Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ан-лекц-1234567.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
736.26 Кб
Скачать

2.2.Приготування розчину реактиву точної концентрації

Залежно від властивостей розчиненої речовини розчин точної концентрації можна одержати двома способами.

Первинний стандарт («исходное вещество») – це речовина, за точною наважкою якої можна приготувати розчин точної концентрації. Ця речовина повинна відповідати певним вимогам. Основна вимога – за своїм хімічним складом вона повинна точно відповідати певній хімічній формулі і зберігати цю відповідність під час приготування і зберігання розчину. Зважують на одних і тих самих аналітичних терезах чистий сухий (пустий) стаканчик – m1, потім стаканчик з наважкою – m2. Обидва вимірювання (у грамах) містять чотири цифри після коми. Наважку (m2 – m1) кількісно переносять у мірну колбу, яка дає змогу довести об’єм одержаного розчину до певного значення (VR). Точну концентрацію розраховують за результатами вимірювань маси і об’єму: титр реактиву R і нормальну (або молярну) концентрацію:

mR (m2 – m1) ТR ·1000 (m2 – m1) ·1000

ТR = ------ = ------------- ; CR = ------------- = ---------------------- (8-1)

VR VR Mrx Mrx · VR

Для речовин, які не відповідають вимогам до первинних стандартів, розчин готують приблизно, не витрачаючи час на точне вимірювання маси і об’єму. Точну концентрацію встановлюють титруванням за іншою речовиною, яка відповідає цим вимогам і кількісно реагує з реактивом, концентрацію якого треба встановити (6). Лекц-2.Основні типи аналітичних реакцій такі:

1)Реакції кислотно-основної взаємодії.

2) Реакції утворення комплексних сполук.

3) Окисно-відновні реакції.

4)Реакції осадження (точніше, реакції гетерогенного розподілу).

Реакції кислотно основної взаємодії у методі нейтралізації

Метод нейтралізації є частиною титриметрії, тобто вимірюється кількість реактиву. Реактивом у методі нейтралізації може бути сильна кислота, тоді метод називають ацидиметрією (acid – кислота), або луг, тоді він називається алкаліметрією (alkali – луг). Під час титрування відбувається відома із загальної хімії реакція нейтралізації: кислота плюс основа – утворюється сіль і вода.

В усіх водних розчинах існує рівновага: Н2О  Н+ + ОН,

яка характеризується константою – іонним добутком води: КН2О = [Н+]·[ОН] = 10-14,логарифмуємо:

– lg[Н+] – lg[ОН] = -lg10-14, і одержуємо:pH + pOH = 14, де pH = -lg[Н+], pOH = -lg[ОН].

Для усіх реакцій, що проходять у водному середовищі, значення рН є однією з головних умов, які визначають хід реакції. Але треба пам’ятати: рН зменшується – кислотність збільшується.

Вибір індикатора для кислотно-основного титрування

Індикатор – це стороння речовина, яка додається до розчину під час титрування, і змінює своє забарвлення саме у точці еквівалентності, якщо вона правильно підібрана. Концентрація індикатора на кілька порядків менша за концентрацію основних учасників реакції (наші очі сприймають колір при 10-5 – 10-6 молярній концентрації барвника), тому на результати титрування участь індикатора у реакції не впливає. Якщо індикатор неправильно підібрано, він може змінити забарвлення до точки еквівалентності (розчин буде недотитровано), або після неї (перетитрований розчин). Індикаторна помилка вважається допустимою, якщо вона не перевищує ціну поділки бюретки (0,1 мл) – помилку вимірювання реактиву. Як рН-індикатори найчастіше використовують забарвлені органічні сполуки, які, втрачаючи або приєднуючи іон Н+, настільки змінюють свою будову, що їхній колір змінюється. Таких сполук досить багато, але потрібно також, щоб вони достатньо розчинялися у воді, були стійкими у водному розчині і змінювали свій колір обернено при зміні рН. Індикатор – це слабка кислота, яка обернено дисоціює у водному розчині: HInd  H+ + Ind

червоний жовтий

Цій рівновазі відповідає константа іонізації індикатора і значення pKHInd= –lgKHInd, яке можна знайти у довіднику. Приміром, для метилоранжа рК=3,5.

[H+]·[Ind] [Ind]

KHInd = --------------; логарифмуємо: – lgKHInd = – lg[H+] – lg ---------, або

[HInd] [HInd]

[Ind] [жовт]

рKHInd=рН– lg ---------. Для нашого прикладу рН = рKHInd + lg------------.

[HInd] [черв]

Поступове збільшення рН розчину поступово збільшує концентрацію жовтих і зменшує концентрацію червоних молекул індикатора, але наші очі починають сприймати цю зміну, коли на одну жовту маємо десять червоних (під знаком lg (1:10) = –1 ) і вже не сприймають після того, як на десять жовтих буде одна червона (під знаком lg(10:1)= +1), отже в інтервалі: рН = рKHІnd ± 1,

який називають інтервалом переходу індикатора. У цьому інтервалі є таке значення рН (приблизне), де ця зміна сприймається найкраще – рТ. Показником титруваня (рТ індикатора) називають значення рН, при якому він змінює своє забарвлення. Найбільш поширені індикатори рТ

метилоранж 4

метиловий червоний 5

бромтимоловий синій 7

фенолфталеїн 9

тимолфталеїн 10

Це зручніше, але більш точною характеристикою є інтервал переходу індикатора. Існують два способи вибрати індикатор, які ми розглянемо на таких прикладах.

Титрування сильної кислоти сильною основою: НСІ + NаОН → NаСІ + Н2О

0,1 М 0,1 М

У точці еквівалентності рН розчину визначає сіль сильної кислоти і сильної основи NаСІ, яка не гідролізує, не впливає на дисоціацію Н2О і не змінює рН водних розчинів. Отже рН повинно бути 7, а індикатором – бромтимоловий синій? Але для точного вибору індикатора існує більш точний спосіб – побудова кривої титрування і розрахунок стрибка рН у точці еквівалентності. Для цього треба розрахувати рН розчину, який титрується, у певні моменти титрування. 1)На початку титрування у 0,1 М розчині сильної кислоти, яка повністю розпадається на іони pH=-lg[Н+]=-lgСНСІ=-lg0,1=1.

2)У той момент, коли залишиться 0,1% кислоти її концентрація стане 0,1·0,1/100 = 10-4; pH = -lgСНСІ = -lg 10-4 = 4. 3)У точці еквівалентності (100% відтитровано), як вже було зазначено, рН=7.

4)За 0,1% надлишку 0,1 М NаОН, його концентрація:0,1·0,1/100=10-4;

pOH = -lg[ОН] = -lgСNаОН = -lg 10-4 = 4.; pH = 14─pOH = 14 – 4 =10.

5)0,1 М розчин NаОН, яким титрують, має рН13(pOH=-lg[ОН]=-lgСNаОН=-lg0,1=1; pH = 14─pOH = 14 -1 = 13). Отже, за будь-якого надлишку реактиву, рН розчину у колбі для титрування залишиться менше 13. Будуємо криву титрування – залежність рН від кількості доданого реактиву. Завдяки тому, що крива титрування має стрибок від рН 4 до рН 10, усі індикатори, інтервал переходу яких потрапляє у ці межі, можна використовувати для встановлення точки еквівалентності.

Стрибок рН (вісь ординат), у межі якого повинні потрапляти інтервали переходу обраних індикаторів, починається за 0,1 до точки еквівалентності і закінчується на 0,1 надлишку реактиву після точки еквівалентності (вісь абсцис). 0,1 – це 0,1% від кількості реактиву у точці еквівалентності, або – 0,1 мл (ціна поділки бюретки), що простіше але менш точно.

Титрування слабкої кислоти 0,1 М розчином сильної основи.

СН3СООН + NаОН → СН3СООNа + Н2О

0,1 М 0,1 М

У точці еквівалентності рН розчину визначає сіль слабкої кислоти і сильної основи СН3СООNа, яка гідролізує і створює слабо лужне середовище. У розчині таких солей рН розраховують за формулою рН=7+½рКкислотиlgСсолі. Концентрація солі внаслідок розведення ССН3СООNа=½·0,1=0,05, отже рНСН3СООNа=7 +½рКСН3СООН + ½lgССН3СООNа = 7 + ½ 4,76 + ½ lg 0,05 = 8,73, а індикатором може бути фенолфталеїн (рТ 9). Для точного вибору індикатора розраховуємо стрибок рН у точці еквівалентності: у той момент, коли залишиться невідтитрованим 0,1% слабкої кислоти СН3СООН, у розчині вже буде 99,9% її солі СН3СООNа, отже рН можна розрахувати як для буферної суміші

CCH3COONa 99,9

рН = рКСН3СООН + lg ----------------- = 4,76 + lg ------- = 7,76.

CCH3COOH 0,1

Коли буде додано 0,1% надлишку 0,1 М NаОН, його концентрація: 0,1·0,1/100=10-4; pOH =-lg[ОН]=-lgСNаОН=-lg10-4=4; pH=14─pOH=14–4=10.Отже, при титруванні слабкої кислоти СН3СООН розчином NaOH можна використати тільки індикатори, інтервал переходу яких потрапляє у межі рН 7,8 – 10.