Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod-HK.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

Перша допомога у разі можливих нещасних випадків

1. При термічних опіках потрібно негайно охолодити обпечене місце водою та промити його 5%-ним розчином марганцевокислого калію або присипати гідрокарбонатом натрію.

2. У випадку порізу рану слід обробити по краях розчином йоду або засобом, який його замінює, забинтувати або заклеїти лейкопластиром.

3. У разі опіків кислотою опечене місце потрібно промити водою, потім 3%-ним розчином гідрокарбонату натрію.

4. У разі попадання на шкіру їдкого лугу необхідно промити уражене місце водою та 2%-ним розчином оцтової кислоти. Промивати потрібно з застосуванням ватного тампону для запобігання розтіканню рідини по шкірі.

Загальні вказівки

Лабораторний практикум проводять у лабораторії кафедри тех­нології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів під керівництвом викладача та лаборанта.

Виконанню кожної лабораторної роботи має передувати самостій­на робота студента, у процесі якої він зобов’язаний: ознайомитись з планом роботи на поточне заняття відповідно до робочої прог­рами дисципліни, вивчити суть і техніку безпеки виконання лабораторної роботи; знати, які зразки сировини або готової продукції, прилади, посуд та реактиви використовують для виконання кожної лабораторної роботи; оформити протокол, за­лишивши в його тексті вільне місце для внесення результатів проведення роз­рахунків та написання висновків.

У протоколі до кожного лабораторного заняття мають бути наведені такі дані: номер та назва лабораторної роботи; мета роботи; хід роботи: короткий виклад суті методу аналізу та умов його виконання, точність зважування, необхідні параметри, допустимі роз­ходження між паралельними визначеннями, формули для розрахунків тощо; назви отриманих для аналізу зразків сировини та гото­вої продукції. Результати дослідження подають у вигляді таблиці; статис­тичне опрацювання даних — розрахунки; висновки — аналіз отри­маних даних та їх порівняння з вимогами відповідних державних стандартів.

Готуючись до заняття, студент повинен обов’язково опрацювати чинну нормативно-технічну документацію і рекомендовану навчально-методичну літературу. Ступінь його готовності до роботи перевіряється через відповіді на запитання для самоперевірки.

До практичної роботи студента допускають лише після перевірки його знань: теоретичних та з техніки безпеки.

Користуючись різними методами визначення окремих показників, студент повинен виходити з порівняльного аналізу цих методів у пла­ні точності, тривалості та економічності.

Наприкінці кожної лабораторної роботи потрібно скласти зведену таблицю результатів, проаналізувати вивчені методи і зробити загаль­ний висновок щодо відповідності проаналізованих зразків вимогам стандарту. Якщо зразок із стандартом не узгоджується, то слід вказати, за якими показниками, і висловити свої думки з цього приводу.

Виконана робота вважається зарахованою після захисту її студен­том та перевірки і підписання протоколу викладачем.

Лабораторна робота № 1 вивчення методів контролю круп‘яних напівфабрикатів

Мета роботи: зміцнити теоретичні знання із визначення якості круп‘яних напівфабрикатів; вивчити методи органолептичного та фізико-хімічного оцінювання якості круп‘яних напівфабрикатів; навчитись користуватись нормативною документацією, що визначає якість продукції .

Завдання на виконання роботи: визначити органолептичні показники якості круп‘яних напівфабрикатів та встановити їх відповідність вимогам стандарту; визначити фізико-хімічні показники круп‘яних напівфабрикатів та порівняти їх з вимогами стандарту.

Установки, прилади, лабораторний посуд, реактиви: зразки харчових об‘єктів, технічні ваги, набір різноваг, скляні пластинки, чорна дошка, склянки, набір бюксів, сушильна шафа СЕШ–3, конічні колби, фарфорові ступки, циліндри, бюретки, мірні колби, 1%-ний спиртовий розчин фенолфталеїну, 0,1 н. розчин гідроксиду натрію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]