпечити мінімум транспортних затримок і своєчасне виконання транспортних робіт.

  2. Забезпечити ув'язку розміщення магістральних доріг з дорогами загального користування і польовою дорожньою сіткою, існуючим впорядкуванням території.

  3. Забезпечити мінімум капіталовкладень на будівництво доріг і дорожніх споруд та мінімальні щорічні експлуатаційні витрати.

  4. Розміщення магістральних доріг слід проводити з урахуванням створення умов для правильної організації території і використання земель.

  5. При розміщенні доріг не допускати затоплення сільсько­господарських угідь і їх заболочення, що може бути наслідком створення постійних підпорів або перегородження стоку води.

  6. Не допускати концентрації стоку води дорогами, щоб запобіїти розвитку лінійної та іншої ерозії.

  7. Забезпечити дотримання технічних правил щодо розміщення магістральних доріг.