Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нав пос 248.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Питання для самостійного вивчення

1. Особливості планування за різних форм господарювання.

2. Планування розвитку сільських територій.

3. Етика планування.

4. Оцінка та управління якістю планів.

Література:

    1. [29, c. 20] [138] [62, c. 47] [99, c. 67-71]

    2. [127, 379-380] [99, c. 78-84]

    3. [99, c. 85-86]

    4. [99, c. 86-91]

Питання для самоконтролю

  1. Як масштаби діяльності підприємства розширюють або обмежують можливості планування в організації?

  2. Як переорієнтація командно – адміністративного управління на користь місцевого самоврядування докорінно змінює методичні підходи до формування управлінських рішень?

  3. Охарактеризуйте Кодекс етичної та професійної підготовки плановиків; що розуміють під якістю планів.

  4. Охарактеризуйте способи оцінки якості планів.

  5. Охарактеризуйте способи управління основними якісними характеристиками плану.

15.2. Розробка маркетингової програми планування Зміст теми

Розробка маркетингової програми підприємств є надзвичайно важливим, і водночас, дуже складним завданням. Складність полягає в необхідності поєднання двох видів маркетингу: мікромаркетингу (діяльність на рівні підприємств, що спрямована на визначення і задоволення потреб споживачів) і макромаркетингу (соціально-економічний процес, що регулює національний потік товарів таким шляхом, який найефективніше врівноважує попит і пропозицію за найбільш повного і раціонального задоволення потреб суспільства). Добре знання сучасного стану ринку, а також наявність вірогідних прогнозів їх розвитку в найближчій чи віддаленій перспективі важливі для прийняття ефективних заходів на всіх рівнях – підприємницькому, регіональному і державному.

Маркетингова цінова політика складається з комплексу заходів щодо визначення цін, знижок, умов оплати за товари чи послуги з метою задоволення потреб споживачів і забезпечення прибутку підприємства. Вона є одним з основних елементів маркетингу, оскільки: ціна належить до головних інструментів у конкурентній боротьбі; за низького рівня доходів населення відповідна ціна дає змогу виробникам продати, а покупцям придбати товар чи послуги; у ринковій економіці ціна є надійним зрівноважувачем попиту та пропонування товарів чи послуг.

У сучасних умовах реклама є найдійовішими, а отже, найбільш широко використовуваними засобами впливу на цільову аудиторію у процесі маркетингової комунікації. Реклама – це довільна платна форма психологічного впливу на споживачів з метою змусити їх купувати певні товари або послуги. Основними її завданнями є створення і підтримування високої популярності товару, а також надання йому бажаного іміджу на цільовому ринку.

Заключним етапом розробки маркетингової програми підприємства є прогнозування обсягів продажу. Саме прогнозування, адже планування реалізації продукції здійснюється після складання виробничої програми підприємства і балансів продукції – під час розробки фінансового плану господарства .При прогнозуванні обсягів продажу використовують такі методи: методи експериментальних оціно, економіко-статистичні методи.

В основі обґрунтування виробничої програми підприємства – провідного розділу його плану – лежить аналіз існуючої і планування перспективної галузевої структури. Її характеризує система показників: структура валової і товарної продукції підприємства, структура посівних площ та поголів’я худоби і птиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]