Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Література_Середньовіччя._Іспит.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
597.5 Кб
Скачать

82. Періодизація та система жанрів ренесансної літератури.

Раннє Відродження. Період охоплює собою час в Італії з 1420 по 1500 року. Протягом цих 80 років мистецтво ще не повністю забуває переки недавнього минулого, але пробує домішувати до них елементи, запозичені з класичної старовини. Лише згодом, і тільки мало-помалу, під впливом змін умов життя і культури, художники зовсім відкидають середньовічні основи і сміливо користуються зразками античного мистецтва як у загальній концепції своїх творів, так і в їх деталях. Тоді як мистецтво в Італії вже рішуче йшло шляхом наслідування класичної старовини, в інших країнах воно довго трималося традицій готичного стилю. На північ від Альп, а також в Іспанії, Відродження наступає тільки в кінці XV століття, і його ранній період триває, приблизно, до середини наступного століття, не виробляючи, втім, нічого особливо помітного. Високе Відродження. Другий період Відродження - час найпишнішого розвитку його стилю - прийнято називати «Високим Відродженням», воно відбувається в Італії приблизно з 1500 по 1580 рік. У цей час центр італійського мистецтва з Флоренції переміщається в Рим, завдяки вступу на папський престол Юлія II, людини честолюбної, сміливої і заповзятливої, що привернув до свого двору кращих артистів Італії, і давав собою іншим приклад любові до мистецтва . При цьому Рим стає як би новими Афінами часів Перікла: у ньому створюється безліч монументальних будівель, виконуються чудові скульптурні твори, пишуться фрески та картини, які і сьогодні вважаються перлинами живопису; при цьому всі три галузі мистецтва струнко йдуть пліч-о-пліч, допомагаючи одне одному і діючи один на одного. Античне вивчається тепер більш грунтовно, відтворюється з більшою строгістю і послідовністю.

Північне Відродження. Період Ренесансу на території Нідерландів, Німеччини і Франції прийнято виділяти в окремий стильовий напрям, що має деякі відмінності з Відродженням в Італії, і називати «Північне Відродження». Найбільш помітні стильові відмінності в живописі: на відміну від Італії, в живописі довго зберігалися традиції та навички готичного мистецтва, меншу увагу приділялося дослідженням античної спадщини і пізнанні анатомії людини.

83

84

85

86. Теорії походження жанру сонету

Сонет (іт. sonetto — звучати) - вид (жанр) лірики, основною ознакою якого є обсяг тексту. Сонет завжди складається з чотирнадцяти рядків. Інші правила творення сонета (кожна строфа закінчується точкою, жодне слово не повторюється) дотримуються далеко не завжди. Чотирнадцять рядків сонета розташовуються двояко. Це можуть бути два катрена і два терцета або ж три катрена і дистих. Передбачалося, що в катренах всього дві рими, а в терцетах можуть бути або дві рими, або три. Генезис сонета викликає багато суперечок. Можливо, сонет спочатку був окремої строфою в провансальської ліриці і входив складовою частиною в кансону трубадурів. Однак це лише гіпотеза. Більш прийнято вважати батьківщиною сонета Італію або навіть конкретніше - Сицилію. В якості найбільш імовірного першого автора сонета називають Джакомо да Лентіні (перша третина XIII століття) - поета, за професією нотаріуса, який жив при дворі Фрідріха II. Встановити точну дату появи першого сонета важко унаслідок надзвичайно активної міграції жанру.