Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhorona_pratsi_gotova_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
371.2 Кб
Скачать

9. Завдання охорони праці.

Головна мета курсу — надати майбутнім фахівцям знання ос­нов охорони праці, реалізація яких на практиці сприятиме поліп­шенню умов праці, піднесенню її продуктивності, запобіганню професійним захворюванням, виробничому травматизму тощо. Основним завданням охорони праці є гуманізація праці. Під гу­манізацією праці розуміють профілактику перевтоми, професій них захворювань, запобігання виробничому травматизму, підви­щення змістовності праці, створення умов для всебічного розвит­ку особистості.

Завданнями охорони праці є також: • віднаходження оптимальних співвідношень між різними фак­торами виробничого середовища; • запровадження норм гранично допустимих рівнів шкідливих виробничих факторів, визначення ступеня шкідливості і небезпеч­ності праці; • розробка та планування заходів з поліпшення умов праці; • забезпечення безпеки виконання робіт працівником; • впровадження технічних засобів і заходів з боротьби з трав­матизмом і профзахворюваннями; • розробка методів оцінки соціальної та економічної ефектив­ності заходів з удосконалення умов та охорони праці.

10. Визначення санітарних норм та їхня класифікація.

Сан норми – це норми, положення і правила, які регламентують умови праці. Виділяють таку класифікацію санітарних норм: • за призначенням: проектування промислових підприємств, організація технологічних процесів, санітарного стану підпри­ємств, техніки безпеки та виробничої санітарії, норми для окре­мих видів виробничих шкідливостей; • за обов'язковістю застосування: обов"язкові та рекомендовані; • в залежності від впливу умов праці на організм людини: оп­тимальні й допустимі; • в залежності від сфери застосування: загальні та галузеві; • в залежності від терміну дії: постійні та тимчасові.

11.Нормативно-правові заходи щодо охорони праці

Гловними нормативно-правовими заходами є видача законів та контроль їх віконання

Нагляд – це правова форма здійснення захисної функції по додержанню законності в трудових правовідносинах, відповідності дій власника підприємства або уповноваженого ним органу приписам трудового законодавства.Контролем визнається організаційно-управлінська діяльність що здійснюється вищими відомчими органами, профспілками трудовими колективами, Радами народних депутатів.

Інстанції котрі здійснюють нагляд за виконанням нормативно-правових заходів: Міністерство праці і соціальної політики України здійснює державну експертизу умов праці, визначає порядок та проводить контроль за якістю. І своєчасним проведенням атестації робочих місць щодо їх відповідності нормативним актам з охорони праціДержавний Комітет України з ядерної та раціональної безпеки здійснює державний контроль за додержанням норм і правил ядерної енергії, визначає критерії затверджує норми і правила з ядерної та радіаційної безпеки, здійснює нагляд за розробленням та проведенням заходів, отриманих на запобігання аваріями на об’єктах ядерної енергії та ін.Онсновними нормативно-правовими актами в Україні є:Стаття 28. Стаття 29. Стаття 30. і закон України “Про охорону праці”Головним принципом по якому діють ці правові акти є те що, за шкідливі умови праці передбачаеться компенсація.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]