Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЗ ТП 2010-2011.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
480.26 Кб
Скачать

Задача 1

Головний економіст заводу "Станкостан" подав директору доповідну записку, в якій з метою стимулювання праці інженерно-технічних працівників та службовців, від результатів праці яких залежить ритмічність роботи всього заводу, запропонував наступне. Останнім виплачувати не весь посадовий оклад, а тільки ного частину в розмірі мінімальної заробітної плати, частин)', що залишалася, виплачувати у кінці кварталу разом з премією, за умови, якщо ці працівники будуть сумлінно виконувати свої обов'язки, а завод виконає планові показники. Директор направив доповідну записку юрисконсульту для висновку.

Дайте свій висновок. Який порядок встановлення посадових окладів і виплат заробітної плати?

Задача 2

У зв'язку із змінами в організації виробництва і праці на виробничому об'єднанні "Електрон" було проведено масове скорочення працівників. У числі інших 12 квітня 2002 року був звільнений за скороченням штату заввідділом Реймер. Адміністрація видала йому трудову книжку, однак розрахунку заробітної плати не зробила, мотивуючи тим, що у підприємства на рахунку немає грошей. Так само адміністрація вчинила відносно інших скорочених працівників.

Реймер не зумів влаштуватися на роботу, зареєструвався у службі зайнятості, оформив статус безробітного і отримував допомогу по безробіттю. Через рік 12 квітня 2002 року Реймер знову звернувся із заявою до адміністрації ВО "Електрон" з вимогою зробити з ним розрахунок. У відповідь головний бухгалтер запропонував йому розрахуватися яким-небудь приладом з підприємства. Реймер відмовився і звернувся до адвоката.

Виступіть у ролі адвоката. Роз'ясніть Реймеру його трудові права.

Задача з

Виберіть правильну відповідь:

Яка встановлена державна гарантія (гарантії) оплати праці за час простою, якщо виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя або здоров'я працівника або для оточуючих і навколишнього природного середовища не з його вини?

а) зберігається мінімальна заробітна плата;

б) зберігається мінімальна заробітна плата, яка не може бути нижче двох третин тарифної ставки встановленого розряду;

в) зберігається середній заробіток;

г) проводиться доплата до попереднього середнього заробітку;

д) зберігається заробітна плата пропорціонально виконаним роботам.

Задача 4

За наказом начальника будівельно-монтажного управління інженер Гусєв протягом місяця займав посаду головного інженера, який знаходився у відпустці. Бухгалтер Савельєва займала посаду головного бухгалтера, відсутнього через хворобу.

У якому порядку оплачується виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників?

Задача 5

У зв'язку з необхідністю завершення укладання асфальту при ремонті швидкісної траси начальник дільниці шляховиків віддав розпорядження залишатися всім робітникам на роботі до повного укладання привезеного асфальту. Через це встановлена тривалість робочого дня праці робітників перевищила три години. Працівники поцікавилися у начальника, як буде компенсована така переробка. Начальник дільниці відповів, що оскільки асфальт було привезено з порушенням встановленого часу його підвезення, а робітники деякий час протягом робочого дня не працювали, тому ніяка компенсація за додаткові години роботи працівникам не може бути виплачена. Робітники звернулися до КТС із заявою про оплату надурочної роботи.

Яким повинне бути рішення КТС?