Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕ1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
3.16 Mб
Скачать

1.3. Майно підприємства.

Поняття майна підприємства

Майно підприємства включає матеріальні і нематеріальні елементи, використовувані підприємством у вироб­ничий діяльності.

Майно підприємства становлять основні фонди та оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства.

Майно підприємства відповідно до законів України, статуту підприємства та укладених угод належить йому на праві власності, повного господарського відання або оперативного управління.

Майно підприємства спочатку створюється за рахунок майна, переданого йому засновниками у виді внесків (паїв).

У цілому джерелами формування майна підприємства є:

грошові та матеріальні внески засновників;

• доходи, одержані від реалізації продукції, а також від

інших видів господарської діяльності;

доходи від цінних паперів;

кредити банків та інших кредиторів;

• капітальні вкладення і дотації з бюджетів;

• надходження від роздержавлення і приватизації власності;

придбання майна іншого підприємства, організації; або благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств і громадян;

• інші джерела, не заборонені законодавчими актами України.

Майно підприємства збільшується в процесі вироб­ничої і господарської діяльності. Воно може бути об'єктом угод, відчужуватися, закладати ся і т.п.

Звичайне майно підприємства відособлене від майна його засновників, учасників і працівників. Підприємство відповідає по своїх боргах приналежним йому майном, на яке можуть бути звернені позови господарських парт­нерів або кредиторів у випадку невиконання підприєм­ством яких-небудь зобов'язань перед ними.

При визнанні підприємства неспроможним (банкру­том) його майно відповідно до встановлених законів процедурами може використовуватися для задоволення вимог кредиторів. Що залишилося після цього майно ліквідованого підприємства передається його заснов­никам (учасникам), які мають на це майно речові права або зобов'язальні права стосовно підприємства.

Майно підприємства включає усі види майна, необхідні для здійснення господарської діяльності. Звичайно, в складі майна виділяють матеріально-речовинні і нема­теріальні елементи.

До матеріально-речовинних елементів відносяться зе­мельні ділянки, будинки, спорудження, машини, устатку­вання, сировина, напівфабрикати, готові вироби, грошові кошти.

Нематеріальні елементи створюються в процесі життє­діяльності підприємства. До них відносяться: репутація фірми і коло постійних клієнтів, назва фірми і вико­ристовувані товарні знаки, навички керівництва, квалі­фікація персоналу, запатентовані способи виробництва, ноу-хау, авторські права, контракти і Т.п., що можуть бути продані або передані.

Капітал у матеріально-речовинному втіленні поділя­ється на основний і оборотний.

До основного капіталу відносяться матеріальні факто­ри тривалого користування, такі як будинки, споруд­ження, машини, устаткування і т.п. Оборотний капітал витрачається на покупку засобів для кожного вироб­ничого циклу (сировини, основних і допоміжних матеріалів

і т.п.), а також .на оплату праці. Основний капітал служить протягом ряду років, оборотний - цілком споживається впродовж одного циклу виробництва.

Основний капітал у більшості випадків ототожню­ється з основними фондами (основними засобами) підприємства. Однак поняття основного капіталу ширше, тому що крім основних фондів (будинків, споруджень, машин і устаткування), що представляють його значну частину, до складу основного капіталу Включаються також незавершене будівництво і довгострокові інвестиції ­грошові кошти, спрямовані на приріст запасу капіталу.

Майно підприємства є предметом вивчення різних дисциплін: право досліджує правові аспекти існування, переходу прав власності і зобов'язань; в аналізі госпо­дарської діяльності розглядається ефективність викорис­тання різних видів майна підприємства; у бухгалтерському обліку відбиває рух майна й основних джерел його формування.