Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.П. Вербій_ОСНОВИ ТОВАРОЗНАВСТВА_ПРОДОВОЛЬЧІ Т...docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Правила роботи з мікроскопом

  1. Виймаючи з футляра, мікроскоп тримають однією рукою за ручку, а іншою рукою за ніжку штатива.

  2. На робочому столі мікроскоп розміщують на відстані 3-5 см від краю і ручкою до себе. Перед початком роботи потрібно м’якою сухою тканиною видалити пил з механічних та оптичних частин, не торкаючись пальцями лінз.

  3. Встановлюють правильне освітлення мікроскопу. Для цього, дивлячись в окуляр, направляють промені світла від освітлювача до об’єктива. Настройка освітлення відбувається з об’єктивом 8. При правильній установці мікроскопу поле зору має форму рівномірно освітленого кола.

  1. На предметний столик розміщують досліджувальний препарат і закріплюють його клемами.

  2. Спочатку препарат розглядають з об’єктивом 8, а потім переходять до більших збільшень.

  3. При зміні об’єктивів слід регулювати інтенсивність освітлення. Бажану інтенсивність освітлення отримують, опускаючи чи піднімаючи конденсор. При перегляді препарату з об’єктивом 8 конденсор опускають, при переході на об’єктив 40 конденсор дещо піднімають. а при роботі з об’єктивом 90 - піднімають майже до межі.

  4. Препарат розглядають у декількох місцях, рухаючи предметний столик боковими гвинтами. При вивченні препарату варто весь час повільно обертати мікрогвинт за часовою стрілкою та проти неї, щоб переглянути предмет по усій товщі і встановити фокус то на одну, то на іншу його ділянку.

Призначення основних частин мікроскопу

Окуляр. Складається з двох лінз - верхньої і нижньої, розміщених у загальну металеву оправу. Мікроскоп для морфологічних досліджень забезпечено трьома змінними окулярами. На оправі лінзи окуляра вказано його особисте збільшення. Зазвичай окуляри дають збільшення в 7; 10; 15 разів. Окуляр збільшує зображення, яке дає об’єктив.

Монокулярна насадка. У верхній частині утримує окуляр, а на нижній частині знаходиться револьвер з об’єктивами.

Револьверний пристрій. Допомагає швидко змінити при дослідженнях збільшення об’єкта. При цьому замінюється об’єктив частковим обертом револьверного пристрою.

Об'єктив. Вміщує систему лінз, розміщених у металеву оправу. Лінза, направлена до предмета називається фронтальною. Об’єктиви поділяють на сухі й імерсійні. При розгляді об’єкта сухим об’єктивом (8 або 40) між його фронтальною лінзою і предметом дослідження знаходиться повітря. При проходженні променів світла середовищ з різними показниками заломлення (покривне скло, повітря) частина його не попадає в об’єктив. При роботі з імерсійним об’єктивом (90) для унеможливлення розсіювання світла відстань між фронтальною лінзою об’єктива і предметом дослідження заповнюють кедровою (імерсійною) олією. При роботі об’єктив обережно занурюють в олію (кедрова олія, що використовується в мікроскопіюванні, має кут заломлення світла приблизно такий, як у скла).

Предметний столик. Слугує для розміщення на ньому досліджу­ваного предмета. Об’єкт закріплюється на столику зажимами (клемами). Столик із закріпленим на ньому об’єктом дослідження може рухатись у двох взаємно перпендикулярних напрямах за допомогою двох гвинтів, симетрично розташованих на краю столика.

Конденсор. Слугує для кращого освітлення досліджуваного об’єкта. Він збирає промені світла в пучок і спрямовує їх через отвір предметного столика на об’єкт дослідження. За допомогою гвинта конденсор може рухатись вгору і вниз, при цьому змінюється кут променів, які падають на об’єкт і в результаті міняється ступінь його освітлення.

Рукоятки тонкого і грубого фокусування. Призначені для пере­міщення вверх і вниз з метою установлення на необхідній відстані від об’єкта дослідження. Рукояткою грубого фокусування користуються для орієнтовної установки об’єктива на фокус (відстань, при якій досліджуваний об’єкт стає видимим). Для точної установки служить мікрометричний гвинт, повний оберт якого переміщує монокулярну насадку на 0,1 мм.

Необхідно пам’ятати: чим менше збільшення об’єктива, тим більша вільна відстань між об’єктивом і препаратом. Тубус мікро­скопа необхідно опускати обережно вниз за допомогою макрометричного гвинта, спостерігаючи за об’єктивом збоку. Потім, дивлячись в окуляр, тим самим гвинтом, обертаючи його на себе, піднімають тубус доти, поки у полі зору з’явиться зображення об’єкта.