Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhorona_pratsi_gotova_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
371.2 Кб
Скачать

45. Вплив науково-технічного прогресу на умови і безпеку праці.

Атомна енергія, автоматизація та електроніка, хімізація, кібернетика, комп’ютеризація докорінно змінюють засоби і предмети праці, технологію методи управління, змінюють і умови праці. В більшості галузей промисловості НТП викликає поліпшення умов праці, ліквідацію на багатьох пп. Важкої ручної праці, запровадження нових ефективних засобів захисту на пп.Інтенсивно розвивається інженерна психологія. Разом з тим, недостатнє використання можливостей НТП, відсутність раціонального управління ним призв. До погіршення умов праці. Застосування досягнень науки і техніки в промисловості, виробництві, за рахунок механізації, електофікації та автоматизації виробничих процесів, застосування ЕОМ, АСУ змінюють умови і характер праці людини.Все це тяне за собою комплекс проблем. Насамперед потрібні висококваліфіковані працівники. Праця з обмеженою рухомістю призводить до неврозу, нервово-психічних, серцево-судинних захворювань. Також працівники працюють з токсичними речовинами, електромагнітними полями, шумом, вібраціями, ультразвуком.

46. Стандарти безпеки праці та їхня характеристика

Стандарти безпеки праці поділяються на міждержавні (ГОСТ), державні (ДСТУ), галузеві (ОСТ), стандарти пп.-ств ( СТПССБП). Держ. Стандарти охорони праці – це норми і правила, що поширюються на всі галузі господарства, незалежно від форми власності та виду діяльності: будівельні, санітарні норми й правила; правила дорожнього руху тощо.

Міжгалузеві норми і правила – це такі, що регламентують охорону праці в кількох галузях або в окремих видах виробництв. Галузеві норми і правила розробляються на основі заг.державних, міжгалузевих законодавчих актів, норм та правил з урахуванням специфіки вир-ва для певної галузі гос-ва та установи даної галузі.Стандарти пп.-в розробляються за такими групами, як: організаційно-методичні, вимоги безпеки до виробничого устаткування, вимоги безпеки до технологічних процесів, вимоги до забезпечення працівників засобами Інд. Захисту. Впровадження стандартів на пп.-вах, в установах та організаціях полягає у конкретній реалізації їх вимог у забезпеченні безпеки праці.

47. Роль стандартів безпеки праці на підприємстві

Стандарти підприємства з безпеки праці є законом підприємства, що підвищує відповідальність керівників та відповідних служб за охорону праці; вони дозволяють упорядкувати і систематизувати вимоги безпеки до устаткування, технологічних процесів; зосередити увагу не лише на виявленні причин травматизму і профзахворюваності, а й створити умови для зниження травматизму і профзахворюваності. Впровадження стандартів на підприємствах, в установах та організаціях полягає у конкретній реалізації їх вимог у забезпеченні безпеки праці. Стандарти впроваджують згідно з комплексними заходами з досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничої санітарії, розробленими на основі обстеження устаткування, технологічних процесів, санітарно-технічного та протипожежного стану робочих місць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]