Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нав пос 248.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Контрольні питання:

1. Після якої програми розробляють виробничу програму підприємства?

2. З яких програм складається виробнича програма підприємства?

3. Які основні показники охоплює обґрунтування виробничої програми з тваринництва?

4. Які основні показники по галузях тваринництва Ви знаєте?

5. Які методики планування продуктивності тварин Ви знаєте?

6. Назвіть основні чинники, які визначають продуктивність худоби і птиці.

7. Назвіть головний фактор підвищення продуктивності худоби і птиці.

8. Назвіть послідовність планування в тваринницьких галузях.

9. Як правильно обґрунтувати раціональну структуру стада?

10. Що є основою складання обороту стада? Що таке оборот стада?

11. Оборот стада є джерелом вихідних даних для розрахунків яких показників та дій?

12. Які природні та організаційно-економічні умови відтворення стада покладені у основу планових розрахунків

13. Що таке план парування тварин?

14. Що таке план надходження приплоду і для чого він складається?

15. На підставі яких показників визначають плановий обсяг виробництва продукції тваринництва?

16. За якими показниками планують виробництво м’яса?

17. Як визначають валовий приріст продукції тваринництва за рік?

18. Яку питому вагу у собівартості продукції тваринництва займають корми?

19. Який фактор найбільш впливає на продуктивність худоби, а який на собівартість продукції ВРХ?

20. Який головний шлях збільшення виробництва продукції тваринництва і підвищення його ефективності Ви знаєте?

21. Від чого залежить організація кормової бази і повноцінної економічно вигідної годівлі тварин?

22. Що розуміють під перспективним плануванням кормової бази господарства?

23. В якій послідовності будується процес планування кормової бази?

24. Що значною мірою впливає на параметри кормової бази?

25. Що визначають після обґрунтування перспективних типів годівлі?

26.Скільки способів визначення планової потреби в кормах Ви знаєте?

27. Як складається план потреби в кормах при поточному плануванні?

28. За якими видами кормів та їх розмірами планують страхові фонди кормів?

29. Назвіть основні недоліки існуючої практики планування страхових фондів кормів?

30. Назвіть сучасні методи планування страхових фондів кормів?

31. Який етап при плануванні кормової бази є важливим?

32. Назвіть основне джерело покриття потреби в кормах.

33. Що повинен включати у себе план кормозабезпечення в першу чергу?

34. Для чого користуються методом інтегральної оцінки економічної ефективності кормових культур?

35. Як планують посівні площі під кормами?

36. В чому полягає поліпшення якості кормів при плануванні кормів?

37. Складанням чого завершується планування кормової бази?

38. Як розраховується баланс потреби і надходження кормів?

Розділ 5. Обгрунтування виробничої програми з рослинництва

5.1. Планування використання земельних угідь, підвищення їхньої родючості

Обґрунтування виробничої програми з рослинництва охоп­лює планування використання земельних угідь і підвищення їхньої родючості, структури посівних площ, урожайності, виробництва продукції певного асортименту, кількості та якості, а також ком­плекс агротехнічних заходів щодо виконання плану виробництва продукції (сорти, насінництво, добрива, пестициди, меліорація).

Планування рослинництва господарства починають з розробки балансу земельних угідь і визначення напрямів цільового вико­ристання їх у плановому періоді. При цьому послуговуються чин­ним законодавством України щодо власності на землю, її оренди, землеволодіння та землекористування [5, 6, 7, 10, 13, 19, 23]. У ба­лансі зазначають усі види і розміри земельних угідь, що перебу­вають на перше число планового року у власності або в користу­ванні підприємства. Наводять також дані про площу розпайованих між суб'єктами приватизації земель, площу земель, переданих або взятих в оренду, і про грошову оцінку земельних угідь.

При плануванні трансформаціЇ земельних угідь (переведення їх з одного виду в інший) виходять з конкретних внутрішніх і зовні­шніх умов господарства. В одних випадках передбачають мож­ливе збільшення площ інтенсивніше використовуваних земель (ріллі, садів, ягідників, виноградників, хмільників і тутових наса­джень) за рахунок менш продуктивних пасовищ і сіножатей чи освоєння площ, які не використовуються в сільськогосподарсько­му виробництві (болота, піски, чагарники та ін.), усунення дрібноконтурності ділянок орних земель та кормових угідь.

Під час перспектив­ного планування особливу увагу звертають на доцільність знач­ного розширення площ луків та культурних пасовищ за рахунок площ під орною землею. Тимчасове використання земельних ді­лянок не за прямим призначенням не зумовлює переходу їх до нових угідь. З метою збереження і підвищення родючості ґрунту госпо­царства планують:

♦ проведення культуртехнічних робіт, що включають зрізу­вання і розкорчовування чагарників і пнів, збирання і вивезення каміння, зрізування і розробку купин, фрезерування, засипання ям і вимоїн.

♦ докорінне поліпшення земель, створення культурних пасо­вищ на раніше поліпшених землях, створення зрошуваних сіно­жатей, пасовищ і обгороджуваних пасовищ;

♦ рекультивацію земель. Це здійснюють, як правило, за раху­нок власних коштів ті господарства, що розробляють родовища корисних копалин, торфу чи виконують інші роботи, пов'язані з порушенням рослинного покриву;

♦ комплекс агротехнічних, агролісомеліоративних і гідротех­нічних протиерозійних заходів;

♦ внесення органічних добрив, у тому числі гною і компостів. Планують також заготівлю торфу для виготовлення компостів і на підстилку худобі;

♦ хімічну меліорацію. За наявності кислих і солонцюватих ґрунтів на підставі даних агрохімічного аналізу розробляють план їх вапнування та гіпсування. Відповідно до розміру полів, що підлягають хімічній меліорації в плановому році, з урахуван­ням кислотності чи засоленості ґрунту та його механічного скла­ду, визначають площі, дози та загальну масу внесення вапна чи гіпсу. У загальну суму витрат включають вартість гіпсомістких, вапнякових та інших матеріалів, а також витрати на виконання комплексу робіт з хімічної меліорації.

Так само планують обсяги робіт і витрати з ведення сільсь­когосподарського виробництва на радіоактивно забруднених землях, з урахуванням наявності та рівня радіоактивного забруд­нення, а також норм внесення вапнякових матеріалів, добрив, збагачених мікроелементами.

При цьому слід ураховувати, що згідно із Земельним кодексом радіоактивно забруднені земельні ділянки, котрі не забезпечують одержання чистої продукції, підлягають вилученню із сільськогосподарського обороту. Ви­робництво сільськогосподарської продукції на цих землях забо­роняється. З усіх зазначених напрямів планують не тільки обсяги робіт зі збереження й підвищення родючості ґрунтів, а й витрати планового року на їх виконання, у тому числі за рахунок кош­тів державного бюджету. Заходи боротьби з ерозією ґрунту і збе­реження його родючості передбачаються, крім окремих

таблиць плану, ще й при обґрунтуванні систем обробітку ґрунту, скла­данні технологічних карт вирощування сільськогосподарських культур. Там, де є землі з крутістю схилів понад 5 %, крім польових сівозмін запроваджують кормові ґрун­тозахисні сівозміни. Велику шкоду родючості ґрунту завдає неправильний його обробіток, зокрема надмірне розпушування, що призводить до погіршення структури верхнього горизонту. Так, у процесі виро­щування картоплі, деяких овочевих і технічних культур, тракторні агрегати здійснюють до 20 проходів полем. Унаслідок цього ущільнюється нижній і розпорошується верхній шари ґрунту, по­гіршуються його фізичні властивості. Щоб запобігти цьому, засто­совують ґрунтозахисну безплужну систему обробітку ґрунту.

У розділі «Лісокори­стування» планують обсяги робіт і витрати на ведення лісо­вого господарства: лісовпорядкування, відновлення і розве­дення лісу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]