Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді ЦП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
585.73 Кб
Скачать

П'ята черга:

- інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Ступінь спорід­нення визначається за числом народжень, які віддаляють родича від спадкодавця. Народження власне спадкодавця не входить до цього числа.

- утриманці спадкодавця, котрі не були членами його сім'ї. Утриманцем вважається неповнолітня чи непрацездатна особа, котра не була членом сім'ї спадкодавця, але не менш як п'ять років одержу­вала від нього матеріальну допомогу, що була для неї єдиним або основним джерелом засобів до існування.

Спадкоємці однієї черги успадковують майно у рівних частках, окрім спадкоємців, що успадковують майно за правом представлення.

Право представлення - це перехід частки спадкоємця за законом, який помер до відкриття спадщини, до його спадкоємців в рівних частках.

Спадкування за правом представлення виникає у випадках, чітко визначених у ЦК України. Тобто спадкоємцями за правом представ­лення є такі суб'єкти:

онуки, правнуки спадкодавця спадкують частку спадщини, котра належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини;

прабаба, прадід спадкують ту частку спадщини, яка б належала за законом їхнім дітям (бабі, дідові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини;

племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, що належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові спадко­давця), якби вони були живими на час відкриття спадщини;

• двоюрідні брати та сестри спадкодавця спадкують ту частку спад­щини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (тітці, дядькові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Якщо спадкування за правом представлення здійснюють кілька осіб, частка їхнього померлого родича ділиться між ними порівну.

Спадкування за правом представлення може відбуватися лише, якщо спадкоємець помер до відкриття спадщини чи одночасно зі спадкодавцем.

Підстави спадкування за правом представлення поділяються на дві групи юридичних фактів:

факти позитивного змісту, тобто підстави спадкування за правом представлення;

факти негативного змісту, тобто умови, що виключають спадкування за правом представлення.

До позитивних фактів належать:

• наявність у спадкоємця за правом представлення прямого споріднення по висхідній лінії з особою, що може бути закликаною до спадкування;

• наявність підстав для закликання до спадкування родичів по висхідній лінії. Тож, до таких підстав можна віднести наявність права успадковувати за законом після спадкодавця та відсутність спадкоємців попередньої черги;

• смерть спадкоємця до моменту відкриття спадщини чи одно­часно зі спадкодавцем.

До негативних юридичних фактів належать:

- позбавлення основного спадкоємця та спадкоємця за правом представлення спадщини за заповітом;

- визнання основного спадкоємця чи спадкоємця за правом пред­ставлення негідним.

Частки у спадщині кожного зі спадкоємців за законом є рівними. Спадкоємці за усною угодою між собою, якщо це стосується рухо­мого майна, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них. Спадкоємці за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна чи транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.