Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2МЕТОДИЧКА- БІОТЕХНОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
6.91 Mб
Скачать

8.2.9. Приклад розрахунку Порядок розрахунку апарата з перемішувальним пристроєм

1. Вибір і розрахунок відсутніх вихідних даних (фізико-хімічні й теплофізичні властивості перемішуючої системи, параметри теплоносія або холодоагенту).

2. Вибір типу мішалки і конструкції апарата (ГОСТ 20680-75).

3. Визначення основних показників якості перемішування, які лімітують технологічний процес, і розрахунок потужності перемішування.

4. Розрахунок перемішувального пристрою:

  • вибір і розрахунок основних конструктивних розмірів мішалки і параметрів її роботи, що забезпечують необхідну потужність перемішування;

  • уточнення значення потужності і якості перемішування, порівняння їх із заданими показниками;

  • розрахунок потужності на валу мішалки і номінальної потужності електродвигуна приводу;

  • вибір приводу перемішувального пристрою;

  • вибір конструкції опор, муфт і ущільнень вала перемішувального пристрою.

5. Тепловий розрахунок апарата з перемішувальним пристроєм.

6. Проектування апарата з використанням стандартних і нормалізованих вузлів.

Завдання. Потрібно розрахувати апарат з механічним перемішувальним пристроєм, що забезпечує інтенсивну абсорбцію кисню з повітря, необхідну для культивування мікроорганізмів.

Вихідні дані:

мікроорганізми поглинають розчинений кисень з питомою (віднесеної до одиниці об'єму культурального рідкого середовища) швидкістю і виділяють в результаті біохімічних процесів теплоту з питомою швидкістю qvt=15 кВт/м3;

робочий об'єм апарата (об'єм неаерованої культуральної рідини) ;

витрата повітря, що подається в апарат, ;

температура середовища і концентрація розчиненого в ньому кисню підтримуються постійними: °С; , де — концентрація насичення культурального середовища киснем повітря.

Вибір відсутніх початкових даних. Для розрахунку апарата необхідно вибрати з літературних джерел теплофізичні параметри культуральної рідини (залежно від виду мікроорганізмів і параметрів культивування) при температурі культивування 35 °С: густину ρр [кг/м3], динамічну в'язкість μр [Па·с], теплоємність ср [Дж/(кг·К)], коефіцієнт теплопровідності λр [Вт/(м·К)], число Прандтля.

Приймаємо умовно (для більшої універсальності розрахунку) ці параметри рівними відповідним характеристикам води при температурі 35 °С. Впливом на масо- і теплоперенесення протікання рідини через апарат (при безперервному процесі культивування), а також втратами теплоти в навколишнє середовище можна нехтувати через їхню малість.

Для відведення теплоти, що виділяється при біохімічних реакціях і в результаті інтенсивного перемішування, необхідно встановити оболонкову поверхню охолоджування із спіральною перегородкою, що утворює спіральні канали з кроком 0,25 м і перерізом 0,25×0,03 м.

Як холодоагент використовуємо воду з температурою на вході (початковою) tп= 15 °С і на виході (кінцевою) tк = 25 °С. Теплофізичні параметри хладоагента вибираємо за середньою температурою води

Вибір типу мішалки і конструкції апарата. При подачі значної кількості повітря в апараті утворюється газорідинна система з високим вмістом повітря. Для інтенсивного перемішування газорідинних систем, що прискорює абсорбцію кисню, необхідні значні напруження зсуву і циркуляція (див. табл.8.2.3), що найкраще досягається за допомогою турбінних мішалок.

Об'єм газорідинної системи значно перевищує об'єм неаерованої культуральної рідини Vр. Повний об'єм апарата можна визначити за рівнянням V = Vpзап, де φзап — коефіцієнт заповнення (приймається залежно від особливостей культивування в межах 0,5... 0,7). При φзап = 0,5 повний об'єм апарата V = 5/0,5 = 10 м3.

Виходячи з об'єму апарата за табл.5.6 вибираємо внутрішній діаметр апарата D=1800 мм. Висота корпусу апарата На =4180 мм. Далі за ДСТ 20680—75 вибираємо апарат з еліптичними днищем і знімною кришкою (тип 0), оболонкою (тип 01), відкритою турбінною мішалкою в сполученні з відбивними перегородками (4 шт.) та барботером (тип 73).

Розрахунок потужності перемішування. Перемішуючий пристрій повинен забезпечити необхідну інтенсивність масопередачі. Його параметри залежать від необхідної для цього потужності перемішування.

Питому потужність Ni, необхідну для забезпечення заданої інтенсивності масопередачі (по кисню) в апаратах з турбінними мішалками, можна розрахувати за рівнянням (8.25), для чого необхідно заздалегідь визначити об'ємний коефіцієнт масопередачі KV і відносний газовміст .

Із загального рівняння масопередачі при повному перемішуванні маємо:

,

де — питома швидкість масопередачі по кисню, кг/(м3с); М — маса кисню, кг; Vp — об'єм рідкої фази, м3; — середня різниця концентрацій кисню, що віднесена до рідкої фази, кг/м3.

Кисень належить до важкорозчинних у воді газів, і розчини його наближаються до ідеальних (підкоряються закону Генрі). Тому при абсорбції кисню лінія рівноваги графічно визначається прямою лінією і середня різниця концентрацій може бути розрахована як її середньологарифмічне значення:

,

а при — як середнє арифметичне:

,

де — різниця концентрацій на вході повітря в апарат (більша); — різниця концентрацій на виході повітря з апарата (менша); і — концентрація кисню в рідині, рівноважна з повітрям, відповідно на вході в апарат і виході з нього; С — поточна концентрація кисню, розчиненого в рідині, в процесі культивування; при повному перемішуванні у всіх точках апарату С=0,1·Ср.

Рівноважна концентрація кисню в рідкій фазі для системи вода — повітря при постійній температурі залежить від масової концентрації кисню в повітрі і загального тиску системи:

,

де Р — загальний тиск, Па; Мг, Мр — молекулярні маси газу (кисню) і води; Мг = 32, Мр=18; у — концентрація (масова частка) кисню в повітрі; mpx — константа фазової рівноваги, що встановлює зв'язок між парціальним тиском кисню у повітрі і концентрацією (масовою часткою) його в рідкій фазі; при температурі 35 °С, mpx = 5,13·109 Па.

Загальний тиск системи на виході повітря з апарата може бути прийнятий рівним атмосферному: Рк = 1,01·105 Па. Тиск на вході при висоті стовпа рідини

становить

.

Масову частку кисню в атмосферному повітрі приймаємо уп = 0,232.

На виході з апарата концентрація кисню в повітрі ук менша, ніж на вході (внаслідок абсорбції зі швидкістю ):

Використовуючи знайдені значення у і Р, розрахуємо рівноважні концентрації кисню на вході і виході з апарата:

кг/м3;

.

Концентрація розчиненого кисню

кг/м3.

Розрахуємо , і :

кг/м3;

;

Об'ємний коефіцієнт масопередачі.

.

Відносний газо вміст φ, що входить в рівняння (8.25), розрахуємо за рівнянням (8.24), для чого заздалегідь задамося питомою потужністю перемішування NV = 5 кВт/м3 і визначимо приведену швидкість повітря, віднесену до поперечного перерізу апарата:

м/с.

Звідси

;

; .

Підставивши KV і φ в рівняння (8.25), одержимо:

.

Оскільки отримане значення NV мало відрізняється від прийнятого при розрахунку φ, в подальших уточненнях немає необхідності.

Розрахунок перемішувального пристрою. Розрахунок включає визначення розмірів мішалки, частоти її обертання і вибір привода, забезпечуючих необхідну інтенсивність перемішування.

Вихідним розрахунковим є рівняння (8.10), яке після підстановки Nр з рівняння (8.3) буде мати вигляд:

.

Вибравши відповідно стандартному ряду (ГОСТ 20680—75) частоту обертання мішалки і попередньо прийнявши значення рівним такому для відкритої шестилопатевої турбінної мішалки з параметрами ; ; в апараті з чотирма відбивними перегородками ( ) при , [5] по

Nр=NV·Vp=4,82·5=24,1 кВт

визначимо діаметр мішалки:

Найближчий за табл.8.2.1 діаметр мішалки dM = 0,8 м. За табл.8.2.2 визначаємо інші розміри мішалки (тип 03): b = 160 мм; d = 80 мм; s = 8 мм.

Для подальших розрахунків необхідно уточнити потужність перемішування газорідинної системи Nр-Г та неаерованої рідини Nр. Насамперед уточнимо значення ЕuМ. Проектована мішалка відрізняється від дослідженої параметрами ГD, ГH і ГB. Тому, відповідно рівняння (8.5) і табл.8.2.5

,

де — критерій Ейлера для досліджених мішалок; при приблизно по графіку визначаємо ; ; ; — симплекси геометричної подібності;.

Для проектованої мішалки

.

Це значення приймаємо для подальших розрахунків.

Уточнимо потужність перемішування газорідинної системи:

і потужність перемішування за відсутності аерації:

Отже, питома потужність перемішування газорідинної системи більше розрахункової (NV=4,82 кВт/м3) і проектована мішалка забезпечить необхідну швидкість масообміну.

За значенням Nр вибираємо привід перемішувального пристрою. Розрахункова потужність на валу мішалки NВ, що знайдена за рівнянням (8.10), практично не відрізняється від потужності Nр, тому що при перемішуванні малов’язких середовищ А1=1, а впливом допоміжних пристроїв на потужність можна знехтувати (∑А2=0). Номінальна потужність електродвигуна приводу з врахуванням ККД редуктора (η=0,9)

.

Вибираємо нормалізований вертикальний привід 5-75-18, 8 МН 5855-66 з редуктором типа BO-VI і електродвигуном АТ 94-6 потужністю 75 кВт.

Тепловий розрахунок. Для підтримки необхідної температури процесу (t = 35 °С) при культивуванні мікроорганізмів необхідно відводити не тільки теплоту біохімічних процесів, але і теплоту, що утворюється в результаті дисипації механічної енергії при перемішуванні з питомою потужністю NV = 6,4 кВт/м3. При об'ємі рідини Vp = 5 м3 теплове навантаження поверхні охолоджування

Q = (qVt + NV) Vp = (15 + 6,4) 5 = 107 кВт.

При вибраних раніше параметрах охолоджуючої води середній температурний напір

Для розрахунку поверхні охолоджування необхідно знайти коефіцієнт теплопередачі:

,

де — коефіцієнт тепловіддачі від рідини, що перемішується, до стінки апарата, Вт/(м2·К); — коефіцієнт тепловіддачі від стінки апарата до охолоджуючої води, Вт/(м2·К); — товщина стінки апарата: ; — теплопровідність стінки: для неіржавіючої сталі марки 12х18н10т приймаємо .

Розрахунок виконуємо по рівнянням (8.18) з урахуванням відхилення проектованого апарата від дослідженої типової конструкції по ГD і ГH (впливом відхилення ГВ нехтуємо):

За значенням Nu визначаємо

.

При розрахунку температура стінки умовно прийнята середньою між температурою середовища, що перемішується, і охолоджуваною водою (tСТ = 27 °С).

Охолоджена вода протікає по спіральному каналу прямокутного перерізу ( ), площа якого f = 0,0075 м2, а еквівалентний діаметр

м.

Витрата охолодної води обчислюється з рівняння теплового балансу

,

а швидкість руху води в каналі

.

При такій швидкості критерій Рейнольдса

режим руху турбулентний, і для розрахунку можна використовувати критеріальне рівняння:

,

де X — коефіцієнт, що враховує кривизну спіралі:

.

Прийнявши критерій Рrст = 5,93 при tст = 27 °С визначаємо критерій Нуссельта:

а потім коефіцієнт :

.

Далі визначаємо коефіцієнт теплопередачі К0:

.

З урахуванням забруднення поверхні ( ) коефіцієнт теплопередачі

.

Поверхня охолоджування

і розміститься на висоті

,

тобто на бічній поверхні апарата в його робочій зоні.

На основі отриманих розрахункових даних проектується апарат, загальний вид якого зображений на рис.8.2.3. Більшість вузлів апарата нормалізована і їх конструкція описана в довідковій літературі. Корпус апарата виконується по ОСТ 26—01 1246—75.

Рис.8.2.3. Загальний вид апарата із перемішувальним пристроєм

для абсорбції кисню.