Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Констпект лекций.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

5.5. Етика бізнесу. Етичні проблеми ділового життя

Етика бізнесу – це наукова дисципліна, яка вивчає застосування етичних принципів у ділових ситуаціях. Актуальними питаннями в етиці бізнесу є: взаємовідносини між корпоративною й універсальною етикою, проблема соціальної відповідальності бізнесу, питання застосування загальних етичних принципів до конкретних ситуацій прийняття рішень, способи підвищення етичного рівня організації, вплив релігійних і культурних цінностей на економічну поведінку та ін.

Традиційно етику бізнесу прийнято розділяти на макроетику і мікроетику. Під макроетикою розуміється та частина етики бізнесу, яка розглядає специфіку моральних відносин між макросуб’єктами соціальної й економічної структури суспільства: корпораціями, державою і суспільством в цілому, так і його частинами; під мікроетикою – дослідження специфіки моральних відносин усередині корпорації, між корпорацією як моральним суб’єктом і її працівниками, а також власниками акцій.

Завдання для самостійної роботи

Проаналізувавши періодичні видання, матеріали Internet виділіть основні етичні проблеми сучасного ділового життя в Україні.

Контрольні запитання

1. Що являє собою діловий протокол? У чому полягає його значення для ділового спілкування?

2. Дайте визначення поняття «ділова етика».

3. Що таке соціальна відповідальність? Роз’ясніть відмінності соціальної і юридичної відповідальності.

4. Дайте визначення поняття «адміністративна етика».

5. Назвіть основні компоненти адміністративної етики.

Тема 6. Діловий етикет: принципи і функції

План

6.1. Принципи ділового етикету і функції ділового етикету.

6.2. Загальні правила ділового етикету. Правила ввічливості на роботі.

6.3. Основні відмінності громадського і бізнес-етикету.

6.4. Національні особливості ділового етикету та спілкування.

Література: /1/, /3/, /6/, /7/, /9/, /11/, /14/, /21/, /27/

Міні-лексикон: «етикет».

6.1. Принципи ділового етикету

Спілкування людей підпорядковується не лише логіці проблеми, яку вони обговорюють, законам мови, якою вони послуговуються, вимогам щодо вияву культури почуттів. На нього також впливають різноманітні правила, які залежать від етнічних особливостей, ситуації, в якій взаємодіють співрозмовники, а також їх віку, статі, професійної належності. Ці аспекти спілкування регулюються як формальними правилами, так і неписаними нормами, тобто етикетом.

Етикет – це сукупність правил, які регламентують зовнішні вияви людської поведінки. Етикет (франц. etiquette — ярлик, етикетка) — сукупність правил (правил «доброго тону»), які регламентують зовнішні вияви людської поведінки (ставлення до оточення, форми звернень і привітань, поведінку в громадських місцях тощо).

До етикету належать також церемоніальні вимоги, дотримання яких вимагає обов'язкової форми поведінки (наприклад, дипломатичний етикет).

Принципи ділового етикету:

принцип стійкості першого враження – у перші хвилини спілкування необхідно скласти позитивне враження про себе;

принцип передбачуваності поведінки в різних бізнес-ситуаціях. Якщо ви знаєте правила етикету і дотримуєтесь їх цим ви говорите оточуючим: «Я надійний і постійний, я завжди додержуюсь своїх зобов’язань і знаю, як себе вести»;

принцип «безстатевого товариства». На роботі немає ні чоловіків ні жінок, є тільки статусні відмінності. Це значить, що базисні правила громадянського етикету не переносяться на роботу;

принцип доречності: певні правила в певний час, у певному місці, з певними людьми;

принцип наявності «емоційного» інтелекту як показника рівня успіху;

принцип позитивності – ви повинні позитивно ставитись до колег і клієнтів, якщо вам нема чого сказати позитивного, краще мовчати;

принцип розумного егоїзму – виконуючи свої робочі функції, не заважайте іншим виконувати свої.

Службовий етикет охоплює правила й ритуали поведінки людини у процесі виконання службових обов'язків. Більшість його правил є неписаними, не зафіксованими у певному регламенті, але їх слід неухильно дотримуватися. Змістом таких правил є невимушене, доброзичливе, уважне повсякденне ставлення до інших, незалежно від їх посад чи службового становища, увага до жінок, повага до старших.