Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕ1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
3.16 Mб
Скачать

4.1. Склад і структура основних фондів

Основним змістом виробничого процесу є виготовлен­ня готової продукції. На підприємствах це досягається за рахунок поєднання і взаємодії двох головних факторів ­засобів виробництва і трудових ресурсів. У ході вироб­ничого процесу робітники підприємства за допомогою засобів виробництва Вишивають на предмети праці і перетворюють їх у різні види готової продукції.

Засоби виробництва поєднують в собі засоби праці (машини, обладнання, устаткування, транспортні засоби, споруди і будівлі) і предмети праці (сировина, матеріали, напівфабрикати, паливо). Виражені в грошовій формі засоби виробництва є виробничими фондами підприємства. Залежно від функціонування кожної із складових у процесі виробництва, способу перенесення їх вартості на готовий продукт і характеру відтворювання засобів праці виробничі фонди розподіляють на основні і обо­ротні.

Основні виробничі фонди - це та частина виробничих фондів підприємства, яка бере участь у процесі вироб­ництва впродовж тривалого часу, зберігаючи при цьому свою натуральну форму, а їхня вартість переноситься на виготовлений продукт поступово, по частинах, у міру їх використання .

у скороченому вигляді можна визначити, що основні фонди це - засоби праці, які залучені до виробничого процесу, використовуються більше одного виробничого циклу і в кожному циклі частково переносять свою вартість на новостворений продукт.

Основні виробничі фонди підприємств здійснюють господарський кругообіг, який складається з таких стадій: зношення основних фондів, амортизація, накопичення коштів для повного відновлення основних фондів, їх заміна шляхом здійснення капітальних вкладень.

Поряд з виробничими існують також невиробничі основні фонди. До них відносяться фонди невиробничої сфери підприємства - житлові будинки, дитячі і спор­тивні заклади, інші об'єкти культурно-побутового обслу­говування трудящих, які знаходяться на балансі підпри­ємства. Вони, на відміну від виробничих фондів прямо не беруть участь в процесі виробництва і не переносять свої вартості на кінцевий продукт, тому ЩО ними він не виробляється. Їх вартість зникає у сфері споживання.

Основні виробничі фонди є основою матеріально-технічної бази виробництва і в умовах ринкових відно­син є базовою складовою забезпечення економічного зростання за рахунок факторів інтенсифікації виробни­цтва.

За прийнятою класифікацією основні виробничі фон­ди діючих підприємств класифікуються за виробничим призначенням на таю групи:

  • будівлі і споруди;

  • передавальні пристрої;

• машини і обладнання (зокрема силові машини і об­ладнання, робочі машини і обладнання, пристрої і лабо­раторне обладнання, обчислювальна техніка, інші маши­ни і обладнання);

• транспортні засоби;

  • Інструмент;

• виробничий і господарський інвентар.

До останніх двох груп відносяться тільки ті основні фонди, які мають вартість за одиницю не менш від 1 оо одиниць національної валюти або термін служби не менш одного року.

Співвідношення різних груп основних фондів у їх загальній вартості являє собою виробничу структуру основних фондів. Серед них виділяють активну і пасивну частини. До першої відносяться устаткування й машини, що характеризує виробничі можливості підприємства; до другої - будівлі, споруди, трубопроводи тощо. Чим більша питома вага активної частини основних виробни­чих фондів, тим прогресивнішою є їх структура, тим більше випуск продукції. Збільшення питомої ваги активної частини виробничих фондів зумовлюється розгортанням НТР, постійним впровадженням досягнень науки у виробництво.

Найважливішими факторами, що впливають на струк­туру основних виробничих фондів, є: характер продукції, рівень автоматизації і механізації виробництва, рівень спеціалізації і кооперування, природнокліматичні умови розміщення підприємства.

Поліпшити структуру основних виробничих фондів можна за рахунок:

  • оновлення і модернізації обладнання;

• удосконалення структури обладнання за рахунок збіль­шення питомої ваги прогресивних видів обладнання;

  • кращого використання будинків і споруд;

  • ліквідації непотрібного обладнання.