Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕМЛЕВПОРЯДНЕ ПРОЕКТУВАННЯ (01-100ст).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать
  1. Які фактори впливають на вибір способу перенесення проекту в натуру?

  2. Чому рельєф місцевості впливає на вибір методу?

    1. Здійснення проекту внутрігосподарського землеустрою. Авторський нагляд

Кчючові поняття:

  • роботи щодо здійснення проектів * землевпорядні консалтингові

землеустрою; *здійснення проекту;

послуги;

*авторський нагляд;

  • землевпорядне обслуговування

  1. Зміст роботи щодо здійснення проектів землеустрою

Здійснюють тільки затверджені в установленому порядку проекти землеустрою, які не обмежуються відведенням земельних ділянок і одержанням правоустановлювальних документів.

На великих об'єктах територіального землеустрою проект можна здійснювати за кілька етапів. У разі проведення землеустрою на значних територіях при гідротехнічному будівництві та меліорації, будівництві доріг і дорожніх споруд державного значення, розміщенні несільськогосподарських землекористувань значної площі доцільно складати план виконання проекту із зазначенням термінів реалізації заходів, починаючи з часу перенесення проекту в натуру.

При утворенні несільськогосподарських землекористувань терміни переходу до використання землі в проектних межах можуть бути тривалими, якщо вони пов'язані з будівництвом. Реалізацію передбачених проектом землеустрою заходів можна регулювати календарним планом, що передбачає: терміни переходу до користування ділянкою; освоєння, поліпшення, охорону і захист земель; відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва і збитків землекористувачів і власників землі; рекультивацію і

землювання; виконання умов надання землі; реорганізацію (змушену) території в існуючих формах та ін.

Отже, здійснення проекту полягає у своєчасному переході власників і користувачів землі до використання наданої їм земельної ділянки відповідно до цільового призначення я умов (обмежень, обтяжень) землекористування, а також у виконанні в зазначений термін усіх передбачених проектом заходів щодо облаштованості території (меліорації, рекультивації, будівництва тощо), підтриманні в натурі збереження меж і межових знаків.

У результаті здійснення проекту земельні ділянки мають і надалі використовуватися відповідно до тих цілей, для яких їх було надано.

Опрацювання проекту внутрігосподарського землеустрою за­вершується складанням плану його здійснення, в якому зазначаються обсяги, вартість, черговість і строки здійснення кожного із запро­ектованих заходів.

Обсяги і вартість встановлюються з таких видів робіт:

  • створення захисних лісових насаджень;

  • будівництво всіх видів протиерозійних гідротехнічних споруд;

  • зрошення земель;

  • осушення земель;

  • створення багаторічних насаджень;

  • водогосподарське будівництво;

  • зселення хуторів.

При визначенні вартості робіт складаються кошторисно- фінансові розрахунки.

Встановлення черговості та строків здійснення заходів прово­диться, виходячи з загальних обсягів робіт, їх важливості для господарства, тривалості здійснення і економічних можливостей господарства. Строки освоєння сівозмін встановлюються в таблицях переходу по кожній сівозміні.

При встановленні черговості здійснення проекту виділяються першочергові заходи, що повинні бути здійснені до кінця розрахункового строку і роботи, заплановані на більш далеку перспективу.

До першочергових заходів відносяться:

  • впровадження комплексів агротехнічних заходів щодо підвищення продуктивності земель і охорони грунтів від ерозії та інших шкідливих процесів;

  • корінне та поверхневе поліпшення малопродуктивних кормових угідь;

  • будівництво простих гідротехнічних протиерозійних споруд по припиненню росту ярів та зарегулюванню поверхневого стоку;

  • створення захисних лісонасаджень.

Обсяги та вартість першочергових заходів визначаються за роками (орієнтовно).