Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
медицина 2 модуль.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
482.3 Кб
Скачать

65. Вірусний гепатит: збудник, прояви. Профілактика.

Вірусний гепатит – група інфекційних захворювань з переважним ураженням печінки і вираженими симптомами інтоксикації.

Етіологічно розрізняють вірусний гепатит А, В, С, D і Е. За клінічним перебігом виділяють легку, середньоважку і важку злоякісну форми (гепатит В і D). Перебіг може бути гострим, хронічним, з ускладненнями або без них.

Вірусний гепатит А протікає гостро, циклічно з короткочасними симптомами інтоксикації та порушеннями функції печінки, характеризується доброякісним перебігом. Інкубаційний період складає від 10 до 45 днів.

Збудник захворювання – РНК-вірус. Джерело інфекції – хворі в переджовтушнім і жовтяничнім періоді, а також з безжовтяничною формою. Збудник виділяється з випорожненнями, а зараження відбувається через брудні руки і заражені продукти.

Характерним симптомом є підвищення температури до 38-40 ° C, головний біль, болі в м’язах, легкі катаральні явища, одночасно знижується апетит, з’являються нудота, блювота і болі в правому підребер’ї, а також темна сеча і знебарвлений кал.

На 5-6-й день хвороби з’являється знебарвлений кал, жовте забарвлення склер і шкіри. У цей період відзначається поліпшення стану хворого. Жовтяниця може триматися до 1 місяця. Характерні брадикардія та зниження артеріального тиску. Затяжний перебіг захворювання зустрічається рідко.

Вірусний гепатит В – збудник ДНК-вірус, який не руйнується високою температурою. Джерело інфекції – хвора людина. Основні шляхи передачі: статевий, плацентарний, при пологах, переливанні крові та її препаратів, а також при використанні нестерильних шприців та інструментів. Тривалість інкубаційного періоду становить до 100 днів. Захворювання починається поступово, коли відзначаються втрата апетиту, нудота, блювота, печія і біль в епігастральній області і печінки. Через 2 тижні з’являється темна сеча, кал стає безбарвним, надалі розвивається жовтяниця, яка тримається протягом 1-2 тижнів, але може тривати до 3 місяців.

Зазвичай захворювання протікає важко, можливий перехід в хронічну форму, яка характеризується прогресуючим перебігом і може ускладнитися цирозом печінки, печінкової енцефалопатією. Крім того, можливе настання коматозного стану.

Вірусний гепатит С характеризується парентеральним механізмом передачі. Збудник – РНК-вірус. За клінічними симптомами перебіг захворювання нагадує гепатит B. Часто виникає хронічний процес.

Вірусний гепатит D – збудник РНК-вірус. Відзначається більш важкий перебіг, часто розвивається печінкова енцефалопатія. Можливе виникнення хронічної форми захворювання.

Вірусний гепатит Е – збудник РНК-вірус. Джерело інфекції – хвора людина. Зараження відбувається орально-фекальним шляхом. Інкубаційний період становить 30-40 днів. Клінічна картина така ж, як і при гепатиті А, але з більш важким перебігом.

Основою для постановки діагнозу слугують характерні клінічні симптоми. У крові визначається підвищення зв’язаного білірубіну, збільшується активність сироваткових ферментів, виявляється позитивна тимолова проба.У сечі визначаються жовчні пігменти. Для визначення виду вірусного гепатиту застосовують імунологічні методи.

Лікування проводиться при обов’язковій госпіталізація хворих, Ізоляція контактних не проводиться.

Діти, які показують реконвалесцентам гепатиту А, обстежуються в поліклініці через 3-6 місяців і знімаються з обліку. А що перенесли гепатит В обстежуються в стаціонарі через 9 і 12 місяців.

Первинною профілактикою гепатиту є вакцинація.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]