Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕ1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
3.16 Mб
Скачать

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА

Навчальний посібник

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів

Київ Видавництво

Європейського університету

2005

Тема 1

ПІДПРИЄМСТВО В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ

1.1. Мета функціонування підприємства

J .2. Класифікація підприємств

Поняття майна підприємства

1.4. Капітал підприємства

1.5. Виробнича характеристика. і структура підприємства

1.6. Типи виробничої структури підприємства Питання для самоперевірки

1.8. Майно підприємства

1.1. Мета функціонування підприємства

Метою суспільного виробництва в будь-якій державі є задоволення потреб громадян, що проживають на його території. Для досягнення цієї мети суспільство органі­зовує матеріальне виробництво, первинною ланкою якого є підприємство.

Згідно з Законом України «Про підприємства в Україні» підприємство - основна організаційна ланка на­родного господарства України; самостійний господарюючий статутний суб'єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку (доходу),

Підприємство - це самостійна господарська одиниця 3 правами юридичної особи, створена для виробництва необхідних суспільних благ. В умовах ринкової економіки, товарного характеру суспільного виробництва підприємства виступають, В якості товаровиробників. Продукція є результатом Їхньої діяльності, товаром, тобто набуває товарної ФОРМІ.

Підприємство має самостійний баланс, поточні та вкладні (депозитні) рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням, а також знак для товарів і послуг.

Ринкове середовище, в якому діють підприємства, вимагає перегляду всіх компонентів підприємства, зумов­лює. необхідність Їхньої грошової оцінки і зіставлення з результатами, тобто використання ринкових принципів. Так, ресурси, які поступають на підприємство, мають грошовий вираз. Результати діяльності підприємства також виступають у грошовій формі. Навіть внутрішні ресурси підприємства отримують вартісний вираз через альтернативну вартість.

Ринкові принципи діяльності - раціональність, економічність, ефективність - знаходять на рівні підприємства первісну сферу свого здійснення. Нарешті, конкуренція - цей двигун ринкового розвитку _ набуває в підприємстві головний чинник своєї дії.

Виробляючи необхідні суспільству товари і послуги, підприємства формують матеріальні і соціальні умови життя і розвитку суспільства. Значення ж підприємств сфери матеріального виробництва визначаються тією роллю, яку відіграє в житті суспільства матеріальне ви­робництво. Таким чином, підприємство не тільки авто­номна, а й первинна ланка економічної системи.

Мета виробничої діяльності підприємств носить под­війний характер. Отримати від реалізації виробленої продукції прибуток, зробити його якнайбільшим - така безпосередня мета і спонукальний мотив діяльності підприємств. Але отримати прибуток можливо, лише ви­робляючи потрібну споживачам продукцію, тобто товари, які користуються попитом. Тому підприємства змушені одночасно добиватися й іншої мети - повніше задоволь­няти потреби споживачів.

Підприємства, основною метою яких є отримання прибутку, називаються комерційними. Конкретні цілі і завдання, задля яких створюються і діють комерційні підприємства, Фокусуються в правових документах про їх створення. Сьогодні в обіг активно входить таке поняття, як «фірма». Фірма - це найменування, під яким підприємства

(або їх об'єднання) виступають у господарській діяльності в якості самостійного суб'єкта.

У системі національної економіки підприємство є основною ланкою, що визначається такими обставинами:

1. На підприємствах виробляється продукція, вико­нуються роботи, послуги, які складають матеріальну основу життєдіяльності як людини, так І суспільства в цілому. Від того, яку продукцію випускає підприємство, які витрати несе на її виготовлення, залежить І рівень життя людей, і стан держави.

2. Підприємство - це форма організації життєдіяль­ності кожної людини і суспільства в цілому. Тут робітник, реалізуючі свій творчий потенціал, бере участь у суспільному виробництві. Він отримує винагороду ~a свою працю, матеріально забезпечуючи себе І членів своєї родини.

3. Підприємство виступає головним суб'єктом вироб­ничих відносин, які складаються в процесі виробництва і

реалізації продукції між різними учасниками." .

4. Підприємство - не тільки економічна, а и Соціальна організація, тому що основу його складає людина або трудовий колектив. У праці, в колективі реалізується почуття приналежності до справ Суспільства, Відбуваєть­ся становлення кожного працівника як особистості.

5. На підприємствах переплітаються інтереси суспіль­ства, власника, колективу і працівника, вирішуються їхні протиріччя.

6. Підприємство, здійснюючи виробничо-господарсь­ку діяльність, впливає на. навколишнє природне се­редовище, визначаючи стан сфери проживання людини.

1.2. Класифікація підприємств

ІЗ Україні можуть діяти підприємства таких видів: . • приватне підприємство, засноване на власності фізичної особи;

• колективне підприємство, засноване на власності трудового Колективу підприємства;

8

• господарське товариство;

• підприємство, засноване на власності об'єднання громадян;

• комунальне підприємство, засноване на власності відповідної територіальної громади;

• державне підприємство, засноване на державній власності, зокрема казенне підприємство,

Також нині підприємства класифікують за рядом ознак: ]) галузева і предметна спеціалізація; 2) структура виробництва; 3) потужність виробничого потенціалу (розмір підприємства),

При створенні підприємств чітко визначається, для випуску якого конкретного виду продукції вони визна­чені. Залежно від цього підприємства поділяються на:

• промислові підприємства по випуску машин, облад­нання, інструментів, видобутку сировини, виробництву матеріалів;

сільськогосподарські підприємства;

• підприємства будівельної індустрії, транспорту.

За структурою підприємства поділяються на вузько­спеціалізовані, багато профільні та комбіновані.

Вузькоспеціалізованuмu вважаються підприємства, які Виготовляють невеликий асортимент продукції масового або багатосерійного виробництва, наприклад виробницт­во чавуну, прокату сталі, ливарне виробництво тощо.

Багатопрофільні підприємства найчастіше зустріча­ються в промисловості і сільському господарстві . .вони випускають продукцію широкого асортименту і різного призначення. У промисловості вони можуть спеціалізу­ватися одночасно на виготовленні морських суден, автомобілів, верстатів, інструментів.

Комбіновані підприємства найчастіше зустрічаються в хімічній, текстильній і металургійній промисловості. Суть їхня в тому, що один вид сировини або готової продукції на одному й тому ж підприємстві перетворюється пара­лельно або послідовно в другий, а потім в третій. На­приклад, виплавлений чавун поряд з його реалізацією споживачам переплавляється на власному підприємстві в сталеві злитки, частина яких продається споживачам, а

частина Йде на подальшу переробку в с талевий прокат на власному заводі.

Класифікація підприємств за потужністю виробленого потенціалу (розміру підприємства) набула найбільш ши­рокого розповсюдження. Як правило, підприємства ділять­ся на три групи: малі, середні, великі. При віднесенні підприємств до однієї із вказаних груп використовуються такі показники: .

чисельність працюючих;

вартісний обсяг випуску продукції;

• вартість основних виробничих фондів.

Відповідно до обсягів господарського обороту під­приємства і чисельності Його працівників (незалежно від форм власності) воно може бути віднесено до категорії малих підприємств.

До малих підприємств належать новостворювані та

діючі підприємства: . ,

• у промисловості та будівництві - з чисельністю працюючих до 200 осіб;

в інших галузях виробничої сфери - до 50 осіб;

у науці і науковому обслуговуванні - до 100 осіб;

  • у галузях невиробничої сфери - до 25 осіб; • у роздрібній торгівлі ~ до 15 осіб. Підприємства можуть об'єднуватись в:

• асоціації - договірні об'єднання, створені з метою постійної координації господарської діяльності. Асоціа­ція не має права втручатися у виробничу і комерційну діяльність будь-кого з її учасників;

• корпорації - договірні об'єднання, створені на основі поєднання виробничих, ,наукових та комерційних . інтересів, з делегуванням окремих повноважень центра­лізованого регулювання діяльності кожного з учасників; • консорціуми - тимчасові статутні об'єднання про­мислового і банківського капіталу для досягнення спіль­ної мети;

• концерни - статутні об'єднання підприємств промисловості, наукових організацій, транспорту, банків, торгівлі тощо на основі повної фінансової залежності від одного або групи., підприємців;

• інші об'єднання за галузевим, територіальним та ін­шими принципами.

Об'єднання діють на основі договору або статуту, який затверджується їх засновниками або власниками. Підприємства, які входять до складу зазначених організаційних структур, зберігають права юридичної особи,

Господарськими товариствами Законом України «Про господарські товариства» визнаються підприємства, уста­нови, організації, створені на засадах угоди юридичними особами і громадянами шляхом об'єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку.

До господарських товариств належать: акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повні това­риства, командитні товариства.

Акціонерним визнається товариство, яке має статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій рівної номінальної вартості і несе відповідальність за зобов'я­заннями тільки майном товариства.

Акціонери відповідають за зобов'язаннями товариства тільки в межах належних їм акцій.

Товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що має статутний фонд, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.

Учасники товариства несуть відповідальність у межах Їх вкладів.

Товариством з додатковою відповідальністю визнається товариство, статутний фонд якого поділений на частки визначених установчими документами розмірів. Учасни­ки такого товариства відповідають за Його борги своїми внесками до статутного фонду, а при недостатності цих сум - додатково належним їм майном в однаковому для всіх учасників кратному розмірі до внеску кожного учасника.

Повним товариством визнається таке товариство, всі учасники якого займаються спільною підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповідальність за зобов'я­заннями товариства усім своїм майном.

Командитним визнається товариство, в якому разом з одним або більше учасниками, які здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і несуть відпові­дальність за зобов'язаннями товариства всім своїм май­ном, є один або більше учасників, відповідальність яких обмежується вкладом у майні товариства (вкладників).

Якщо у командитному товаристві беруть участь два або більше учасників з повною відповідальністю, вони несуть солідарну відповідальність за борги товариства.