Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи Лили.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
361.98 Кб
Скачать

Задача 11.

Три засновники - суб'єкти підприємницької діяльності - створили повне товариство "Егоїст", яке займалось пошивом та продажем одягу для чоловіків. При створенні товариства 1-й засновник вніс до складено­го капіталу товариства 45 000 грн., 2-й - 90 000 грн., 3-й - 15 000 грн., що и сумі складало 150 000 грн. складеного капіталу.

Проте одяг, який вони шили та продавали у своєму магазині був з неякісних тканин і старомодних фасонів, тому він не користувався попи­том. Справи товариства йшли незадовільно: діяльність не приносила прибутку. Але потрібно було розраховуватись з кредиторами і за оренду приміщень, за поставлені тканини, платити заробітну платню працівни­кам та інші витрати. В результаті вони заборгували кредиторам суму в розмірі 500 000 грн. Кредитори ініціювали проти ПТ "Егоїст" справу про банкрутство.

Розрахуйте, яким чином засновники повного товариства "Егоїст"! будуть відповідати перед кредиторами.

Решение

Ст 66 Закона «О хоз обществах»: Полное общество – общество, все участники кот-го занимаются общей предпр-ой деят-тью и несут солидарную ответственность по обязательствам общества всем своим имуществом.

Ст 124 ГК: в случаи недостачи у ПО имущества для погашения обязательств уч ПО солидарно отвечают всем своим имуществом.

Стоимость имущества ПО: 45+90+15=150 тыс

Недостача по обязанностям кредита: 500-150=350 тыс

Ответственность участников:

1-й: 45/150=0,3×350= 105 тыс

2-й: 90/150=0,6×350= 210 тыс

3-й: 15/150=0,1×350= 35 тыс

Задача 12.

Громадянин Нетудихатка Г. П., перебуваючи у складі учасників по­вного товариства, що займалося виготовленням спеціального сантехніч­ного обладнання, вирішив заснувати власне підприємство. Не виходячи з товариства, він заснував приватне підприємство, основним видом дія­льності якого було виробництво сантехнічного обладнання та його уста­новка. На неодноразові вимоги товариства припинити випуск ідентичної продукції він не реагував. Товариство звернулося до суду із позовом до Нетудихатки Г. П. про відшкодування збитків у вигляді упущеної вигоди.

  1. Яким законодавчим актом передбачено заборону учасникам по­вного товариства конкурувати з повним товариством?

  2. Що розуміється під терміном "конкуренція" у цьому разі?

  3. Чи підпадає під ознаки конкуренції діяльність приватного підпри­ємства?

  4. До якого суду звернулося товариство? Яке рішення він має при­йняти?

Решение

1. Ст 66 Закона «О хоз обществах»: Полное общество – общество, все участники кот-го занимаются общей предпр-ой деят-тью и несут солидарную ответственность по обязательствам общества всем своим имуществом.

ст. 70 З. У. «О хоз общ»: уч ПО не вправе от своего имени и в своих интересах совершать сделки, однородные с целями дея-ти общ, а также брать участие в любых обществах (кроме АО), к-е имеют однородную с ПО цель дея-ти.

2.

3. Да.

4. В хоз суд. При нарушении ст. 70 З. У. «О хоз общ» участники ПО должны компенсировать убытки, принесенные общ этими действиями.

Задача 14.

Один з учасників товариства з обмеженою відповідальністю виїхав іа кордон на постійне місце проживання. Решта учасників вирішила ви- міючити його зі складу ТОВ та ввести іншу особу. Прийнявши відповідне рішення та склавши протокол, вони звернулися до органу державної ре­єстрації з проханням зареєструвати зміни до установчих документів, але їм було відмовлено із посиланням на те, що вивести учасника можна пише за його згоди.

        1. Чи правомірна відмова органу державної реєстрації?

        2. Яким чином можна довести, що учасник систематично не вико­нує обов'язки, покладені на нього товариством?

        3. Що робити з часткою в статутному фонді учасника, який виїхав іа кордон?