Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нав пос 248.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Методика виконання

Розробку балансу трудових ресурсів починають з визначення наявного потенціалу підприємства. Він складається з наявної чисельності працездатних працівників, та очікуваної участі непрацездатних підлітків та пенсіонерів, їх чисельність визначається як середнє зважене за 3 роки на основі бухгалтерських звітних даних (графи 5 і 7). Після цього визначається реально можливий фонд робочого часу по кожному місяцю року і в середньому за рік. Для цього необхідно кількість робочих днів місяця помно-

жити на тривалість робочого дня.

Приклад розрахунку балансу трудових ресурсів підприємства.

У січні 22 робочих днів, тривалість робочого дня одного працівника становить 176 години (22•8). Сума фонду робочого часу за всі місяці – це бюджет річного робочого часу працівника.

Враховуючи специфіку сільськогосподарського виробництва та інших об’єктивних факторів неминучі втрати робочого часу, тому реальний фонд робочого часу в січні становитиме 123 години (176•0,7), фонд робочого часу працездатних працівників за цей місяць дорівнюватиме приблизно 41,5 тис. люд. годин (123•338).

Аналогічно розраховуються затрати праці непрацездатними працівниками (123*29=3,6 тис. люд. годин).

Сума граф 5 і 7 дасть загальну наявність трудових ресурсів 367 чоловік (338+29), а 6 і 8 відпрацьований ними час дорівнюватиме 45,1 тис. годин (41,5+3,6).

Аналогічно визначають необхідний загальний обсяг по кожному місяцю затрат праці на виконання запланованих робіт.

По графі 11 проставляють потребу у затратах праці згідно з технологічними картами.

У нашому прикладі він становитиме 34 тис. люд. годин. Звідси середньомісячна потреба (гр. 12) у працівника дорівнюватиме 276 чоловіка (34000/123). Відношення наявної чисельності працюючих (гр.10) до їх потреби (гр. 12) становитиме рівень забезпеченості ними (367/276•100=133,0%). Різниця між даними показниками в абсолютному виразі відображатиме їх надлишок або нестачу.

В підприємстві потрібно подумати як вміло маневрувати трудовими ресурсами, щоб забезпечувати виконання необхідних обсягів робіт власними силами.

Надати можливість студентам самостійно зробити висновки щодо раціонального використання трудових ресурсів і написати це у висновках.

Завдання 2

Визначити норми виробітку на механізовані польові роботи.

Вихідні дані:

Трактор Т-75 з трьома сівалками СУБ-248 проводить посів озимої пшениці: ширина захвату агрегату – 10,8 м, швидкість руху агрегату – 5,8 км/год, тривалість зміни – 7 год, коефіцієнт використання робочого часу – 0,7 год. розрахувати норму виробітку за зміну на посіві озимої пшениці для трактора Т-75. Скільки потрібно таких агрегатів, щоб засіяти 1400 га за 8 днів, коефіцієнт змінності – 1,6.

Методичні вказівки

Продуктивність агрегату (комбайна) за годину в гектарах розраховується за формулою:

, (14.12)

де Шз – ширина захвату;

Шк – швидкість руху.

14.6. Планування витрат і собівартості продукції. (Складання технологічної карти на вирощування озимої пшениці)

Мета:

1) Навчитися проводити розрахунки економічної частини технологічної карти.

2) Розрахувати затрати виробництва з кожного технологічного процесу, періоду .

3) Розраховувати затрати на весь технологічний процес.

4) Розрахувати нормативи прямих затрат на 1 га посівної площі на 1 ц продукції.

5) Планування затрат по статтях і визначення собівартості зернових культур.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]