Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України (розгорнуто).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
287.29 Кб
Скачать
  1. Посилення соціально-економічного і політичного гніту царизму в Україні в 1-ій пол. XIX ст. Антифеодальний рух під керівництвом у. Кармалюка.

На початку XIX ст. переважна частина українських земель (Лівобережна, Слобідська, Правобережна та Південна Україна) належали Російській імперії. В аграрній сфері перебувало ядро феодально- кріпосницької системи: основний засіб виробництва — земля, що належала поміщикам, і основна виробнича сила — залежне від феодала чи держави селянство. Для розвитку аграрних відносин у цей період характерне посилення експлуатації селян. Селянство поділялося на дві основні групи — поміщицькі та державні (крім них існувала ще незначна кількість удільних селян). Поміщицькі селяни переважали в Східній Україні, Правобережжі, а державні — на Лівобережжі та Півдні України. Відробіткова, грошова і натуральна ренти були основ ними формами експлуатації. Незважаючи на те, що закон 1797 р. офіційно встановлював 3-денну панщину, на практиці вона становила 4—6 днів на тиждень. Селяни відробляли і додаткові повинності (будівельні дні) та сплачували натуральний та грошовий оброки. На ефективність сільськогосподарського виробництва суттєво впливали рутинний стан техніки та технологічно відстала традиційна система землеробства. Перша половина XIX ст. — це період визрівання глибокої суспільно-політичної кризи в Російській імперії, складовою якої були українські землі. Ця криза зумовила виникнення суспільних рухів, які намагалися знайти вихід із скрутного становища. Своєрідним феноменом у межах селянського руху першої половини XIX ст. були народні виступи під проводом Устима Кармелюка. Його боротьба з пануючим режимом та кріпосницькими порядками розпочалася ще 1812 р. відрізнялася тривалістю, інтенсивністю та безкомпромісністю. За цей час у повстанському русі під проводом Кармелюка брало участь майже 20 тис. осіб, повстанці здійснили 1 тис. нападів на поміщицькі маєтки. Особливо інтенсивними були дії кармелюківців 1830—1835 pp., коли селянський рух охопив не лише Поділля, а й частину Бессарабії та Київщини. Лише загибель лідера дала змогу владним структурам придушити цей виступ. Протягом 1826—1847 pp. відбулося 250 селянських виступів, а 1849—1854 pp. — 104. Тому, селянський рух наростав та набирав розмаху, але через неорганізованість, локальність тощо він був більшою мірою свідченням поглиблення суспільно-політичної кризи в суспільстві, ніж реальною загрозою пануючому режимові.

  1. Україна в Першій світовій війні.

Перша світова війна, яка розпочалася 1 серпня 1914 р. між двома угрупованнями держав - Антантою (Росія, Велика Британія, Франція) і Троїстим союзом (Німеччина, Австро-Угорщина, Італія) - за переділ світу, стала періодом тяжких випробувань і втрат для України у стратегічних планах противників центральне місце відводилося загарбанню українських земель: царизм хотів завоювати Східну Галичину й Північну Буковину; Австро-Угорська монархія прагнула зберегти за собою Галичину, Буковину й Закарпаття а також захопити Волинь і Поділля; Німеччина мала намір включити українські землі до своїх володінь.

Наслідки Першої світової війни

Негативні

• Розорення західноукраїнських земель

• Значні людські втрати (понад 500 тис. загиблих).

• Падіння виробництва, кризовий стан економіки

• Скорочення працездатного населення на селі Загострення соціальних проблем, перебої в роботі транспорту.

Позитивні

• Зростання національної свідомості населення.

• Створення українських збройних формувань, набуття воєнного досвіду.

• Підняття «українського питання» на міжнародний рівень.

  1. Вкажіть коли відбулася депортація українського населення з території Закерзоння відома як операція "Вісла":

    1947-1948 рр.

  2. Входження Київщини, Чернігово-Сіверщини та Поділля до складу Литовського князівства відбулася за князя:?

    Ольгерда

Найвищі темпи економічного розвитку Української РСР у другій половині ХХ ст. припадають на:

1966-1970 рр.

Варіант 23