Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.П. Вербій_ОСНОВИ ТОВАРОЗНАВСТВА_ПРОДОВОЛЬЧІ Т...docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Методика проведення роботи

Партією вважають кількість пива одного найменування, в одно­рідній транспортній чи споживчій тарі, однієї дати розливу, оформлені одним документом про якість.

Оцінка якості пива. Відповідність якості пива вимогам стандарту перевіряють за показниками, об'єднаними у п'ять груп:

Показник

Група

Зовнішнє оформлення, зовнішній вигляд

(прозорість, наявність сторонніх включень)

1

Масова частка двоокису вуглецю, висота піни і піно-

стійкість

2

Масова частка спирту, сухих речовин у початковому суслі,

кислотність, колір, стійкість

3

Смак і аромат

4

Повнота наливу

5

Для оцінки якості пива по показниках кожної з цих груп від­бирають різну кількість пляшок чи інших видів тари. Так, при мінімальному обсязі партій пива, розлитого у пляшки (від 501 до 1200 пляшок включно), кількість пляшок у вибірці при оцінюванні пива по показниках першої групи повинно становити 20, а при оцінюванні по показниках другої та третьої, четвертої груп - по 5. Для визначення ж повноти наливання (п'ята група) від партій будь-якого обсягу у вибірку відбирають 10 пляшок. В усіх випадках вибірку складають із пляшок, відібраних методом випадкового добору.

Особливістю стандартної методики оцінки якості пива по показ­никах першої і другої груп є введення таких понять, як «приймальне» та «бракувальне» числа. Наприклад, при вищезазначеному мінімаль­ному обсязі партії пива, розлитого у пляшки, й оцінці його якості за показниками першої групи приймальне число дорівнює двом, а бракувальне трьом пляшкам. Це означає, що при виявленні у вибірці (20 пляшок) до двох пляшок з дефектами, установлюваними візуально (деформація, розриви, перекоси етикеток, наявність поодиноких сто­ронніх включень у вигляді ворсинок та часток закупорювального матеріалу), партію можна приймати. Якщо кількість пляшок з такими дефектами у вибірці більше чи дорівнює бракувальному числу, тобто трьом, то усю партію бракують.

Від продукції, що задовольняє по показниках вимоги першої і п’ятої (повнота наливання) груп, відбирають вибірку для оцінки шості пива за органолептичними показниками. З цієї вибірки, (у цьому випадку вона згідно зі стандартом повинна становити 10 пляшок) для контролю стійкості беруть дві пляшки, для визна­чення висоти піни і піностійкості - одну пляшку, для контролю смаку й аромату - дві пляшки. Пиво, що залишилося у вибірці використо­вують для визначення фізико-хімічних показників. Стійкість пива визначають тільки на підприємстві-виробнику.