Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕМЛЕВПОРЯДНЕ ПРОЕКТУВАННЯ (01-100ст).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать
  1. В чому сутність упорядкування вдосконалення існуючих землеволодінь і землекористувань? ' ! ’

  2. Назвіть види недоліків існуючих землевсйбйінь і землекористувань?

  3. В чому суть основних способів ліквідаційнедаішаВ?:’г г

  4. Назвіть етапи розробки проектів усунення недопіків.

    1. ФОРМУВАННЯ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАНЬ ТА ЗЕМЛЕВОЛОДІНЬ ^СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Ключові поняття:

  • відведення земель; * площове землекористування;

  • цільове призначення земельної * лінійне землекористування ділянки;

  1. Завдання! зміст проектів відведення земель для несільськогосиодарських потреб

Відведення земельні ділянки охоплює поняття надання, вилучення, викупу, зміни цільового призначення земель. Громадяни та юридичні особи як суб’єкти права згідно із Земельним кодексом України можуть набувати земельні ділянки у приватну власність або постійне користування чи оренду'. Підставою набуття права на землю є рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах повноважень, установлених Земельним кодексом України.

Відведення земельних ділянок - це рішення уповноваженого органу виконавчої влади або місцевого самоврядування відповідно до земельного законодавства про надання землі у власність, користування і оренду підприємствам, організаціям, закладам або окремим громадянам з урахуванням цільового призначення в розмірах, які визначаються проектами землеустрою, а в окремих випадках нормативними документами.

Відведення земель - це землевпорядна робота зі встановлення в натурі меж наданої земельної ділянки: для потреб сільськогоспо­дарського виробництва, промисловості, транспорту, зв’язку, оборони; для лісогосподарських і водогосподарських підприємств; для розширення міст, селищ і сіл, а також для потреб природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного і іеторико-культурного призначення

При проведенні робіт по відведенню земель спеціалісти землевпорядники повинні володіти не тільки технічними прийомами визначення меж і площ зшельної ділянки, перенесення її в натуру, але й дати правильне економічне обґрунтування доцільності відведення ділянки для тих чи інших потреб, а також добре знати і правильно діяти відповідно до діючого Земельного законодавства.

Цільове призначення земельної ділянки — використання земельної ділянки за призначенням, визначеним на підставі документації із землеустрою у встановленому законодавством порядку.

••у»" ' - -■ —

Під час відведення земельних ділянок розроблюється проект землеустрою щодо відведення земельних ДІЛЯНОК, ЯКИЙ ВКЛЮЧ! пояснювальну записку, графічні матеріали та висновки-погодження.

  1. Землі несільськогосподарського призначення

Створення землеволодінь і землекористувань ггідприєм< організацій і установ несільськогосподарського призначення має с; особливості у змісті та методах і, як правило, супроводжуєть перерозподілом земель між їх категоріями і галузями народно- господарювання, а інколи і відведенням продуктивних земель. Водні земельне законодавство України не допускає:

  • вилучення особливо цінних земель для несільськогосподарс: потреб »рій випадків, визначених Земельним кодексом України;

1:‘ • необгрунтоване вилучення земель, придатних для потреб сільського господарства.

Земельні ділянки несільськогосподарських об'єктів досить різні V площею, розміщенням, конфігурацією і характером впливу на довкілля.

Об’єктами землеустрою для несільськогосподарських потреб можуть бути земельні ділянки для розміщення:

' ' • промислових підприємств;

  • транспортних магістралей;

  • ліній зв'язку, електропостачання тощо;

  • підприємств добувної та іншої промисловості;

  • підприємств водогосподарського, будівельного та іншого при­значення;

  • установ і організацій органів влади, науки, освіти, охорони здо­ров'я та ін.

За характером використання земель, розміщення і впливу на на­вколишнє природне середовище всі об'єкти землеустрою несільсько­господарського призначення можна поділити на такі основні види:

  1. Плащове іемлекористуваппя підприсмств, яке поділяють на:

  • невеликі за площею земельної ділянки, які не порушують ор­ганізацію території;

.,.. . • великі за площею земельні масиви, на яких розміщуються великі промислові підприємства і які можуть істотно змінювати як організації) території, так і розселення;

за площею земельні масиви або ділянки, зайняті під- [ добувної промисловості, водосховищами і спорудами ГЕС,

гпяйне землекористування споруд, що характеризується “ ,-іояї земельними ділянками (залізничні і автомобільні дороги, і СЗіектропередач, лісосмуги, різні трубопроводи тощо).

землекористування підприємств несільськогосподар- [ відбувається через такі стадії:

: погодження і вибір місця розташування об'єкта; земельної ділянки з урахуванням попереднього пого­ні основі затвердженого проекту підприємства; ення проекту в натуру (відведення земель); илення й видача документів на право власності або кори- ' • іЄМЄЛЬНОЮ ділянкою.

Пр.. створенні землекористування підприємств несільськогоспо- значекня використовують такий порядок землевпорядних

івчі роботи, вибір і погодження місця розташування

г й обґрунтування проекту.

ення проектної документації й ухвалення рішення про

І ділянки.

дення земельної ділянки в натурі (на місцевості), рмлення землевпорядної документації й документів, що Ці право на землю.

Мльоренні землекористування несільськогосподарських під- ікхтрібно дотримуватися вимог:

  • >смріьна ділянка має розмішуватися з урахуванням інтересів усіх мКгорій підприємств;

  • «чташування ділянки має створювати територіальні умови для \*о функціонування підприємства;

ість природних умов, площі й конфігурації вимогам Землекористування підприємства;

'■сінечення раціонального використання земель, що зали- "* користуванні існуючих землекористувачів, і зниження витрат

С-їЧ*угідЬ;

—^іяиення збереження цінних сільськогосподарських угідь;

  • порушення внутрішньогосподарської організації території, а також компактності й цілісності сільськогосподарського землекори­стування мають бути найменшими;

  • недопущення порушень в охороні навколишнього природного середовища.

На цій основі при проектуванні можна сформулювати такі прин­ципи:

  1. Незаперечний пріоритет сільськогосподарського виробництва.

  2. Абсолютна економія земель від нераціональної їх втрати.

  3. Повне врахування впливу несільськогосподарських підприємств на використання землі й охорону навколишнього середовища.

ГІри розміщенні землекористування великих промислових під­приємств, АЕС, ТЕС, ГЕС ефективним способом економії земель є створення великих промислових вузлів або агломерацій з розміщенням у них загальних об'єктів допоміжних виробництв.

При розміщенні великих промислових підприємств відмінними ознаками є:

  • надання земель не тільки для безпосередньо промислового під­приємства, а й для розміщення майданчиків з метою створення поселень;

  • розміщення великих промислових підприємств має повною мірою забезпечити захист землі і навколишнього природного середовища, що потребує додаткових капітальних вкладень на природоохоронні заходи.

При організації землекористування великих водойм виділяють

зони:

  • затоплення;

  • підтоплення;

  • переформування берегів;

  • мілководну;

  • погіршення організаційно-територіальних умов для використання окремих земельних ділянок.

Особливості утворення водойм полягають у тому, що при цьому сільськогосподарські землекористування можуть виявитися в такому стані:

  • сільськогосподарські угіддя повністю затоплюються;

  • земельні угіддя затоплюються частково й для нормального фу­нкціонування водойми потрібно доповнити частину земель замість вилучених або змінити спеціалізацію господарства;

  • створення водойм впливає на розташування землекористувань господарств і на виникнення в них недоліків землекористування.

Певні особливості має створення підприємств гірничорудної промисловості. Земельна ділянка, потрібна для організації гірничих робіт, надається в порядку так званого “гірничого відводу”.

Сутність гірничого відводу полягає у виділенні частини надр

і для промислової розробки покладів корисних копалин, що є в них. При рюму земельна ділянка надається в установленому порядку після цюведення гірничого відводу. Розмір і конфігурація земельної ділянки ■юначаються структурою гірничодобувного підприємства й парамет- гірничого відводу. Особливість землеустрою зумовлюється тером гірничодобувних підприємств, яким властиві:

  • динамічність землекористування в часі й просторі (у потребі земель, у гірничому відводі і звільненні земель у порушеному

І);

  • обмеженість терміну користування наданими земельними ді- /ги;

Особливості землеустрою при розміщенні лінійних споруд (заліничних і шосейних доріг, ліній зв'язку, трубопроводів тощо) полягають в тому, що для них:

  • розробляють проекти відведення земельних ділянок у постійні користування, оренду або власність;

  • окремо надають землі в оренду на період будівництва;

  • створюються сприятливі умови їх територіального розмі­щення, які впливають на ефективність виробництва й використання землі;

  • ділянки, надані в оренду, підлягають поверненню після відновлення їх первинної родючості.