Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
країни центральної та східної європи 5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

Угорщина

Встановлення комуністичного режиму. Грудень 1944 р.

У зайнятому радянськими військами м. Дебрецені було створено коаліційний Угорський національний фронт незалежності. До нього ввійшли різні партії (Партія дріб­них сільських господарів, угорська Комуністична партія, Соціал-демократична партія Угорщини, Національна се­лянська партія, партії буржуазно-демократичного спряму­вання) та профспілки.

На виборах до тимчасового парламенту партії Націо­нального фронту одержали більшість мандатів.

22 грудня 1944 р. Новий парламент створив національний уряд, який очолив Бела Міклош.

28 грудня 1944 р. Уряд Міклоша оголосив війну Німеччині.

Листопад 1945 р. Були проведені парламентські вибори. На виборах блок буржуазно-демократичних партій одержав 57% голосів, комуністи - - 17 %, соціал-демократи - 17,4%.

Був сформований новий коаліційний уряд, у якому буржу­азно-демократичні партії отримали 9 міністерських порт­фелів, комуністи — 4, соціал-демократи — 4, національна селянська партія — 1.

Комуністи контролювали головні міністерські посади: внутрішніх справ, транспорту, промисловості, правосуддя.

Розпочалися соціально-демократичні перетворення.

1 лютого 1946 р. було скасовано монархію і проголошено республіку, засновано посаду президента.

Заходи уряду

  1. Було розпущено військові організації та поліцію угор­ських фашистів, їх майно підлягало конфіскації.

  2. Була проведена аграрна реформа, внаслідок якої землі фашистських керівників та військових злочинців конфісковувалися, а великі та середні маєтки викуповували.

  3. 58% землі було розділено серед 642 тис. безземельних і ма­лоземельних селян, які отримали наділи до 3 га. Понад 1,3 мли га цих земель залишилося в руках держави. На них створювалися державні підприємства.

  1. У грудні 1946 р. уряд прийняв декрет про перехід у держав­ не управління 14 найбільших підприємств важкої проми­словості.

  2. На початку 1947 р. були розгромлені буржуазно-демокра­тичні партії внаслідок сфабрикованої справи про антиреспубліканський заколот проти угорського суспільства.

  3. У серпні 1947 р. на парламентських виборах більшістьздобули комуністи, внаслідок обіцянок народу поліпшити життя.

Початок будівництва соціалізму за радянським зразком

1. У 1948 р. було створено єдину правлячу партію — Угор­ську партію трудящих (УПТ) на чолі з М. Ракоші — шляхом об'єднання комуністичної партії з соціал-демократичною.

  1. Прийнято закон про націоналізацію банків і великих під­приємств. До 1949 р. було націоналізовано 90% промисло­вості, вугільні шахти та електростанції, фінанси, значна частина торгівлі.

  2. У 1949 р. прийнято Конституцію Угорщини, за якою було ліквідовано посаду президента і запроваджено колегіаль­ний орган — Верховну Раду.

  3. Формувався культ особи М. Ракоші.

  4. У країні посилилися репресії. За період 1949-1956 pp. в країні зазнали репресій понад 100 тис. осіб.

  5. Ліквідовано місцеве самоврядування і запроваджено систему Рад.

  6. Розпочалася насильницька колективізація селянства. До початку 1955 р. 20% всієї орної землі оброблялося сільсь­когосподарськими кооперативами, а ще 12% — державни­ми сільськими господарствами.

  7. Розпочалася індустріалізація країни. Будувалися металур­гійні та алюмінієві комбінати, машинобудівні заводи, електростанції.

  8. Посилилися адміністративно-командні методи управ­ління економікою і всім життям суспільства, які запрова­джувалися під безпосереднім впливом сталінського керівництва СРСР.