Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нав пос 248.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Методика виконання

Потребу пального на умовний еталонний га для тракторів з кожної культури визначають у технологічній карті виробництва сільськогосподарської продукції. Плановий обсяг механізованих робіт беруть із технологічної карти. Витрати пального на один еталонний га (один трактор) встановлюють на основі норм прийнятих у господарстві. Витрати мастильних матеріалів визначають згідно норм у відсотках до основного пального.

Розрахунок потреби в нафтопродуктах виконують у такому порядку:

  1. На основі даних обсягу еталонних га за марками тракторів і нормами витрат пального на один га визначають загальну потребу.

  2. Потребу пального на ремонт, обкатку тракторів, комбайнів і автомобілів на ТО планують на основі плану ремонтів, технічного обслуговування затверджених норм витрат.

  3. На холості переїзди - за фактичним рівнем витрат за попередні роки з урахуванням намічених заходів щодо скорочення холостих переїздів.

  4. Інші витрати пального в середньому на один трактор, виходячи з нормативних розрахунків визначають множенням норми витрат на один трактор на кількість середньорічних тракторів.

Планова потреба в нафтопродуктах для механізованої бригади включає пальне і мастильні матеріали, які витрачають на основну роботу тракторів, комбайнів і самохідних машин, а також на неробочі переїзди та технічне обслуговування. Потребу в основному пальному визначають одним з таких двох способів:

  1. перемноженням планових посівних площ культур на нормативи витрат пального з розрахунку на 1 га посіву, взятих із технологічних карт, а у тваринництві й загальногосподарських роботах – за розрахунковими даними. Визначення потреби пального на неробочі переїзди, доставку сільськогосподарських машин до місця роботи і назад доцільно узгодити з плановим виробітком машин. Виходячи з конкурентних умов господарства, її встановлюють у розмірі 2-3% від запланованої кількості пального на виконання робіт;

  2. за плановим обсягом робіт в умовних еталонних гектарах (таблиця 7) і нормо-змінах і нормативами витрат пального на одиницю роботи для трактора даної марки.

  3. Нормативи встановлюють у господарстві за фактичними витратами пального за 2 – 3 попередні роки з урахуванням заходів щодо його економії.

Таблиця 7

Нормативи витрат палива на 1 ет га

Марка трактора

Нормативи витрат палива, кг.

Т-150К

ДТ-75М

Т-70С

МТЗ-82

Т-25-А

17

14,5

14,5

17

14,5

Потребу в пальному для комбайнів обчислюють за прийнятими в господарстві нормами його витрат і плановою площею збирання відповідних культур. Потреби в пальному, визначені обома способами, мають збігатись. Потребу в мастильних матеріалах для роботи тракторів та інших самохідних машин визначають за встановленими нормами у відсотках від кількості основного пального. Вартість паливно-мастильних матеріалів для роботи тракторів і комбайнів доцільно визначати за комплексною ціною 1 т основного пального, яка включає в себе вартість основного пального та відповідної йому кількості мастил. Комплексна ціна включає вартість як основного палива, так і мастильних матеріалів. Їх розраховують як відношення вартості палива і мастильних матеріалів, що використовуються на роботу і холості переїзди тракторів та змащення сільськогосподарських машин, до обсягу основного палива, яке витрачається на роботу та холості переїзди тракторів. При цьому вартість палива на проведення капітальних та поточних ремонтів, технічного обслуговування не враховують.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]