Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія (конспект лекцій).rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать

10.3. Соціологія освіти і науки

Освіта - це певна система навчальних і виховних закладів, що здійснюють різноманітні форми залучення їх досвіду у засвоєння культури. Це система навчальних форм діяльності.

Соціологія освіти - це галузь соціологічної науки, в межах якої вивчається освітній процес, механізми оволодіння людьми накопиченими наукою і соціальною практикою знаннями І узагальненим досвідом, передача цих знань через інститут освіти, його взаємодія з суспільством.

Предметом досліджень соціології освіти є:

  • проблема соціального пізнання і соціального виховання, функцій і розвитку системи освіти, освітньої політики;

  • стан і динаміка соціально-культурних процесів у сфері освіти;

  • закони, механізми, принципи та технології навчання;

  • проблема життєвого самовизначення і самореалізації учнівської

44

73

  • інтеграція економічної соціології і соціології праці, соціології промисловості, соціології організацій, соціології управління і перетворення останніх 8 складові економічної соціології;

  • вивчення причин зародження і розвитку економічних криз, вивчення шляхів виходу із них, можливість попередження, тенденції економічного занепаду і розквіту суспільства.

Отже, економічна соціологія, або соціологія економічних відносин, як специфічна галузь соціологічного знання характеризується своїм предметом і системою категорій, яка відбиває основні соціально-економічні закономірності та тенденції. її особливість полягає в тому, що вона забезпечує цілісне вивчення економіки як складної системи, в якій функціонують соціальні суб'єкти економічної діяльності.

10.2. Соціологія політики

Соціологія політики - галузь соціології, яка вивчає взаємовідносини політичної сфери з іншими сферами суспільного життя, політичних Інститутів з іншими соціальними інститутами. Соціологія політики - це наука про взаємодію соціальних спільностей, політичних інститутів і громадян з приводу відносин влади і політичного впливу в суспільстві. Основне завдання соціології політики полягає в тому, щоб виявити, за яких соціальних умов формується той або інший політичний порядок і які соціальні підвалини його відтворення.

Загальнотеоретична частина соціології політики визначає «у найзагальніших поняттях соціальні основи і соціальні дії (сили, мету, наслідки) влади, яка встановилася у суспільстві. Отже, тут вступають у силу закони і гіпотези, які пояснюють генетичні і функціональні залежності між політичними та неполітичними суспільними явищами. Ця частина соціології політики є саме політичною соціологією, яка розуміється як загальносоціологічна теорія політики. Вона знаходить застосування у спеціальних розділах соціології політики, які займаються описом і аналізом окремих галузей політичного життя.

До спеціалізованих розділів соціології політики належать:

1) соціологія політичних партій, громадських об'єднань і рухів;

2) соціологія держави та її окремих інститутів (наприклад, представницьких органів, армії та ін.);

  1. соціологія політичної культури, в тому числі громадської думки І політичної ідеології;

  2. соціологія політичної поведінки;

  3. соціологія електорату;

  4. соціологія влади;

7) соціологія міжнародних політичних відносин та ін. Предметом вивчення соціології політики є такі питання:

• яким чином взаємодія соціальних спільностей відбивається на