Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
країни центральної та східної європи 5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

Наслідки розпаду Югославії

1. У багатьох колишніх республіках Югославії демократич­ні вибори вивели на передній план войовничих націоналі­стів, що й було однією з передумов численних конфліктів та громадянської війни.

  1. Посилилося насильство у відносинах етнічних громад.

  2. Величезні жертви численних конфліктів, відбулися значні переселення і мільйони людей покинули межі Югославії.

  3. Конфлікти в Югославії стали загрозою для безпеки всієї Європи, незалежно від їх етнічного чи релігійного ха- рактеру.

Громадянська війна. Особливості громадянської війни в Югославії

  1. В Югославії кризу створило переплетення національних, соціальних і релігійних проблем.

  2. Вона набрала міжетнічного та міжрелігійного конфлікту, бо була велика строкатість етнічного й конфесійного складу населення.

  3. Посилились відцентрові тенденції, спричинені економіч­ним і політичним становищем "самоврядного соціаліз­му".

  4. Белградське керівництво прагнуло зберегти єдину держа­ву, використовувало югославську армію, що призвело до громадянської війни.

  5. Кожна етнічна громада бажала мати власну територію, а її еліта — владу, що призводило до гострих суперечностей.

1991 р. На території Югославії розгорілася громадянська війна.

Події в Хорватії

Сербські громади в Хорватії після проголошення нею неза­лежності проголосили про створення Сербської автоном­ної області Сербської Крайни, яка займала 28% хорватської території. Там мешкало 880 тис. осіб, але лише 316 тис. становили серби. Сербія підтримала право на самовизначення сербського населення в Хорватії. Югославська Народна армія розпочала воєнні дії в Хор­ватії, які супроводжувалися терором і етнічними чистка­ми. Бої точилися з серпня 1991 р. по січень 1992 р. Загинуло 6 тис. чоловік, а матеріальні збитки становили ЗО млрд доларів.

Трагічні події в Боснії та Герцеговині

Союзна Республіка Югославія підтримала і самопроголошену Сербську Республіку Боснію і Герцеговину, яка була проголошена зразу після проголошення незалежності

Боснії та Герцеговини. Розпочалася кровопролитна вій­на. На території Боснії та Герцеговини проживало: 2 млн (50%) боснійських мусульман, 1,4 млн. (30%) православних сербів, 760 тис. (17%) хорватів. Військові частини Юго­славської Народної армії (100 тис. чоловік) розпочали воєнні дії на боці сербів. Воєнні "етнічні" чистки, парти­занські рейди, концтабори для військовополонених, бо­йові дії тривали більше трьох років. У трирічній війні загинуло 250 тис. осіб, близько 2 млн. осіб стали біжен­цями.

У листопаді 1995 р. за ініціативи англо-американської дипло­матії у США підписано Дейтонську угоду, що погасила вогнище громадянської війни. Згідно з мирною угодою Боснія і Герцеговина залишилася єдиною державою, яка складається з двох частин - - Боснійської мусульман­сько-хорватської Федерації та Республіки Сербської.

Події в Косові

1998 - 1999 pp. — конфлікт у сербській провінції Косово, де . проживає багато албанців, призвів до громадянської вій­ни. Албанці проголосили Республіку Косово, яка не ви­знавала владу Белграда. Президент Югославії Слободан Милошевич анулював автономію албанської громади і розпочав етнічні чистки проти албанського населення. Серби обстрілювали албанські населені пункти. У Косові розпочалася справжня громадянська війна.