Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
217.15 Кб
Скачать

4.1 Гигиеническая проблема радиационной природы для украины

Радіація - це процес, при якому випромінюється енергія, що переноситься у просторі електромагнітними хвилями або нескінченно малими частками. Вона буває природною або ж викликаною штучно. Найбільш поширеною природною радіацією є сонячна радіація, яка може викликати сонячні опіки, передчасне старіння шкіри з появою зморщок, а також має відношення до виникнення раку шкіри.

До штучної радіації належать рентгенівські промені, які використовуються для діагностики та лікування різних захво­рювань, але вони також можуть стати причиною виникнення опіків, вроджених дефектів, а іноді і раку. Рентгенівські про­мені можуть випромінювати несправні телевізори.

Ще один приклад штучної радіації, який, до речі, може викликати виникнення катаракти (помутніння кришталика ока), є випромінювання мікрохвильових печей.

Радіоактивність - це властивість деяких елементів (радію, урану, плутонію) випромінювати особливі види радіації - альфа-, бета-, та гамма-випромінювання.

Радіоактивний фон середовища проживання ство­рюється космічним випромінюванням, природними радіоактивними речовинами в організмі людини, оточую­чих побутових предметах. У середньому величина фоново­го опромінення - близько 1000 мбер на рік. Додаткове до­пустиме опромінення 5 бер на рік.

Розвиток ядерної енергетики, військової промисло­вості, випробування ядерної зброї, використання радіоак­тивних ізотопів та іонізуючого випромінювання в медицині та різноманітних виробничих процесах впливають на рівень радіоактивного фону навколишнього середовища.

Актуальною проблема впливу радіації стала внаслідок застосування атомної зброї в Хіросімі та Нагасакі, ядерних випробувань, використання ядерної енергії в мирних цілях, насамперед в атомних електростанціях. Для України ця проблема загострилась після Чорнобильської трагедії.

Дія на організм великих доз радіації внаслідок серйоз­них атомних аварій або ж атомної війни може проявитися одразу ж або через багато років.

Променева хвороба проявляється стомлюваністю, блювотою, змінами у крові та шлунково-кишковому тракті. Можуть бути серйозні та навіть смертельні ушкодження нервової системи, а також випадання волосся.

Після Чорнобильської аварії основна дія на людину виз­начається двома видами радіонуклідів: цезієм-137 та стронцієм-90. Вони надходять до організму з продуктами харчування і нагромаджуються у тканинах м'язів та кісток. У дітей через велику інтенсивність обмінних процесів стронцій утримується активніше, ніж у дорослих. У вагітних стронцій проникає через плаценту і відкладається у кістковій тканині плоду.

Радіоактивні речовини активно вступають у процеси обміну, вражають клітини, спричиняють порушення роботи органів і систем регуляції. Вони виводяться із організму і знову надходять із зовнішнього середовища і чим довше перебувають в людському організмі, тим більшої шкоди йому завдають.

Наслідки їхньої дії - зро­стання хронічних захворювань серцево-судинної, нервової, дихальної систем, онкозахворювань, передчасне старіння.

Рівень радіоактивності організму можна визначити за допомогою спеціальних приладів - спектрометрів ви­промінювання людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]