Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕМЛЕВПОРЯДНЕ ПРОЕКТУВАННЯ (01-100ст).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать
  1. Методологія яобудо«« системи іннгазниісів оцінки

Дл^' ІйваеШйя системипоказників економічної оцінки ефективності’ проектів організащї -критерії землеволодінь і землекористувань необхідно враховувати:

  1. структуру і сї^аЙТ гірЬцесу виробництва, у якому організується земля, починаючи від територіальної організації процесу праці і закінчуючи процесом відтворення суспільно необхідного продукту на |)Івні господарства в цілйі^;

  2. роль землі на різнйх рівнях (стадіях) процесу виробництва, що ЙтШ^Шґупати як предмет праці, головного засобу виробництва і Й^кШфоііого операційного базису; -і[

  3. перелік основних питань, які підлягають обґрунтуванню в різних складових частинах і за елементами проектів землевпорядку­вання. "

' Якп$ рбЗ’Мейува'йі іїропес виробництва кожного сільськогоспо- Щірського підприємства на стадії (рівні, структурні складові), то він Укладається з виробництва взагалі, галузей виробництва Й окремих виробничих процесів. г* ‘ 5

Метою виробниц^’ШЙЇаіпй % Й^обншцво суспільно необхід­ного продукту, обумовленого виробничок>: програмою господарства і вимогами розширеного відтворення. Тому час виробництва суййльно Необхідного продукту узгоджується з часом (періодом) відтворення в Сільськогосподарському підприємстві і включає в себе всі його стадії (йііасне виробництво, розподіл, обмін і споживання). с У результаті фунигіонування тШіузей виробництва створюється ічШШЬ •-■’Мродукт, ічас його1й^ЙЙйвдтві збігається з робочим Періодом галузі, що є визначеним числом пов'язаних між собоіО робочих днів, необхідних у даній галузі дші одержання готового продукту.

1 Виконання окремих "виробничих процесів йе йов'язане з йЙробмаШкМ'£бйк£ётйого продукту, а обмовлено особливостями сільського господарства, в якому процес виробництва і процес праці не збігаються. Тому операції посіву, догляду за посівами, збирання врожаю, незважаючи на те, що здійснюються на одній площі і є складовими частинами однієї технології, за часом не збігаються з періодом виробництва зерна, картоплі тощо. .........

Рівень виробництва визначає відповідну йому інфраструктуру. Разом з тим, одні й ті ж самі елементи інфраструктури властиві різним галузям виробництва.

Наприклад, в умовах зрошення господарству виділяється вода, для забору і розподілу якої , служать .врдозабірні споруди, загальногосподарські магістральні канали, скидна мережа. Те ж саме відноситься до дорожньої мережі та інших елементів інфраструктури, які розмішуються при організації території.

Так, для обслуговування виробництва (відтворення) господарства в цілому використовується магістральна дорожня мережа, яка з'єднує центральну садибу сільськогосподарського підприємства з пунктами збуту сільськогосподарської продукції, населеними пунктами, виробничими центрами. Основні дороги з'єднують також господарські центри бригадміж собою, з фермами, сільськогосподарськими угіддями, масивами сівозмін. '->і~ •-<;

Польова дорожня мережа призначена'для руху автолйийм і сільськогосподарської техніки при виконанні польових робіт, догляду за багаторічними насадженнями, сінокосінні тощо.

Виходячи з диференціації процесу виробництва,спідртрізшгги ефект організації території, поставивши його в залежність від ролі землі та характеру її використання:

  1. при виробництві суспільно необхідного продукту й у галузях тваринництва (земля - просторовий базис);

  2. при виробництві продукції в галузях рослинництва (зЫшя *- головний засіб виробництва); • >::»> 'з ;л

  3. при виконанні окремих виробничих процесів (земля -йі^дмег праці або просторовий операційний базис). >н . , . (

У зв’язку з цим основний ефект організації територіїШкягае:

  1. у зниженні щорічних затрат виробництва і різного роду втрат (під забудову, будівництво доріг) при розміщенні виробничий підрозділів, господарських центрів і магістральних доріг; :

  1. у прирості чистого доходу при організації угідь і сівозмін;

в економії затрат на виконання виробничих процесів “і запобігання втрат виробництва (за рахунок зменіііення шіощ під поворотними смугами, заїтишковими трикутшікі^и; ^ уйтроҐ терйїб^ії сійоїмін, багаторічних насаджень і кормових угідь.

Основний ефект землевпорядкування пов’язаний з приростом чистогодоходу і знижеййям виробничих затрат, що також можуть трансформувайте* в приріст чистого доходу. Щиріст обумовлений здійснюваними заходами заграхунЬік ^дако⹫йдагаловкладень або за рахунок додаткових виробничих затрат, чи організаційно- господарськими діями, які здійснюються бет додаткових затрат.

Для розрахунку узагальнюючого показника оцінки ефеясгивноеті Проекту ЕП. який враховує всі згадані вище заходи, використовується 'Відношення приросту чистого доходу до приведених затрат:

, ...„'ИОГ'МЛ (3.1-1.1)

де Д ЧД— приріст чистого доходу;

  1. >- З - додаткові виробничі затрати; ,

АГ- додаткові капіталовкладення;

Е - нормативний коефіцієнт ефективності капіталовкладень.

Відношення приросту чистого доходу, який одержаний за рахунок організації території відповідно до затрат на проектні та вишукувальні роботи, капіталовкладень, поточних затрат виробництва, дозволить оцінити ефективність останніх.

  1. Критерії та показники оцінки народногосподарської (суспільної) і комерційної (госпрозрахункової) ефективності землеустрою

.. Необхідність урахування сукупності суспільних, групових та індивідуальних інтересів вимагає розгляду ефекту землеустрою з двох Сторін: народногосподарської та госпрозрахункової (комерщ|іної). З методологічної точки зору такий поділ дозволяє зробити такі висновки. У народногосподарському аспекті землеустрій виступає як інструмент для цілеспрямованого розподілу земельного фонду країни в інтересах усього суспільства за категоріями, землекористувачами, ^землевласниками і угіддями, дія регулювання економіки підприємств різних галузей з метою втілення в життя економічної та земельної політики держави. У цьому розумінні землеустрій - невід'ємна частина системи суспільного виробництва, без якої неможлива раціональна організація будь-яких підприємств.

  1. Госпрозрахункова (комерційна) ефективність відображає вплив наміченої проектом організації території на ефективність виробництва конкретних господарств або їх самостійних госпрозрахункових

виробничих підрозділів.

Критерій ефективності внутрішньогосподарського землеустрою повинен бути не тільки показником, що дає кількісну оцінку організації території, але в першу чергу характеризувати її якісну сторону.

: 3.11.4. Суть екологічної, економічної і соціальної ефективності землеустрою

Ефективність внутрігосподарського землеустрою проявляється в екологічній, економічній і соціальній сферах.

Екологічна ефективність внутрігосподарського землеустрою випливає з необхідності охорони природи, відтворення й раціо- іьного використання природних ресурсів і проявляється, сам перед, у впливі землевпорядних заходів і виробництва на вколишнє природне середовище через поліпшення земель, захист їх п ерозії, здійснення природоохоронних мір.

" Економічна ефективність землеустрою обумовлена вимогами -"моорганізації виробництва й території, поліпшення умов „гподарювання, що позначається, в першу чергу, на ефективності теріального виробництва в сільськогосподарському підприємстві. Результат соціальної ефективності землеустрою - зміцнення земельних відносин, охорона прав землекористування и земле­володіння. Тому землю розглядають як об'єкт соціально-економічних ;гв. Соціальна ефективність спрямована на розвиток і поліпшення : виробництва; вона обумовлює також зміну умов життя, праці, турно-побутового обслуговування й відпочинку населення.

Екологічна ефективність проекту є основною. Вимоги до неї гають у необхідності виконання екологічних, природоохоронних

  1. до кожного елемента й кожної складової частини проекту. Яюцб н варіант проекту внутрішньогосподарського з емлевпорвдку- " це відповідає цим нормам, то розглядати його не можна.

до основних показників екологічної ефективності проекту іоїгь:

  1. комплексну оцінку впливу землевпорядкування на якісний 1 земель (баланс гумусу; важких металів, радіонуклідів, залиш­кових пестицидів; категорія, клас земель за сільськогосподарською придатністю, бал оцінки за продуктивністю; кислотність, режим зволоження; рівень ґрунтових вод, вологоємність, запас продуктивної вологи; однорідність за умовами ґрунтів, рельєф);

  • відомості про зниження процесів водної ерозії грунтів і Дефляції (залиооШйй зйійв ґрунту, обсяги регульованого стоку води, яЛв#Щ|фокліматичних умов); * :

*! л%*Щформація про прирбдобхдрднну облаштованість земель (яа*вюсгь водоохоронних зон і прибережних смуг, охоронюваних ландшафтів, санітарних розривів, захисних, охоронних зон);

  • дані, що характеризують екологічний устрій території (площі міграційних коридорів, екологічних ніш, індекси екологічної різноманітності території).

Економічний ефект внутрішньогосподарського землевпо-

ви

доріг -

а. кянЬ. і . маги

.8:

йиробництва (під забудову, будівництво):

полягає;

о юали'п г.і»,

Щ)И ^03М1ЩЄННІ

стральних

підрозділів, господарських іиижєнні щорічних витрат

організації угідь і сівозмін - у прирості чистого доходу;

влаштуванні кормових угідь - у Зі унок ЗМЄ]

території сівозмін, багаторічних насаджень і шп витрат на виконання виробничих процесів „длбЩшдповоротними смугами, клинами).

ПРИ ЧЯ9ефективності проекту внутрігоспо­дарського землеустрою розраховують технічні (техніко-економічні), ^гд^е^ономічні й економічні (вартісні) показники.

  1. Соціальну ефективність внутрішньогосподарського землевпо- ігь за складовими частинами і елементами

угак; .!<: ,ї(Т»>

^я^озміщенні виробничих підрозділів і госйодарських центрів

^ ^ ^^іЙиІїетеченні соціальної?8 справедливості при розподілі ^іельних часток і майнових паїв, формуванні земельних масивів щробничих підрозділів, об'єднанні земельних часток громадян і цвників ^ внут]}і господарські виробничі підрозділи;

г_—;—- уМ0В керування виробництвом, правильної

^ч.зрптя # |}оботц щеедення за рахунок ^гоотЬдарських іентрів, визначення оаоїр* ’*ульт^рно-побутовото й виробничого

;ствах, Що впливає на підвищення

щивильного роз*.

■дзспектив розвитку;

^ЩИтва. _ . г>:_.

Соціальна ефективність при розміщенні магістральних доріг, дорожніх споруджень, інших об'єктів інженерного устаткування іерцюри подегає в йкорочіенні часу й засобів на непродуктивні

переходи й переїзди людей і перевезення сільськогосподарської техніки до місця роботи й назад, ліквідації зустрічних переходів і переїздів, поліпшенні роботи транспортних засобів, зяшкумоЬ пращ за рахунок організації правильного водопостачання, 1 зв'язку, енергопостачання. г

Соціальне обгрунтування організащї угідь і сівозмінполягає у створенні культурних агроландшафтів, задоволенні естетичних і рекреаційних потреб населення, оздоровленні навколишнього природ­ного середовища і його захисті. <г

Соціальна ефективність організації й устроютериторії сівозмін полягає в проектуванні полів з раціональною довжиною^ гонів правильної форми, що створює нормальні умови для здійснення робочих процесів у полі, поліпшує умови праці, зменшує час на холості переїзди, повороти й заїзди сільськогосгюдарської техніки, стомлюваність механізаторів, строки польових робіт, підвищує продуктивність праці.

Можна вважати, що соціальна ефективність проекту приводить до наступних результатів:

  • економії часу за рахунок скорочення непродуктивної діяльності (переїздів, поворотів і заїздів техніки, технічного обслуговування, транспортування людей і вантажів, перегонів худоби); > X!

  • підвищенню зайнятості працівників, згладжуваїшю евзямнойі й піків виконання робіт, скороченню простоїр, поліпшенню умов праці; ,

  • зростанню зацікавленості підприємства в цілому, трудових колективів і окремих працівників у кращому використанні закріплених за ними (у власність) земель та інших засобів виробництва.

Це спричиняє істотний ріст продуктивності праці працівників, збільшення обсягів виробництва продукції і зниження її собівартості, ростуть фонди споживання й нагромадження, істотно поліпшуються соціальні умови життя на селі. ’

ь . В остаточному підсумку всі види ефективності землеустрою (екологічної, економічної й соціальної) відображаються на еконо­мічних результатах діяльності сільськогосподарського підприємства. ^ҐЇрактика показує, що господарства, які освоїли проекти внутрігоспо­дарського землеустрою, ведуть виробництво набагато ефективніше інших сільськогосподарських підприємств при неухильному підвищенні родючості ґрунтів. \

Подумайте над запитаннями самостійно

  1. Розкрийте суть ефективності землеустрою.

  2. Вкажіть види і принципи оцінки ефективності землеустрою.

  3. Які види ефективності землеустрою існують?

  4. Дайте характеристику екологічній ефективності проекту землеустрою.

  5. Розкрийте суть економічної ефективності землеустрою.

  6. В чому полягає соціальна ефективність землеустрою?

  7. Що необхідно враховувати при визначенні системи показників економічної оцінки ефективності проектів?

  8. В чому полягає ефект організації території?

  9. За якою формулою обчислюється узагальнюючий показник оцінки ефективності проекту землеустрою?

  10. В чому полягає суспільна ефективність землеустрою?

  11. Розкрийте суть комерційної ефективності землеустрою.