Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятий. Брюховецкая Н.Ю. НП - 200...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

1.3 Фінансові ресурси підприємств

Під терміном «фінансові ресурси підприємств» в економічній науці й на практиці прийнято вважати сукупність фондів грошових коштів і грошові кошти у нефондовій формі, які є у розпорядженні підприємств [1, с. 14-15].

Вітчизняні автори підручників та посібників із фінансів підприємств вважають, що:

«Під фінансовими ресурсами слід розуміти грошові засоби, що є в розпорядженні підприємств».

«Фінансові ресурси – це грошові засоби акумульовані по фондах цільового призначення для здійснення визначених витрат».

«…финансовые ресурсы предприятий – это собственный, заемный и привлеченный денежный капитал, который используется предприятиями для формирования своих активов и осуществления производственно-финансовой деятельности…».

Грошові кошти, які є у розпорядженні підприємства, можна поділити на кілька груп залежно від джерел їх створення, а саме:

1. Привласнені кошти: статутний капітал – вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства; кошти засновників, спрямовані на поповнення статутного фонду в обмін на цінні папери; страхові відшкодування; кошти міжнародної технічної допомоги; кошти та кредити, отримані без вимоги їх повернення; бюджетні кошти, передані в розпорядження підприємствам.

2. Власні кошти: амортизаційні відрахування; чистий прибуток у національній валюті; іноземна валюта.

3. Залучені кошти: тимчасово вільні кошти резервів, що формуються за рахунок чистого прибутку; реінвестовані кошти резерву на виплату дивідендів; перевищення кредиторської заборгованості над дебіторською; інші види заборгованості (із заробітної плати та нарахувань на неї, платежів до бюджету тощо).

4. Позичені кошти: кредити банків та небанківських фінансових структур (довготермінові, середньотермінові, короткотермінові); лізинг (фінансовий) – товарний кредит; франшиза; комерційний кредит; факторинг; кошти, що надходять з бюджету міністерств на умовах повернення.

Основними ознаками грошових коштів, які характеризують фінансові ресурси матеріальної основи функціонування фінансів підприємств є джерела їх походження і право суб’єкта господарюванні розпоряджатися ними без будь-яких обмежень.

Однозначно, що фінансові ресурси є грошовим вираженням новоствореної вартості на підприємстві. Тобто джерелом їх формування є валовий внутрішній продукт.

Так, спочатку з грошових надходжень відшкодовують авансовані в процесі виготовлення продукції обігові кошти і погашають заборгованість за короткотерміновими кредитами, взятими на придбання матеріальних цінностей, енергоносіїв тощо.

Закінчується процес відшкодування затрат, пов'язаних з основною діяльністю, формуванням амортизаційних відрахувань, спрямуванням відповідної частини коштів до державних цільових фондів та інших витрат, необхідних для функціонування виробництва і продажу продукції. Одночасно із загальної суми надходжень виділяється фонд оплати праці з нарахуваннями, пов'язаними із соціальним захистом працівників. Решта коштів, після віднесення на доходи адміністративних витрат і витрат на збут продукції та інші витрати загальногосподарського характеру, сплати до бюджету податків і платежів, залишається на підприємстві у вигляді чистого прибутку. Таким чином, основою формування фінансових ресурсів є грошові кошти у вигляді амортизаційних відрахувань і грошових резервів, які формуються з прибутку, що залишається у розпорядженні підприємства (товариства).

Як зазначалось вище, у розпорядженні підприємств перебувають кошти, отримані у вигляді поповнення засновниками статутного фонду, фінансової допомоги без вимоги її повернення, дотацій та субсидій з бюджету, різного виду відшкодувань тощо.

На розмір грошових коштів, що є у розпорядженні підприємства (товариства), впливають надходження ресурсів у вигляді позичених (банківські та комерційні кредити) та залучених (різного виду заборгованості) ресурсів. Це означає, що на підприємствах грошові кошти перебувають у вигляді резервів та в інших формах.

Враховуючи, що грошові кошти підприємств входять у цільові резерви, важливою ознакою фінансових ресурсів варто вважати право суб'єкта господарювання розпоряджатись ними без будь-яких обмежень. Відомо, що такі грошові кошти для будь-якого суб'єкта господарювання є майном, і тому підприємство, залежно від форми власності, може розпоряджатися ними на правах власності, оперативного управління або повного господарського відання. Ця характерна ознака фінансових ресурсів не може бути застосована до коштів, отриманих від міністерств (асоціацій) чи державних цільових фондів на умовах повернення, довготермінових та середньотермінових кредитів та ін. Таким чином, фінансовими ресурсами підприємства можна вважати сукупність грошових резервів та надходжень цільового призначення, якими воно розпоряджається на правах власності, оперативного управління або повного господарського відання і використовує на статутні потреби.

Природним є і те, що підприємства функціонують в умовах обмежених фінансових ресурсів. Тому вони вдаються до позичених коштів з метою середньотермінового або довготермінового покриття потреби у власних фінансових ресурсах. Позичені кошти, як правило, на довший або коротший період заміняють власні джерела фінансування основного й обігового капіталу підприємства.

Стосовно всієї сукупності фондів грошових коштів, які відображають рух вартості валового внутрішнього продукту, їх можна кваліфікувати як інвестиційні ресурси.