Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Література_Середньовіччя._Іспит.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
597.5 Кб
Скачать

8.Кельтський епос та ірландські саги. Проблема їхньої класифікації.

Епос розвивається і розповсюджується в ході розселення племен. Кельтська культура виникла в 4-2 ст. до н.е., вони населяли майже всю Зх.Європу, деякі були забиті римлянами, інші тікали у Велику Британію, тоді вони перебираються на о. Ірландія, залишилося кельтське свято померлих 1 листопада.

Ірландський епос створювався в період з II по XII ст. на основі родових місцевих переказів. Епічні сказання ірландців - скели - деякими рисами подібні до ісландських саг, тому їх також почали називати сагами. У сагах відбилися особливості як доби їх виникнення, так і тієї епохи, коли вони були записані. Але архаїчна основа переважає: саги відтворюють побут, вірування і уявлення ще язичницької Ірландії. Якщо героїчний епос багатьох народів був переважно віршований, то ірландські саги з самого початку складалися прозою. Щоправда, пізніше в них у найбільш напружених патетичних місцях робилися віршовані вставки, які драматизують, пожвавлюють і прикрашають розповідь.

Саги дуже різноманітні за змістом. В героїчних сагах основна увага зосереджена на зображенні військової доблесті героя, - про битви, походи, змагання. Досить багато місця в них займає фантастика.

Не позбавлені героїки й фантастичні (або романтичні) саги, але переважає в них фантастика. Герої цих саг частіше спілкуються з фантастичними істотами. Ірландський епос насичений міфологією. Прийняття християнства не викорінило «язичницьких» уявлень. У сагах знаходимо образи старих міфологічних богів (світла, ремесла, мудрості тощо), але частіше - напівбогів, це сіди - прекрасні, вічно молоді та мудрі жінки і чоловіки маленького росту, які проживають десь за морем або під землею, проводячи час в іграх, розвагах, любові; лагідні та великодушні, вони разом з тим можуть жорстоко відомстити людям за причинене їм зло. Значне місце в фантастичних сагах займає тема мореплавства, яка відкриває простір для художнього домислу та уяви. В ірландських сагах, на відміну від інших європейських ранніх епосів, чимало уваги приділяється жінці та любовним почуттям. Тема кохання в них часто поєднується з трагічною ситуацією, в яку потрапляють герої.

Поети: Барди. Філіди. Жерці-Друїди.

Саги по циклам: Уланський (Король Конхобар і Кухулін), Фінський (король Фінн, син Ойсин), Королівський (міфологічний, історичний про діяння королів світу).

Найдавнішими сагами ірландського епосу є саги уладського циклу, що виникли на півночі Ірландії при

дворі уладських королів в ті часи, коли Улад був однією з найбільших і наймогутніших частин Ірландії.

9.Пантеон кельтських богів. Їхня функціональна характеристика.

Кожне кельтське плем'я мало своїх богів і свої культи. Однак при цьому, існував і загальнокельтський пантеон, що складається із безлічі основних богів, що відбуваються із загального міфологічного джерела. Пантеон Богів кельтів до нас не дійшов. Написи й зображення, свідчення римських письмен­ників дають інформацію про чималу кількість давніх кельтських богів.

Верховний бог - Одін (Вотан). Походить із діалектів. Перша версія походження імені - батько, прабатько, друга – скажений (берсерк, ритуальний сказ). Йому поклонялися воїни, він був бог війни. У нього є дочки - валькірії, крилаті діви, які носяться над воїнами під час битви й підбадьорюють їх. Тор - бог селян, рудий. У руках молот Мьєлльнір. Бог грози. Цей молот – запорука існування світу. Його наділили людськими рисами. Великий воїн, але може бути наляканий. Намагався виловити з океану Світового Змія. Локі - бог зла, підступів, вогню. Живе серед асів. Прабатько світового зла. Три дитини: Світовий Змій, велетка Хель, світовий вовк - Фенрір. Спочатку він був чудесним щеням, потім виріс і рвав всі ланцюги. Його піймали хитрістю, але з жертвами. Богині: Фрігг і Фрейя. Фрейя - заручниця з ванів, богиня краси. З'являється у вигляді гігантської кішки або на кареті, запряженій кішками або пантерами.