Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятий. Брюховецкая Н.Ю. НП - 200...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать
    1. Джерела фінансування ремонту основних засобів

Однією з форм відтворення основних засобів є капітальний ремонт, який відшкодовує частковий знос засобів праці заміною зношених конструкцій та деталей більш міцними та економічними, які поліпшують експлуатаційні показники об'єктів, що ремонтуються. Економічна доцільність капітального ремонту основних засобів визначається співставленням витрат на капітальний ремонт із вартістю об'єктів, що ремонтуються [17].

Капітальний ремонт – це ремонт, при якому відбувається заміна зношених конструкцій та деталей або всіх деталей та вузлів, розбирання агрегату тощо. Він здійснюється з періодичністю більше, ніж один рік.

Поточний ремонт – це виконання дрібних робіт по виправленню та частковій заміні окремих деталей об'єкту основних засобів, робіт по підтриманню їх в нормальному санітарно-технічному стані.

Середній ремонт за складністю і характером проведення близький до капітального. Однак, на відміну від останнього, він проводиться кілька разів на рік. Іноді середній ремонт не виділяється як самостійний

Фінансування капітального ремонту здійснюється у відповідності до плану капітального ремонту. Зазвичай він складається на рік в цілому по підприємству на підставі відповідних кошторисно-фінансових розрахунків.

Порядок фінансування капітального ремонту, в основному, залежить від способу його проведення (підрядного чи господарського). При проведенні капітального ремонту машин, обладнання і транспортних засобів підрядним способом на підставі договорів чи нарядів-замовлень розрахунки здійснюються по рахунках за повністю завершені ремонтні роботи по об'єкту в цілому чи по окремих вузлах, до яких додаються акти приймання виконаних робіт. Сума витрат, зазначених в них, і буде складати витрати на ремонт основних засобів при даному способі його виконання.

Законодавством України передбачено, що підприємства мають право протягом звітного року віднести до валових витрат будь-які витрати, пов'язані з поліпшенням основних засобів (поточний і капітальний ремонти, реконструкція, модернізація і технічне переоснащення), в сумі, що не перевищує 5 % сукупної балансової вартості груп основних засобів на початок звітного року.

Витрати, що перевищують зазначену суму, відносяться на збільшення балансової вартості груп 2 і 3, а по групі 1 по кожному об'єкту та підлягають амортизації за нормами, передбаченими для відповідних основних засобів.

Література

1. Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 1 червня 2004 р. № 1957 – ІV «Про внесення змін до ЗУ», «Про оподаткування прибутку підприємства».

Питання для самостійного опрацювання

  1. Поняття та склад основних засобів.

Активна і пасивна частини основних засобів.

Первісна відновлювальна, залишкова, балансова, ліквідаційна, ринкова вартість основних засобів.

2. Сутність і методи (індексний, експертний) переоцінки основних фондів.

  1. Нематеріальні активи підприємства:

а) об'єкти інтелектуальної власності; б) ділова репутація фірми; в) організаційні витрати – витрати щодо утворення юридичної особи.

4. Амортизація як економічна категорія.

5. Амортизація як фінансова категорія.

6. Розподіл майна за групами амортизації.

7.Амортизація нематеріальних активів.

8. Ділова репутація як різниця між ціною продажу фірми та балансовою вартістю активів. Фактори позитивної ділової репутації.

9. Вибір методів нарахування амортизації: лінійний, метод зменшення залишку, суми числа років терміну користування, списання вартості пропорційно обсягу продукції, що випускається, нелінійний метод.

10. Інвестиції та інвестиційна діяльність підприємства.

11. Сутність капітальних вкладень.

12. Реальні інвестиції як вкладення в матеріальні активи.

13. Портфельні інвестиції як фінансові вкладення або вкладення в фінансові активи.

14. Капіталоутворюючі інвестиції як капітальні вкладення, оборотний капітал та інші кошти, необхідні для реалізації проекту.

15. Джерела інвестиції:

а) самофінансування – прибуток та амортизація;

б) кошти інвесторів, що утворюють акціонерний капітал;

в) позикові кошти (кредити, позики);

г) субсидії бюджетні, різних фондів тощо;

д) кошти у вигляді майна, що надається в оренду.

16. Визначити джерела, що дають право участі у прибутках підприємств.

17. Показники доходності інвестиційного проекту:

1) чистий дохід;

2) чистий дисконтований дохід;

3) потреба в додатковому фінансуванні;

4) потреба в додатковому фінансуванні з урахуванням дисконту;

5) термін окупності;

6) термін окупності з урахуванням дисконтування;

7) індекс доходності витрат;

8) індекс доходності дисконтованих витрат;

9) індекс доходності інвестицій;

10) індекс доходності дисконтованих інвестицій;

11) внутрішня норма доходності.