Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.П. Вербій_ОСНОВИ ТОВАРОЗНАВСТВА_ПРОДОВОЛЬЧІ Т...docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Борошно

Асортимент, показники якості

Борошно - порошкоподібний продукт, отриманий розмелюван­ням зерна хлібних злаків із розділенням або без розділення тканин зерна.

Борошно класифікують за основними властивостями, що характеризують його біохімічну і фізичну природу, харчову і споживну цінність. Властивості визначаються складом і будовою часток борошна, а також споживними (технологічними) достоїнствами. Класифікація борошна передбачає ділення його на види, типи і сорти (табл.5). Вид борошна визначається культурою використаного для його виготовлення зерна і наділений найбільш загальними біохімічними властивостями й анатомічними особливостями, що характерні в цілому для зерна тієї культури, з якої отримано борошно.

До основних видів борошна відносять пшеничне і житнє; до другорядних - кукурудзяне, соєве, ячмінне; незначне розповсюдження мають гречане, рисове, горохове, вівсяне. Можливе також виробництво борошна із суміші зерна різних культур (наприклад, із суміші жита і пшениці - житньо-пшеничне борошно).

Тип борошна розрізняється в межах виду і відрізняється особливостями його фізико-хімічних властивостей і технологічних достоїнств від цільового призначення.

Сорт борошна формується під час його отримання та є особливо важливою класифікаційною категорією всіх його видів і типів.

З поняттям «сорт» пов’язано уявлення про зовнішні властивості продукту, його внутрішні достоїнства. Основою, що визначає сорт борошна, є кількісне співвідношення тканин зерна, які містяться в ньому (здрібненого ендосперму, його внутрішніх і зовнішніх частин, ? шару й оболонок).

Борошно різких сортів відрізняється за багатьма ознаками: кольором, вологістю, вмістом клейковини, інших речовин, нерівномірно розподілених у тканинах зерна.

Таблиця 5

Асортимент основних видів борошна

Вид

Тип

Сорт

Норми якості

зольність, %, не більше

вміст клейко­вини, %, не менше

Колір

Пшеничне

Хлібопекарське

Виший

0,55

24

Білий або білий із жовтим від­тінком

Перший

0,75

25

Білий або білий із жовтим відтінком

Другий

1,25

27

Білий з жовтим або сірим відтінком

Обойне

2,001

18

Білий з жовтим або сірим від­тінком, з помітними частинками оболонок

Житнє

Хлібопекарське

Сіяне

0,75

Білий

Обдирне

1,45

_

Сірувато-білий

-

Обойне

2,0

-

Сірий