Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
країни центральної та східної європи 5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

Відносини з Україною

  1. Нові держави, що виникли на території колишньої Юго­славії, визнали Україну і встановили з нею дипломатичні відносини.

  2. Договори про дружбу і співробітництво з Україною укла­ли Хорватія у вересні 1996 р. і Македонія*у грудні 1998 р. Низку міжурядових угод про торгово-економічне співро­бітництво укладено між Україною і Словенією, яка у трав­ні 2004 р. стала членом ЄС.

  3. Україна брала участь у миротворчій операції в 1994 - 1999 pp. на території Боснії та Герцеговини. Сьогодні Україна бере участь у врегулюванні ситуації в регіоні:

  • з осені 1999 р. діє український вертолітний загін і меха­нізована рота в Косові у Югославії;

  • з 2001 р. українські миротворці перебувають у Маке­донії.

  • Югославська війна зачепила інтереси України. Україна втратила 220 млн доларів від припинення судноплавства по Дунаю.

  • Березень 1999 р. Відбувся візит президента України Л. Куч­ми до Словенії, який мав переговори з президентом краї­ни Міланом Кучаном. Було підписано угоди про взаємне сприяння та захист інвестицій, повітряне сполучення та співпрацю в галузі поштового й електронного зв'язку.

  • Наприкінці липня 1999 р. у Сараєві побував президент України Л. Кучма, який взяв участь у саміті Пакту ста­більності в Південно-Східній Європі й мав зустрічі з ліде­рами балканських країн.

7. На території колишньої Югославії проживає близько 50 тис. українців, більшість — у Сербії (автономний край Воєводина).

НОВІ ПІВДЕННОСЛОВ'ЯНСЬКІ ДЕРЖАВИ

Республіка Хорватія

29 червня 1991 р. Проголошено самостійність і незалежність Республіки Хорватія.

Грудень 1991 р. Прийнято закон про право національних та етнічних меншин, згідно з яким дві автономні території з центрами в містах Кнін і Гліна, де компактно проживали серби, набули особливого правового статусу. Однак ке­рівництво сербського національного руху в Хорватії не прийняло автономії, а 24 грудня 1991 р. сербські території в Хорватії об'єдналися в Республіку Сербська Крайна і проголосили себе самостійною державою.

До середини січня 1992 р. у Хорватії тривали воєнні дії між хорватськими військами і збройними формуваннями сербів. У Хорватію були введені миротворчі сили ООН. Війна і розрив економічних зв'язків завдали великої шкоди рес­публіці. Різко погіршилося соціально-економічне стано­вище в країні.

З січня 1992 р. до серпня 1995 р. територія Хорватії фактично була поділена на дві частини — Республіку Хорватію і са-мопроголошену Республіку Сербська Крайна, які перебу­вали в стані відкритого протистояння одна одній.

1 травня 1995 р. Хорватські війська розгорнули наступ проти Сербської Крайни, близько 200 тис. сербів стали біженця­ми. Сербська Крайна перестала існувати і була відновлена територіальна цілісність Хорватської держави. В Хорватії розпочали проводити економічні реформи. Республіка Хорватія є повноправним членом ООН, ОБСЄ, Ради Єв­ропи. Вона підтримала операцію НАТО проти Югославії в 1999 p., надала свій повітряний простір для авіації НАТО. Республіка Хорватія прагне інтегруватися до єв­ропейських структур.