Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятий. Брюховецкая Н.Ю. НП - 200...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

6.4 Вплив розміщення оборотних коштів на фінансовий стан підприємства

Функціонування оборотних коштів розпочинається з моменту їх формування і розміщення. Раціональне розміщення як складова управління оборотним капіталом має певні особливості не лише в різних галузях, а навіть і на різних підприємствах тієї самої галузі. Визначальними тут є такі чинники: вид господарської діяльності, обсяг виробництва; рівень технології та організації виробництва; термін виробничого циклу; система постачання необхідних товарно-матеріальних цінностей і реалізації продукції.

Залежно від розміщення, умов організації виробництва й реалізації продукції оборотні кошти мають різний рівень ліквідності, а отже, і ризику використання (рис. 6.2).

Практика господарювання підтверджує, що найліквіднішими є кошти в касі, на поточних і валютних рахунках в установах банку, вкладені в цінні папери [3].

Рисунок 6.2 – Класифікація оборотних коштів за рівнем ліквідності та ризиком вкладення

Менш ліквідною частиною з певним ризиком вкладення вважається відвантажена продукція і дебіторська заборгованість покупців. Остання, у свою чергу, може бути менш чи більш ліквідною. Це стосується строкової і простроченої дебіторської заборгованості за відвантажену продукцію.

Найменш ліквідними і з найбільшим ризиком вкладення є оборотні кошти в незавершеному виробництві; у витратах майбутніх періодів; у виробничих, у готовій продукції (що її не відвантажено), у нематеріальних активах. Це пояснюється тим, що саме ця частина оборотних коштів є найвіддаленішою від процесів тощо. Отже, ліквідність поточних активів є головним фактором, який визначає рівень ризику вкладання оборотних коштів.

Ліквідність оборотних активів у цілому і кожної їхньої групи окремо визначається як відношення відповідної частки оборотних активів до короткострокових зобов'язань.

Найчастіше в практиці застосовуються такі показники:

– коефіцієнт швидкої ліквідності (проміжний коефіцієнт покриття балансу) – Кш.л.;

– коефіцієнт покриття балансу (поточної ліквідності Кп);

– коефіцієнт абсолютної ліквідності (Кабс.л).

Перший показник (Кш.л.) відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку (ПБО-2) «Баланс» визначається як відношення грошових коштів, короткострокових цінних паперів, коштів у розрахунках та інших активів (II розділ активу балансу) до суми короткострокових зобов'язань (IV розділ пасиву балансу):

(6.10)

де Кш.л. – коефіцієнт швидкої ліквідності;

Кв – короткострокові фінансові вкладення, грн;

Гк.розр. – грошові кошти у розрахунках, інші активи, грн

Вказаний показник характеризує платоспроможність підприємства. Його прийняте значення має бути більшим за одиницю.

Коефіцієнт покриття (Кп) – це найбільш узагальнюючий показник ліквідності балансу. Визначається як відношення всіх поточних активів підприємства (підсумок II розділу активу балансу) до суми короткострокових зобов'язань:

(6.11)

де Кп – коефіцієнт покриття;

П.А. – сума всіх поточних активів, грн.;

К.З. – сума короткострокових зобов'язань, грн.

Цей коефіцієнт характеризує платоспроможні можливості підприємства, достатність оборотних коштів для погашення його боргів протягом року. Вважають, що його рівень у межах 2,0-2,5 є прийнятним. Він показує, скільки грошових одиниць активів припадає на кожну грошову одиницю короткострокових зобов'язань. Коли Кп стає меншим за одиницю, структура балансу визнається незадовільною, а підприємство – неплатоспроможним.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності (Кабс.л) визначається як відношення суми коштів та короткострокових фінансових вкладень підприємства (II розділ активу балансу) до короткострокових зобов'язань (IV розділ пасиву балансу):

(6.12)

де Кабс.л – коефіцієнт абсолютної ліквідності;

Гк – грошові кошти, грн;

Кв – короткострокові фінансові вкладення, грн.

Показник характеризує негайну готовність підприємства погасити певну частину короткострокових зобов'язань. Достатнім є значення коефіцієнта в межах 0,25-0,35. За значення меншого, ніж 0,2, підприємство вважається неплатоспроможним.

Отже, фінансове стійким є такий суб'єкт господарювання, який за рахунок власних коштів покриває кошти, вкладені в активи, не допускає невиправданої дебіторської та кредиторської заборгованості, своєчасно розраховується за своїми зобов'язаннями. Основою фінансової стійкості є виважена, раціональна організація й ефективне використання оборотних коштів. Але це не означає, що підприємство має вкладати оборотний капітал лише у високоліквідні активи для зниження можливого ризику та отримання найвищого прибутку. Організація оборотного капіталу полягає у знаходженні компромісу між ризиком втрати ліквідності та ефективністю роботи. Головною метою діяльності підприємства є створення конкурентоспроможної продукції з високими споживчими якостями.