Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
країни центральної та східної європи 5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

Угорщина

1988 р. Початок осмислення необхідності перетворень на Конференції Угорської Соціалістичної Робітничої партії (УСРП), де було визнано необхідність проведення полі­тичних та економічних реформ.

1989 р. Розпочалося створення багатопартійної системи.

23 жовтня 1989 р. Проголошена Угорська Республіка і прийня­то поправки до конституції, які свідчили про демократи­зацію країни.

Навесні 1990 р. Відбулися вибори до парламенту, на яких пе­ремогла опозиція.

1991 р. З Угорщини виведено радянські війська. Розпочався процес формування ринкових і правових основ угорсько­го суспільства.

Чехо-Словаччина

Листопад 1989 р. У Чехо-Словаччині розпочалися багатоти­сячні демонстрації. Комуністична партія Чехо-Словаччи-ни зазнала краху.

Грудень 1989 р. Президентом Чехо-Словаччині був обраний відомий дисидент і письменник Вацлав Гавел.

  1. p. 3 Чехо-Словаччини були виведені радянські війська. Ці події дістали назву "оксамитової революції", бо вони відбувалися мирно.

  2. р. На виборах у Чехії й Словаччині перемогу здобули партії, що виступали за розз'єднання Чехо-Словаччини на дві держави — Чехію і Словаччину.

З 1 січня 1993 р. Чехо-Словаччина як єдина держава переста­ла існувати.

Німецька Демократична Республіка

9 листопада 1989 р. Було відкрито кордон між Східним і За­хідним Берліном і зруйновано Берлінську стіну.

1 липня 1990 р. НДР і ФРН об'єдналися в економічний, со­ціальний і валютний союз.

12 вересня 1990 р. У Москві міністри закордонних справ СРСР, США, Великої Британії, Франції, ФРН і НДР укла­ли договір про остаточне врегулювання німецького пи­тання.

1 жовтня 1990 р. НДР увійшла до складу ФРН.

Болгарія

Генеральний секретар болгарської комуністичної партії Тодор Живков був знятий з усіх керівних посад.

Листопад 1989 р. До влади в Болгарії прийшли реформатори. Лідерство серед опозиційних сил належало Союзу демо­кратичних сил.

Грудень 1990 р. Було сформовано коаліційний уряд, до скла­ду якого ввійшли колишні комуністи й опозиціонери. У країні розпочалися ринкові перетворення, на шляху яких були великі труднощі.

Румунія

У Румунії з 1965 р. існувала диктатура Чаушеску. 17 грудня 1989 р. В м. Тимішаарі була розстріляна мирна де­монстрація. Ці події — початок революції. Чаушеску оголосив про введення надзвичайного стану та віддав наказ стріляти в демонстрантів. Це вже не могло зу­пинити народного виступу, до якого приєдналася армія. Чаушеску разом з дружиною втекли, але були затримані й 25 грудня 1989 р. розстріляні.

Влада перейшла до Фронту національного порятунку на чолі з Іоном Ілієску, якого 1992 р. обрали президентом. Створювалися політичні партії, впроваджувалися ринко­ві відносини.

Югославія

Тут відбувалися дуже складні зміни, які супроводжували­ся війнами і конфліктами. Югославія складалася з шести республік. 1991 р. Зі складу Югославії вийшли Боснія і Герцеговина, зго­дом — Словенія, Хорватія і Македонія. Залишилися у складі єдиної держави Союзної Республіки Югославії Сербія і Чорногорія. Політику нової держави — Союзної Республіки Югославії -- цілковито визначало сербське керівництво на чолі з лідером Союзу комуністів Сербії, перейменованого на Соціалістичну партію Сербії, Слободаном Милошевичем. У Югославії виявилося пере­плетення національних, соціальних і релігійних проблем. Почалася громадянська війна, яка забрала життя сотень тисяч осіб, мільйони людей були переселені або стали біженцями. Для врегулювання конфлікту використовуються сили ООН і НАТО.

ПОЛЬЩА

Встановлення комуністичного режиму

Взимку 1944-1945 pp. Польщу було визволено від німецько-фашистських окупантів Червоною Армією. Обстановка в Польщі була складною, бо,в боротьбі за владу проти­стояли дві політичні сили — Польський комітет націо­нального визволення, підтримуваний СРСР, та Крайова рада народова, підтримувана польським емігрантським урядом.

28 червня 1945 р. Був створений коаліційний Тимчасовий уряд національної єдності, до якого ввійшли і представ­ники емігрантського уряду С. Миколайчика (одержали 4 міністерських портфелі з 23). Основу уряду становили комуністи -- члени Польської Робітничої партії (ПРП). Комуністи контролювали: армію, силові міністерства, в то­му числі й Міністерство громадської безпеки.

Коаліція — угода кількох політичних партій про утворення уряду з представників цих партій (коаліційний уряд).