Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕ1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
3.16 Mб
Скачать

11.3. Вплив якості продукції

на ефективність виробництва

у сучасній ринковій економіці на перше місце висуваються проблеми якості продукції, яка виро­бляється і реалізується. Якість, котра відповідає вимогам споживачів і досягненням науково-технічного прогресу, визначає конкурентоспроможність підприємства. Кон­куренція заставляє всіх суб'єктів економіки постійно удосконалювати якісні показники товарів і послуг, напрацьовувати оперативну і стратегічну політику у сфері якості.

Якість продукціі - це технічна, товарознавча та еконо­мічна категорія. Як економічна категорія вона тісно пов'я­зана з споживчою вартістю. Якщо споживча вартість -- це корисність товару взагалі, то якість продукції - це ступінь прояву споживчої вартості в конкретних умовах її вико­ристання.

Якість продукції як економічна категорія тісно пов'я­зана і у значній мірі формує такі економічні показники роботи підприємства, як собівартість, ціна, прибуток, рентабельність тощо.

Економічний ефект від покращення якості продукції може бути виражений формулою

де Е – економічний ефект

229

І

р - результат економічної діяльності, З - затрати,

За - затрати на досягнення економічного ефекту, Зе - затрати на експлуатацію.

Ефективність виробництва може підвищуватися на­віть при скороченні обсягів реалізації, але це можливо тільки в тому випадку, якщо якість продукції зростає швидше, ніж темпи зниження обсягів виробництва і реалізації продукції.

Значення підвищення якості продукції потрібно

розглядати як на макро-, так І на МАКРОРІВНІ.

Підвищення якості продукції на макрорівні дозволяє: підвищити експорт товарів і послуг; покращити струк­туру експорту; прискорити НТП; підвищити ефектив­ність суспільного виробництва, оскільки покращення якості продукції у кінцевому результаті веде до пок­ращення використання засобів і предметів праці, робочої сили і фінансових ресурсів; підвищити життєвий рівень населення, оскільки з покращенням якості продукції збільшується реальна заробітна плата; підняти престиж держави.

Підвищення якості продукції на макрорівні, тобто на рівні підприємства будь-якої форми власності, є основ­ним з показників діяльності підприємства і дає мож­ливість сформувати імідж установи і дозволить: збільшити обсяг реалізації а відповідно і прибутку, забезпечити конкурентоспроможність продукції, знизити ризик банк­рутства і забезпечити стійкий фінансовий стан під­приємства.

Позитивний імідж - це популярність, позитивне став­лення споживачів до підприємства, його товарів, послуг, товарного знаку, засобів реклами тощо. У ринкових умовах, якщо підприємство має товар високої якості, що користується постійним попитом, воно є успішним і конкурентоспроможним на ринку товарів і послуг.

Таким чином, вирішення проблеми якості продукції на підприємстві - це високий рівень іміджу серед спо­живачів, що дає можливість виходу не тільки на внут­рішній, але й на зовнішній ринки, це основа для отри-

230

мання максимального прибутку і стійкого фінансового стану.

для визначення економічної ефективності від покращення якості продукції необхідно враховувати таке:

• для покращення якості продукції на підприємстві потрібні додаткові поточні і одноразові витрати;

• економічний ефект від покращення якості продукції отримує споживач. У даному випадку продукція реалі­зується і виробник збільшує прибутки. Такі обставини є вигідними і для споживачів, і для виробників, зростає загальний економічний ефект, прискорюється НТП за рахунок удосконалення якості продукції і розвитку виробництва;

  • необхідно врахувати економію від зниження браку; • підприємство при покращенні якості продукції отри­мує економічну вигоду від збільшення випуску і реалі­зації продукції, зростання ціни реалізації, збільшення експорту, зменшення браку.

Зрештою це проявляється в отриманні додаткового прибутку на підприємстві, який визначається за формулою

де !1П - загальний додатковий прибуток від покращення якості продукції;

!1Пv - додатковий прибуток, отриманий підприєм­ством від збільшення обсягу виробництва і реалізації продукції;

'!1П - додатковий прибуток, отриманий підприєм-

У .

ством вщ зростання ЦІНи реалІЗаЦll;

Са - додаткові витрати на виробництво і ре<Ulі:.аціЮ продукції, пов'язані з покращенням якості ПРОДУКЦІЇ;

С6і - величина зниження витрат на виробництво продукції у зв'язку з скороченням браку.

Річний економічний ефект (Е) від покращення якості продукції визначається за формулою

де Еп - нормативний коефіцієнт ефективності капіталь­них вкладень;

231

к - додаткові капітальні вкладення, необхідні Підприємству для покращення якості продукції.

Якість продукції на підприємстві залежить від багатьох факторів: рівня кваліфікації кадрів, технічного рівня виробництва, нкості сировини, досконалості орга­нізації робочого процесу тощо. Тому для вирішення проблеми підвищення якості продукції на підприємстві потрібен комплексний підхід, тобто підхід, який врахо­вує всі фактори, що впливають на якість продукції на всіх стадіях «життєвого циклу». Такий підхід забезпе­чують комплексні системи управління якістю продукції на підприємстві, тому Їх розробка, впровадження і функціонування є основою для випуску продукції під­приємства.

Причиною випуску продукції низької якості на під­приємствах є відсутність умов для конкуренції, відсут­ність національної програми з досягнення рівня якості, не адаптованість багатьох керівників підприємств до ринкових умов, зниження ролі держави її законодавчих і виконавчих органів у створенні умов вирішення цієї проблеми.

Аудит Якості продукції

Аудит якості - це незалежна перевірка, яка дозволяє визначити відповідність діяльності і її результатів у сфері якості спланованим заходам, а також ефективність реалі­зації заходів і Їх придатність для досягнення поставленої мети.

Аудит є частиною системи менеджменту якості і призначений для дослідження об'єктів і отримання неу:" передженої інформації про діяльність у сфері якості і її результатів ДЛЯ того, щоб визначити і зафіксувати сту­пінь їх відповідності встановленим вимогам. Головною метою аудиту якості є перевірка ефективності програм управління здійснюваних керівництвом підприємства та з'ясування такого: продукція відповідає своєму призна­ченню; відповідні письмові процедури існують і вико­ристовуються; нормативні і законодавчі вимоги дотри-

232

муються; недоліки в продукції або системах управління виявляються; технічні умови виконуються; дії по корегу­ванню дають позитивні результати; інформація для ідентифікації і зниження ризиків збирається; ефективне і неефективне використання ресурсів підприємства від­слідковується; стандартизовані організаційні прийоми і методи оптимізації існують.

Аудит Якості є сnеціШlьним видом перевірки якості, який відрізняється від таких видів перевірок якості, як конт­роль якості, нагляд за якістю, інспекція якості і сертифі­кація системи якості.

Діяльність аудиту якості, як уже зазначалось, спрямо­вана на підтвердження відповідності функціонування системи якості відповідно до встановлених вимог та усунення виявлених невідповідностей, і має на меті забезпечення впевненості керівництва у тому, що функ­ціонуюча система якості задовольняє вимоги відповідних міжнародних стандартів і здатна забезпечити довіру споживачів і суспільства до системи якості.

Контроль якості спрямований на запобігання погір­шення якості об'єкта унаслідок невідповідності його характеристик встановленим вимогам і має на меті забез­печення керівників підрозділів підприємства оператив­ною інформацією про ступінь відповідності характерис­тик об'єкта встановленим вимогам.

Нагляд за якістю здійснюється у межах певного завдання і спрямований на попередження погіршення якості об'єкта в часі і призначений для забезпечення впевненості керівництва підприємства у тому, що підт­верджені при сертифікації вимоги до якості об'єкта виконуються.

Сертифікація системи якості продукції, послуг спря­мована на компетентне підтвердження того, що система якості відповідає встановленим вимогам і має на меті забезпечення довіри споживачів до системи якості про­дукції чи послуг підприємства.

Сучасний підхід до проведення аудиту якості полягає в тому, що аудити якості формалізовані, систематизовані і незалежні. Їх результати базуються на фактах. Нова філософія аудиту базується на таких основних засадах:

233

аудити не повинні проводитись таємно знаходити факти, а не просто фіксувати помилки.

Залежно від мети, масштабу перевірки і їі замовника розрізняють такі види аудитів:

Аудит системи - призначений для оцінки ефектив­ності системи менеджменту якості (QM), оцінки рівня кваліфікації персоналу і перевірки на дотримання окре­мих елементів системи якості (QS). Даний вид аудиту пров?дить перевірку роботи підрозділів і окремих вико­навЦІВ та доводить доцільність заходів щодо забезпе­чення якості. Аудит системи дає такі результати: оцінку ефективності заходів з якості в межах всієї системи'

,

оцінку повноти і достовірності документації; напрацю­вання «імпульсів» з покращення функціонування системи.

Аудит процесів - призначений для перевірки ефек­тивності процесів за елементами системи якості (QS), підтвердження .здатності забезпечити якість, доцільність методів і заходів з покращення. Суть аудиту процесу полягає у перевірці здатності процесу забезпечити якість та обrpунтуванні доцільності спеціальних процесів конт­ролю. Унаслідок здійснення цієї перевірки якості резуль­татом є оцінка керованості процесів, оцінка надійності процесів та оцінка достовірності результатів випробо­вувань готової продукції.

Аудит продукту -- призначений для дослідження певної кількості готової продукції, підтвердження якості і з'ясування можливостей для його покращення. Даний вид аудиту призначений для доведення відповідності вимогам на стадіях виробництва, перевірки документації, яка використовується в цехах, та для перевірки досто­вірності процесів виготовлення, контролю та вимірюван­ня якості. Результатом проведення аудиту продукту . є оцінка рівня якості продукту, ступінь відповідності нормам, нормативам, а також виявлення систематичних по~илок та план корегуючих та попереджувальних за­ходІВ з покращення якості.

Завданням аудиту якості є: планомірний контроль ВС~'ановлених методів і інструкцій в певні проміжки часу; ОЦІНка документації і звітів .з якості; проведення систе-

234

матичної перевірки системи менеджменту якості (QM), становлення кваліфікації і здібностей персоналу, який перевіряє якість.

Необхідність у проведенні аудиту якості може бути пов’язана також з новою стратегією підприємства, вимо­гами замовника, зміною плану дій, плануванням затрат на якість, економ ією витрат та ін.

Аудит якості проводиться у·чітко встановлений термін або з особливих причин: підвищення затрат на якість, проблеми сервісного обслуговування, захист якості нової продукції. Мотивація проведення аудиту якості буває різною: з метою перевірки всієї системи якості; дослід­ження окремих секторів діяльності; встановлення рівня якості продукту або послуги; оцінки окремих методів.

Існує три типи аудиторської перевірки якості. Це залежить від замовника аудиту і організації, яка прово­дить даний тип аудиту.

Аудит першої стОРОllи є внутрішнім аудитом продуктів (послуг), або системи якості, який проводиться на власному підприємстві попередньо відібраними і підготовленими співробітниками підприємства, або запроше­ними ІЗ зовні аудиторами, які виконують у даному випадку роль аудиторів першої сторони.

Аудит другої стОРОllи - це зовнішній аудит підпри­ємства, який проводиться споживачем продукції підпри­ємства з метою з'ясувашІЯ відповідності процесу і продукту постачальника контрактними умовам, попередньо вста­новленим споживачем; що . РОЗГЛЯдався попередньо як

. аспект роботи з постачальником,

Аудит третьої сторони -» незалежний зовнішній аудит, який про]Зодит~ся агеlітством, сер1'ифіКОJЗаним на прщ!о проведення аудиту якості.

У даний час найбільш розповсюджений зовнішній аудит, який проводиться третьою стороною. Якщо третя сторона, яка проводить аудит, зареєстрована у встанов­леному Порядку в якості спеціального органу по серти­фікації, то у даному випадку зовнішній аудит може вважатись сертифікаційним, тобто спрямованим на потвердження відповідності системи (продукту, послуги)

235

встановленим вимогам, за результатами яких видається сертифікат відповідності системи якості підприємства вимогам стандартів ISO серії 9000.

у загальному вигляді різні види і типи аудиту можуть бути подані у вигляді схеми (рис. 2).

Не менш важливим для організацій, які запровад­жують і сертифікують системи якості, а також зацікав­лені в удосконаленні робіт підприємства з покращення якості продукції, є внутрішній аудит якості як аналі­тична, за своїм характером, діяльність, що здійснюється у системі якості відповідно з положеннями міжнародних стандартів ISO 10011.1- ISO 10011.3.

За даними г.д. Крилової, спираючись на дослідження закордонних вчених, можна стверджувати таке: якщо такі елементи якості, як відповідальність керівництва, керую­чі і попереджувальні дії і внутрішній аудит, налагоджені у відповідності з вимогами ISO, то і всі інші елементи не тільки будуть працювати, але й удосконалюватись. Ефек­тивне функціонування внутрішнього аудиту знімає необ­хідність зовнішнього аудиту.

Таким чином, проведення всіх видів аудиту спрямо­вано на те, щоб засобами виявлення факторів невідпо­відності усунути причини виникнення невідповідності до вимог якості, знаходити резерви для підвищення якості і удосконалення роботи підприємства в цілому.

236

Питання для самоперевірки

  1. Фактори, які ВШlивають на якість продукції.

  2. «Петля якості», ії складові.

  3. Класифікація видів теХнічного контролю ..

  4. Схема рівнів якості ...

5. Значення підвищення якості продукції на макро- і мік­рорівні.

  1. Чим відрізняється оцінка якості від аудиту якості?

  2. Основна мета аудиту якості.

Аудит системи якості

237

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

21. Федоровскuй В. Аналитическая зкономика современного предприятия.- Николаев: ЄОЛИС, 199б.

22. Швандар ВА., Прасолова В.п. Зкономика предприятия:

ТеСТЬІ, задачи, ситуации.- М.:ЮНИТИ, 1997.

2З. Зайцев НЛ Зкономика промьшшенного предприятия.­М.: ИНФРА-М, 1998.

24. 3кономика предприятия jПод ред. А.И. Руденко.­Минск, 1995

25. Шмален r. ОСНОВЬІ и проблеМЬІ зкономики предприятия:

Пер. с нем.- М.:ФинаНСЬІ и статистика, 199б.

2б. Петровuч ЙМ, Будіщева 0.1., Устінова 1. Т. Економіка виробничого підприємства.- Львів: Оксарт, 199б.

27. Зубовськuй В.М. Економіка підприємства.- К: УФІМБ, 1999.

28. Економіка підприємства ІІ Збірник практичних задач і конкретних ситуацій: навчальний посібник jЗа ред. С.Ф. Покропивного.- К: КНЕУ,1999.

29. Мец В. О. Економічний аналіз фінансових результатів та фінансового стану підприємства.- К: КНЕУ,1999.

зо. 3кономика предприятия j Под ред. В.Г. Грузинова.- М.:

Банки и биржи ЮНИТИ, 1998.

ЗІ. 3кономика предприятия j Под ред. Н.А. Сафронова.­М.: Юрист, 1998.

З2. Кейлер В.А. Зкономика предприятия.- М.: Инфра-М, 1999.

ЗЗ. Грuбов вд. Зкономика предприятия.- М., 1998.

З4. Грузuнов В.п., Грuбов В.Д Зкономика предприятия.­М.: ФинаНСЬІ и статистика, 1998.

З5. Сергеев ИВ. Зкономика предприятия.- М.: ФинансЬІ и статистика, 1999.

Зб. 3кономика предприятия j Под ред. О.И. Волкова.- М.:

Инфра-М, 1998.

З7. Гаффорова Е., Шкарина Т. Управление качеством.­Владивосток: ДВГАЗУ, 2000.- 224 с.

З8. Гuссин В.И ПроблеМЬІ формирования логистической систеМЬІ управления качеством.- Ростов-на-Дону: РГЗУ (РИНХ), 2000.- 2З5 с.

З9. ГUССИІІ В.И Теоретико-логистические ОСНОВЬІ качества в производстве и товародвижении.- СПб.: ГУЗФ, 2001.- 24 с. 40. Дубровін В., РllжеllКО 0., КореЦЬКllЙ М. Бенчмаркетинг як один з інструментальних засобів загального керування якістю j j Стандартизація, сертифікація, якісТl,.- 2000.- N2З.- С. З9-41.

  1. Конституція України.

2. Закон України «Про підприємства» j ІВідомості Верховної Ради України.- 1991.- N220.

З. Закон України «Про власність» j ІВідомості Верховної Ради України.- 1991.- N220 ..

4. Закон України «Про банкрутство» j ІВідомості Верховної Ради України.- 1992.- N2Зl.

5. Закон України «Про підприємства в Україні» j ІВідомості Верховної Ради України.- 1991.- N224.

б. Закон України «Про оподаткування прибутку підпримств» j j Галицькі контракти.- 1998.- N2 1-2.

7. Закон України «Про оплату праці» jjГалицькі контрак­ТИ.- 1995.- N221.

8. Закон України «Про господарські товариства» jjДІБП.­1992.- N22.

9. Основні положення про склад витрат виробництва на під­приємствах і організаціях jjГалицькі контракти.- 1994.- N212. 10. Типове положення по плануванню, обліку і калькулюван­ню собівартості продукції (робіт і послут) j jГалицькі конт­ракти.- 199б.- N2Зб.

11. Положення про порядок віднесення амортизаційних від­рахувань на витрати виробництва (обігу) j jPазОм.- 199б.- N2З2. 12. Економіка підприємства: Підручник у 2-х т. jЗа ред.

С.Ф.покропивного.- К: Хвиля-Прес, 1995.

13. Покропuвнuй с.Ф., Колот В.М. Підприємництво: стратетія, організація, ефективність.- К: КНЕУ, 1997.

14. Ворст Й, Ревентлоу П. Зкономика фИРМЬІ.- М.: ВЬІСШ. шк.,1994.

15. ГРУЗUllов В.п. Зкономика предприятия и предпринима­тельство.- М., 1994.

lб. 3КОНОМUlса предприятия j Под ред. B-Я.Горфинкеля.­М.: ЮНИТИ, 199б.

17. БОЙЧllК 1.М., Харів п.с., Хопчан МІ. Економіка підпри­ємств.- Львів: Сполом, 1998.

18. Вuхрущ В.п., Тирпак І.В. Економіка нових форм госпо­дарювання.- Бучач, 1994.

19. Економічний словник-довідник jЗа ред. С.В. Мочер­ного.- К: Феміна, 1995.

20. Економіка підприємств jЗа ред. В.П. Вихруща, П.с. Ха­ріва.- Тернопіль,1995.

238

239

41. Ильенкова Н.Д Спрос: анализ и управление.- ФинансЬІ и статистика.- М., 2000.- 252 с.

42. Ильенкова сд. Управление качеством. - М.: ЮНИТИ, Банки и биржи, 1998.- 198 с.

43. Каблашова и-в. Всеобщий менеджмент качества (TQM).

ПерспеКТИВЬІ, проблемыl, рещения.- Воронеж: Изд. Воронеж. ГТУ, 2000.- 153 с.

44. крылваa ГД ЗарубеЖНЬІЙ опьп управления качеством.­М.: СтандаРТЬІ, 1992.- 137 с.

45. Кунц Г, О'Доннел С. Управление. СистеМЬІ и ситуацион­ньrй анализ управленческих функций.- М.: Прогрес, 1981.

46. Мескон М., Альберт М ОСНОВЬІ менеджмента: Пер. с англ.- М.: Дело, 1992.

47. Огвоздuн В.Ю. Управление качеством.- М.: Дело и Сервис, 1999.- 160 с.

48. Окрепилов В.В. Управление качеством.- М.: Зкономика, 1998.- 639 с.

49. Плоткuн Б.К Информационное обслуживание коммер­ческой деятельности.- СПб.: ГУЗФ.- 1998.- 132 с.

50. Робертсон Б.· Лекции об аудите качества: Пер. с англ. І Под ред. 10.М. Адлера: РИА СтандарТЬІ и качество, 1999.- 260 с. 51. Свиткин МЗ., Рохлин КМ. Настольная книга внутрен­него аудитора.-- СПб.: ВСЕГЕИ, 1993.- 68 с.

52. Сергеєв В.И- Менеджмент в бизнес-логистике.- М.:

Филинь, 1997.- 772 с.

53. Фейгеllбаум А. Контроль качества продукции: Сокр. пер. с англ. І Под ред. Н.В. Гличева.- М.: Зкономика, 1996.- 98 с. 54. Шаповал М.І. Основи стандартизації, управління якістю і сертифікація.- К: Вид-во ЄУФІМБ, 2001.- 173 с.

55. Покропuвнuй С. Ф. Економіка підприємства: Підручник.­. Вид. 2-е, перероб. та допов.- К: КНЕУ, 2001.- 528 с.

ЗМІСТ

Передмова 3

Тема 1. Підприємство в умовах ринкової економіки